LUNGS | Έξι νέοι άνθρωποι αγκαλιάζουν τις ορμές τους μέσω ενός αλλόκοτου ήχου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.6.2024
Οι Lungs είναι μία ροκ μπάντα από την Αθήνα.

[Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Στέλιος Παπαγρηγορίου / CNN Greece]

Οι Lungs είναι μία ροκ μπάντα από την Αθήνα. Γεννήθηκαν από μια έντονη και συλλογική φιλοδοξία να αγκαλιάσουν τα πάθη τους. Αυτή η εσωτερική διαδικασία εξωτερικεύεται μέσω της μουσικής τους, η επίτευξη ενός παράξενου, αλλόκοτου αποτελέσματος. Mια δημιουργική ανατροπή που συνδυάζει διαφορετικά είδη μουσικής.

Η μουσική τους προκαλεί μια βίαιη αναταραχή αφιλτράριστης συγκίνησης, προκαλώντας το κοινό να ξεσπάσει σε έναν λυτρωτικό χορό, μαζί τους. Οι Lungs προέκυψαν από μια έντονη, συλλογική επιθυμία εναγκαλισμού με τις ενορμήσεις. Ο ήχος τους έχει τις ρίζες του τόσο εγχώρια, όσο και δυτικά.

4875115280899321 image
Η ροκ μπάντα Lungs. Ρωμανός Λιούτας

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη των Lungs:

Πόσο καιρό είστε μπάντα και τι σας τράβηξε μαζί;

Τυπικά παίζουμε μαζί 2,5 χρόνια. Ξεκίνησε με τον Έντυ, τον Μάμη και τον Ανδρέα, οι οποίοι έπαιζαν μουσική στο στούντιο που δουλεύει ο Κωνιός (Sonic Playground). Ο Κωνιός μαγνητίστηκε στο δωμάτιο και με τη σειρά του φαντάστηκε τον Οδυσσέα και τον Παντελή και πολύ καλά έκανε. Το πότε όμως ο καθένας ένιωσε τον εαυτό του κομμάτι του συγκροτήματος είναι σε διαφορετική πινέζα στον χρόνο. Αυτό που μας τράβηξε είναι η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων που ανακαλύψαμε και ανακαλύπτουμε ακόμα.

Πόσο δύσκολο είναι να έχεις συγκρότημα στις μέρες μας;

Ζούμε σε πολύ δύσκολες μέρες για να αποκαλέσουμε αυτό που κάνουμε δύσκολο. Επίσης δεν είναι δύσκολο να έχεις συγκρότημα αν θέλεις να το έχεις. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η γέννηση οράματος και σύμπνοια προς αυτό. Στον μικρόκοσμό μας, οι θυσίες που κάνουμε είναι συλλογικές, ατομικές και πλέον καθημερινότητα. Οι προσωπικές μάχες που δίνει ο καθένας μας έχουν άμεση επίδραση στον οργανισμό του συγκροτήματος.

Με τα social πώς τα πάτε; Συμφωνείτε με όλο αυτό το χαμό που γίνεται με το TikTok;

Κανείς από εμάς δεν έχει επαφή με το TikTok. Όσον αφορά τα υπόλοιπα social media, έχουμε συμφωνήσει όλοι άτυπα σε έναν εθισμό που δεν καταλάβαμε πότε ήρθε και πότε κανονικοποιήθηκε. Είναι πιο σύνηθες να λες οτί είσαι αγχωμένος λόγω δουλειάς, έρωτα ή οικογενειακών παρά λόγω screen time.

4875116945362424 image
Οι Lungs σε φωτογράφιση στην Αθήνα.Ρωμανός Λιούτας

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές;

Το αισθητήριο των επιρροών για κάθε άνθρωπο και κάθε ομάδα είναι διαφορετικό. Στην περίπτωσή μας, η συνθήκη όπου μία γιαγιά πλέκει-φτιάχνει ένα φυλαχτό για το εγγόνι της αποτελεί ερέθισμα για το συναίσθημα το οποίο αναζητούμε. Αυτή η αναζήτηση της συνθήκης και του συναισθήματος παρατηρείται ως ουσιαστικότερη μουσικών επιρροών μας, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Στελλάκης Περπινιάδης, Modrec, Mars Volta, Κώστας Ευσίνογλου, Bon Iver, Protomartyr, Umm Kulthum, Γιώργος Κατσαρός, Mastodon, Queens of the Stone Age, Κώστας Χατζής.

Τι νέο θα ακούσουμε από εσάς; Έχετε κάποιο δίσκο που κυκλοφορεί;

Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει τρεις κυκλοφορίες με τίτλο σειράς «ΟΜΟΨΥΧΟΝ ΚΑΡΟΥΖΕΛ Ι , ΙΙ , ΙΙΙ» . Σύντομα αυτά θα περάσουν μία διαδικασία remaster και θα γίνουν ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ» και έτσι κλείνουμε τον κύκλο τραγουδιών που γράψαμε στην πρώτη μας ωμή και πιο αυθόρμητη φάση.

Τη μουσική σκηνή στην Αθήνα πώς την βλέπετε;

Ντροπαλή. Επίμονη. Μυρωδάτη. Εύκολα κρίνει. Εξωστρεφή. Εσωστρεφή. Κουβαλά ακόμα νεοελληνικά σύνδρομα ντροπής. Μυημένη στο sloppyness μυημένη και στην τεχνική. Σπάνια βοηθάει ουσιαστικά τα παιδιά της. Σκληρή. Καλπάζουσα. Λίγο καμπούρα. Λίγο φάντασμα. Ανερχόμενη.

Μπορεί ένας μουσικός να ζήσει από αυτό που κάνει στη χώρα μας;

Ένας μουσικός μπορεί να ζήσει από την μουσική στην χώρα μας αν είναι πασπαρτού και αποτελεί ανθρώπινο χταπόδι που παίζει, γράφει, διδάσκει μουσική για/και προς άλλους ανθρώπους εκτίμησης και μη. Κάπου λοιπόν βρίσκει χρόνο για την δίκη του δημιουργία ιδρωμένο πια από την προσπάθεια μιας και παίζει ζάρια την αισιοδοξία και ματαιότητα για το πως θα συνεχίσει. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ζήσει, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει ακόμα λόγος να γράφει δίσκους και να κάνει συναυλίες.

Περιοδεύετε εκτός Αθηνών;

Παίξαμε στο Διακοπτό, παίξαμε και στην Κύπρο. Σιγά σιγά τα μάτια μας κοιτάνε την ελληνική «επαρχία» σαν ένα καλοψημένο κοντοσούβλι κοτόπουλο. Τώρα, το πόσες επιλογές χώρων έχεις και τι deals θα κλείσεις με τους ανθρώπους που τους έχουν, είναι μία λαχταριστή ιστορία για μία νέα μπάντα 6 ατόμων. Γενικότερα ειδικότερα, υπάρχουν κυρίως έξοδα και ελάχιστα έσοδα και δεν βγάζει κάποιο νόημα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up