Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 23.9.2023
Μερικές επιλογές εκδηλώσεων για να απολαύσεις το Σαββατοκύριακό σου

 «Μαμά» στο Θέατρο Δέντρο

Μια μοναχική άτεκνη γυναίκα βάζει αγγελία στις εφημερίδες ότι μπορεί να προσφέρει έναντι αμοιβής μητρική φροντίδα σε μια «θετή με όρους συμβολαίου» κόρη. Και βρίσκει ανταπόκριση στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας που δεν ευτύχησε να γνωρίσει οικογένεια. Μπορεί να συσταθεί μια οικογένεια πέρα και έξω από καθιερωμένους όρους, πέρα και έξω από τα στενά ή ευρύτερα θεσμικά πλαίσια που την καθορίζουν; Και αν κάποιος έχει τη φαεινή ιδέα να συστήσει μια τέτοια οικογένεια είναι σίγουρος πως θα γευτεί καρπούς γλυκούς όπως αυτούς που μπορεί να προσφέρει μια «παραδοσιακή» ευτυχισμένη οικογένεια; Το έργο της Μάρτα Μπαρσελό παρουσιάζεται στο θέατρο «Δέντρο», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μουαΐμη, με την Αννίτα Σαντοριναίου και την Κατερίνα Λούρα στις εξαίρετες ερμηνείες.

Σάββατο 23/09, 20.30 | Θέατρο «Δέντρο», Λευκωσία


«Απολυμένη» στο Wherehaus 612

Οι θεατρικές ομάδες «Point to Contemporary Theater» και «Anyhow TheatreEnsemble» παρουσιάζουν την κωμωδία «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Η Μαριέτα είναι κοσμικογράφος και εργάζεται σε γνωστό περιοδικό. Η στήλη της είναι από τις πιο γνωστές, ωστόσο ξαφνικά η Μαριέτα λαμβάνει την είδηση της απόλυσής της… Με άδειο στομάχι το οποίο γεμίζει μόνο με νερό, με τους λογαριασμούς να την πνίγουν, με όλες της τις κοσμικές φίλες να έχουν εξαφανιστεί από δίπλα της, η Μαριέττα που κάποτε πήγαινε παντού, τώρα βρίσκεται έγκλειστη στο σπίτι της βιώνοντας τη διάψευση κάθε ψευδαίσθησης που δημιούργησε και πορεύτηκε μαζί της μέχρι τώρα. Ένα έργο γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό, ειλικρίνεια, πάθη, λάθη, αναστοχασμό και αυτοκριτική, το οποίο διεισδύει στις ουσιαστικές ανάγκες του ανθρώπου και κάνει λόγο για τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας. Επί σκηνής η Νάγια Αναστασιάδου.

Σάββατο 23/09, 20.30 | Θέατρο Wherehaus 612, Λευκωσία


«11ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ» στη Λεμεσό


Το διεθνές φεστιβάλ λογοτεχνίας «ΣΑΡΔΑΜ» επιστρέφει για 11η χρονιά. Συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και επιτέλεσης της λογοτεχνίας, μέσα από περφόρμανς, προβολές, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις. Κοινή συνισταμένη ο συνδυασμός της λογοτεχνίας και του λόγου με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης, όπως θέατρο, τεχνολογία, ήχο/μουσική, σύγχρονο χορό, spoken word, εικαστικές τέχνες, βιντεοποίηση και ούτω καθεξής. Για πρώτη φορά, φέτος, η καθιερωμένη βραδιά ομαδικών περφόρμανς θα χωριστεί σε δύο ομαδικές βραδιές, με διαφορετικές συμμετοχές ανά ημέρα. Επιστρέφει, επίσης, και το πρόγραμμα φιλοξενίας του φεστιβάλ (SARDAM Residency), κατά τη διάρκεια του οποίου δύο καλλιτέχνες από το εξωτερικό, με πηγή έμπνευσης τη Λεμεσό, θα δημιουργήσουν μια διαθεματική λογοτεχνική περφόρμανς.

Σάββατο και Κυριακή 23-24/09, 20.00 | Πολυχώρος «Συνεργείο», Λεμεσός


Φεστιβάλ «Στάνταρ Κκόμετυ» στη Λεμεσό 


Ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην τέχνη του σταντ-απ που θα ζωντανέψει την πλατεία Ηρώων προσφέροντας δωρεάν για το κοινό όπεν-μάικ, παραστάσεις μουσικής κωμωδίας και παραστάσεις σταντ-απ κωμωδίας φιλικές για όλη την οικογένεια. Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργούν εξωτερικές καντίνες με φαγητό και ποτό, όπως επίσης και χώρος όρθιας κατανάλωσης στον οποίο θα δοθούν δωρεάν για το κοινό δύο μουσικές περφόρμανσες. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με τις παραστάσεις εντός του θεάτρου, όπου θα συστήσει, για πρώτη φορά, στην ιστορική σκηνή του θεάτρου Ριάλτο, κορυφαίους Κύπριους σταντ-απ κωμικούς σε δύο ανεπανάληπτες παραστάσεις. Η διασκέδαση θα συνεχιστεί στο «Σουσού» για ποτό, μουσική, συζήτηση με τους κωμικούς και όπεν-μάικ.

Σάββατο και Κυριακή 23-24/09, 18.00 | Πλατεία Ηρώων-Θέατρο Ριάλτο & Σουσού, Λεμεσός


«Η εκστρατεία της Μικράς Ασίας» στο Πολιτιστικό της Τράπεζας Κύπρου

Μία φωτογραφική έκθεση που παρουσιάζει την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της Εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης μέσα από τεκμήρια. Παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους, μέσα από τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας του 1922. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντίγραφα των ιστορικών τεκμηρίων που εκτίθενται στην έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη σύγχρονη Ελλάδα» στην έδρα του ΕΙΜ στην Παλαιά Βουλή, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων και δημοσιεύματα του Τύπου.

Σάββατο και Κυριακή 23-24/09, 10.00 -19.00 | Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου


Aλκίνοος Ιωαννίδης στο Θεατράκι Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών

Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, οι σπουδαίοι μουσικοί της μπάντας του Αλκίνοου Ιωαννίδου, παρουσιάζουν για δεύτερο καλοκαίρι ένα πρόγραμμα συναυλιών γεμάτο δημιουργικότητα, συγκίνηση και ενέργεια με αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές, αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία, τα οποία παρουσίασαν αυτό τον χειμώνα περιοδεύοντας σε διάφορους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα. Μια ηλεκτρική γιορτή μέσα στα δύσκολα της εποχής, μια ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού, μια πολύτιμη μοιρασιά ψυχής.

Σάββατο 23/09, 20.30 | Θεατράκι Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών, Λευκωσία


«Η Αρχή του Αρχιμήδη» στο Fleatheatre

H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το έργο «Η Αρχή του Αρχιμήδη», του Ζουζέπ Μαρία Μιρό σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο, ένα ψυχολογικό θρίλερ, που κινείται με επιδεξιότητα πάνω στις διαχωριστικές γραμμές που καθορίζουν οι κοινωνικές συμβάσεις, τα στερεότυπα που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, οι ανασφάλειες και οι ενοχές των γονιών, η καταλυτική επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η απανταχού διαστρέβλωση κάθε είδους πληροφορίας στο διαδίκτυο.

Σάββατο και Κυριακή 23-24/09, 20.30 | Fleatheatre, Λευκωσία


Μουσική στις πλατείες της Πάφου

Η Alliance Francaise Πάφου, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την εκδήλωση «Μουσικές Πλατείες - Πάφος», προσφέροντας μία κυριακάτικη απογευματινή βόλτα σε όμορφες πλατείες της Πάφου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες από Κύπριους καταξιωμένους μουσικούς από διαφορετικά είδη μουσικής. Στη σκηνή θα ανέβουν τέσσερα σχήματα. Οι «Macumba» θα προσφέρουν ένα μουσικό κοκτέιλ βραζιλιάνικης φανκ, σάμπα, ρούμπα και αφροκουβανέζικων ρυθμών, σε συνδυασμό με μοντέρνα ποστ-τζαζ αισθητική, ενώ οι «Mr. Wilson» θα αναβιώσουν αναμνήσεις από 80s, 90s και θα παρουσιάσουν σύγχρονες επιτυχίες με ρέγκε-φάνκι διάθεση. Ένα εναλλακτικό R&B τετραμελές σχήμα που δημιουργήθηκε το 2018, το «Nabuma», θα ανεβάσει τους ρυθμούς με πρωτότυπες ευχάριστες μελωδίες, καθώς το τέταρτο σχήμα της εκδήλωσης, το «Aris Constantinou Trio» θα ερμηνεύσει τζαζ και πρωτότυπα κομμάτια, σε στυλ μπίμποπ και χαρντ μποπ.

Κυριακή 24/09, 18.00 | Πλατεία Κωστή Παλαμά, Πάφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...