ΔΦΛ | Άρχισε με Θανάση Δεληγιάννη και μία σύνθεση που κατέκτησε παγκόσμιο ρεκόρ Guinness

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.9.2023
Όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα του φεστιβάλ και η επόμενη παράσταση

Με το «ΕΝΑ ΕΝΑ» του Θανάση Δεληγιάννη και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness άρχισε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023. Η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας μετατράπηκε σε επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Nicosia For Art, που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας, Μπέτυ Kουσουλίδου. Όπως τόνισε πρόκειται για το μεγαλύτερο Φεστιβάλ της Κύπρου, ένα φεστιβάλ που υλοποιεί για 4ο χρόνο τώρα τους στρατηγικούς στόχους του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό. «Στόχοι που αποτελούν τη στρατηγική που είχαμε χαράξει ως Δήμος κατά τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017. Στόχοι, που μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας ριζώνουν, διευρύνονται και αποτελούν πια και το προωθητικό σύστημα της Λευκωσίας στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030», σημείωσε.

4651401418660106 DOC.20230927.5583568.diethnes-festival-lefkosias

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας ήρθε για να μείνει», τόνισε η κ. Κουσουλίδου, ενώ ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας Γιώργος Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι: «Ξεκινήσαμε το 2019 με ένα γεμάτο 40ήμερο παραστάσεων και φέτος έχουμε ένα τρίμηνο πρόγραμμα παραστάσεων και παράλληλων δράσεων. Θεσπίσαμε ακόμη 'το Φεστιβάλ που δεν τελειώνει', ώστε το Φεστιβάλ να συνεχίζει να εκπέμπει τη φιλοσοφία του με δράσεις και παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασαν προς το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θεσμικό χορηγό, την εταιρεία ECOMMBX που φέτος παρουσιάζει το Φεστιβάλ, αλλά και τη Στέγη Ωνάση, καθώς και τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Ισπανίας για την πολύτιμη στήριξή τους. Φέτος, τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ είναι το Ισραήλ, ενώ η Ισπανία έχει την τιμητική της ως η χώρα που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

25 μουσική έπαιξαν ταυτόχρονα σε ένα πιάνο

Το Φεστιβάλ άνοιξε φέτος αυλαία με την ομάδα που κατέκτησε για τη Λευκωσία το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τους «περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο». Την ομάδα αποτελούν οι Σταύρος Κυριακίδης, Kyriakides Piano Gallery και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde παρέα με 25 μουσικούς. Η κατάρριψη του ρεκόρ έγινε με επιτυχία στη Λευκωσία στις 5 Ιουλίου 2023 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023. Η σύνθεση με την οποία καταρρίφθηκε το ρεκόρ ανήκει στον Νικόλα Κωνσταντίνου, ενώ οι 25 μουσικοί που συμμετείχαν στην ομάδα είναι οι: Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντός, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικος Δρουσιώτης, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνος Ασπρής, Romy Kieslinger, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Χριστιάνα Κουννή, Matin Bassami, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκος Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Λεώνη Χατζηθωμά και Borislav Alexandrov.

Στις δεκαετίες του '70-90 μετέφερε τους θεατές το «ΕΝΑ ΕΝΑ»

Συνεχίζοντας τη σταθερή συνεργασία του Φεστιβάλ με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τη σκυτάλη της βραδιάς πήρε η μουσική performance του Θανάση Δεληγιάννη, με τίτλο «ΕΝΑ ΕΝΑ». Η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας πλημμύρισε πλαστικές καρέκλες και μετατράπηκε για τους σκοπούς της παράστασης σε ένα επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών. Μια μπάντα, μια τραγουδίστρια και ένας σερβιτόρος συνυπήρξαν στον χώρο της σκηνής μαζί με τους θεατές της παράστασης. Η μουσική αποτέλεσε ένα αμάλγαμα των ελληνικών κλαρίνων των δεκαετιών 1970 - ’90, αναμειγμένο με αυτοσχέδια μέρη, ηλεκτρονική μουσική και ηχογραφήσεις πεδίου.

Το «ENA ENA» είναι μια δημιουργία και παραγωγή του I/O, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Gaudeamus. Με την υποστήριξη του Performing Arts Fund NL (Ολλανδία), του Norma Fonds, του Het Motorblok και του Γιώργου Ιγνατίδη. Η περιοδεία στην Κύπρο γίνεται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Πρόγραμμα Εξωστρέφεια.

Επόμενη παράσταση η συναυλία «ΦLEVA»

Η επόμενη παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι η συναυλία του Ευστάθιου Δράκου με τίτλο «ΦLEVA», στις 13 Οκτωβρίου.

Η μουσική είναι μάλλον ο πιο άμεσος τρόπος για να μπορέσει κανείς να βιώσει ιστορίες του παρελθόντος σαν να αποτελούν δικές του προσωπικές εμπειρίες. Μέσα από μελωδικές γραμμές και ρυθμικά μοτίβα που είναι εντυπωμένα στο DNA των άνθρωπων της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής, ο Ευστάθιος Δράκος και οι ακροατές του θα ταλαντευτούν παρέα ανάμεσα στον ρομαντισμό και την κυνικότητα της ζωής, ανάμεσα στην απόλυτη ηρεμία και την απόγνωση, ανάμεσα στην ουσία και τη ματαιότητα.

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και τα κατ/τα Stephanis

Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00)

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Θεσμικός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός Χορηγός: Onassis Stegi, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο
Χάλκινος Χορηγός: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο
Χορηγός Επικοινωνίας – Θέατρο, Performance: Εκδοτικός Οίκος Δίας, Τηλεόραση SIGMA
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...