Αύριο η ξενάγηση στις εκθέσεις και η εν πλω δράση του «Ακαμαντίς | Head and Hand»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.10.2023
Η δράση φέρει τον τίτλο «Caring for every drop» και θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου 2023

Το πρότζεκτ «Ακαμαντίς | Head and Hand» της εικαστικού Κυριακής Κώστα ετοιμάζει την επόμενη του δράση, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 και φέρει τον τίτλο «Caring for every drop». Ένας συνδυασμός ξεναγήσεων που θα ξεκινήσει από τους εκθεσιακούς χώρους και θα συνεχίσει με μία εν πλω συμμετοχική ξενάγηση κατά μήκος της ακτογραμμής του Ακάμα (Blue lagoon).

4676370230356293 image

Το «Ακαμαντίς | Head and Hand» της εικαστικού Κυριακής Κώστα είναι ένα πολυδιάστατο project που ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης προωθώντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του, ενισχύει τη σχέση μεταξύ πολιτιστικών καλλιτεχνικών πρακτικών και κοινωνικού χώρου, ενώ αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της φροντίδας. Με την έννοια της φροντίδας στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων, οι Οικολογίες της Φροντίδας εστιάζουν στην ανάγκη να αναλογιστούμε εκ νέου και συλλογικά τους κανόνες και τις διαδικασίες της πολιτιστικής δημιουργίας. Η προσέγγιση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της κοινωνικής διάστασης της τέχνης και επιχειρεί να βρει τρόπους για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και για την αειφόρο συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών στο πεδίο των ξενοδοχείων και των τοπικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας τη θέση και τον ρόλο των καλλιτεχνών απέναντι σε κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις, βιωματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις και πεζοπορίες στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στο να αναδείξουν τις ποιότητες του έργου και την αξία του προσωπικού βιώματος, επιτρέποντας στον επισκέπτη να γίνει μέτοχος μιας συλλογικής και προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας.

4676369953705908 image

Η κρουαζιέρα, που θα διεξαχθεί με αφορμή το πρότζεκτ, θα περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών από ντόπιους, οι οποίοι θα μας μιλήσουν για την θάλασσα, τις παραλίες της περιοχής, τις εκκλησίες, τα αρχαία κτίσματα και τους μύθους που τα συνδέουν με τον Ακάμα. Η ξενάγηση θα γίνει με τη χρήση ανοικτού μικροφώνου.

Στο πλοιάριο θα συμμετάσχουν μέλη της ομάδας του πρότζεκτ. Σημαντικό τμήμα της δράσης συνιστά η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Άλεξ Ιωάννου με τίτλο «No Drop to the Sea». Η ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται και στο πλαίσιο της έκθεσης, αποτέλεσε την αφορμή για την ιδέα της εν πλω ξενάγησης. Λειτουργεί συμπληρωματικά στην έκθεση, καθώς διερευνά, μέσα από τη φωνή του Βραχίμη Ιωάννου, τα τεχνικά επιτεύγματα σχετικά με τις υποδομές νερού που μεταμόρφωσαν τη χερσόνησο του Ακάμα και την περιοχή της Πάφου στα μέσα του 20ου αιώνα.

Στο πλοιάριο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διάλογος με θέμα το περιβάλλον, τα κοινά, την βιωσιμότητα, το νερό, στον οποίο θα συμμετέχουν και θα συντονίσουν, o Ευαγόρας Βανέζης, η Σταυρούλα Μιχάηλ (Ιστορία-Θεωρία Αρχιτεκτονικής) o Κωνσταντίνος Περικλέους, (βιολόγος Terra Cypria) και η Μελίνα Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Διευθύντρια Προγράμματος στο Future Heritage Lab του ΜΙΤ) Εκτελεστική Διευθύντρια Έρευνας & Ανάπτυξης του MountMed Institute.

Τέλος, να σημειωθεί ότι έμπνευση για την δράση αυτή αποτέλεσε ο ειδικά σχεδιασμένος χάρτης, που συνιστά σημαντικό μέρος του πρότζεκτ. Ο χάρτης ενώνει τους εκθεσιακούς χώρους με την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα και με σημεία όπου έχουν εντοπιστεί πηγές νερού, ενώ μέσα από τις περιδιαβάσεις αυτές, προκύπτει μια νέα ανάγνωση για την περιοχή με κεντρικά σημεία αναφοράς τους μύθους, το νερό και την οικολογία. Η εν πλω ξενάγηση συμπληρώνει αυτόν τον χάρτη, προσθέτοντας μία επιπλέον, θαλάσσια αυτή τη φορά, διαδρομή.

Η δημιουργός του πρότζεκτ «Ακαμαντίς | Head and Hand»

Η Κυριακή Κώστα είναι καλλίτεχνις και ερευνήτρια, που με διεπιστημονική προσέγγιση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη ως ανθρωπολογική πρακτική. Το έργο της εξερευνά και συνδυάζει μύθο και ιστορία, φιλοσοφία, κλιματικές και οικολογικές ανησυχίες. Δημιουργεί έργα τέχνης και εγκαταστάσεις σε συνεργασία με επαγγελματίες από διάφορους κλάδους. Παράγει συχνά συμμετοχικά περιβάλλοντα, οργανώνοντας κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούν κριτική σε διαφορετικά πλαίσια και περιβάλλοντες χώρους. https://www.kyriakicosta.com

Πληροφορίες

«Caring for every drop» του «Ακαμαντίς | Head & Hand»
Σάββατο, 28
Οκτωβρίου 2023 | Ξενάγηση στις εκθέσεις και εν πλω δράση

09.00: Αναχώρηση από Λευκωσία (Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, Λεωφόρος Αθαλάσσας 186 , 2025 Λευκωσία)
11.30: Ξενάγηση στο τοπικό Αρχαιολογικό́ Μουσείο Μαρίου-Αρσινόης
12.30: Ξενάγηση στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης, που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο Άνασσα.
13.30: Λιμάνι για αναχώρηση με πλοιάριο και συμμετοχή σε εν πλω ξενάγηση/ συζήτηση κατά μήκος της ακτογραμμής του Ακάμα/ Blue lagoon
16.30: Επιστροφή

ΔΩΡΕΑΝ /Suggested Donation

Κρατήσεις: 26322955 - ή μέσω email: costakyriaki@gmail.com
*Ο ανώτατος αριθμός ατόμων για την ΕΝ ΠΛΩ είναι 60 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τις κρατήσεις που θα γίνουν από τους ενδιαφερομένους.

Επιμέλεια ξεναγήσεων: Κυριακή Κώστα – Αντιγόνη Μιχαήλ
Επιμέλεια εκθέσεων: Ευαγόρας Βανέζης, Δρ. Μόνικα Ασημένου
Επιμέλεια Χάρτη: Δρ. Χριστίνα Λάμπρου
Χορηγοί: Visit Cyprus - Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2023Υποστηρικτές: Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, Thanos Hotels

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...