Το φεστιβάλ «Βeyond DisDance» επιστρέφει στη Λεμεσό
Το φεστιβάλ «Beyond DisDance, αποτελεί παραγωγή του Σωματείου Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρου Συνεργείο. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών στην Κύπρο το οποίο έχει ως κύριο άξονα την ένταξη των ατόμων με αναπηρία τόσο επί σκηνής όσο και στον ρόλο του θεατή/της θεάτριας. Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται και αυτή τη φορά καταπιάστηκε με την εξερεύνηση διαφόρων εργαλειών δημιουργικής προσβασιμότητας, τα οποία θα λάβουν χώρα μέσα από τέσσερα έργα, δύο διεθνή (απο Ελλάδα και Ελβετία) και δύο καινούργιες παραγωγές απο ντόπιες ομάδες που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φεστιβάλ, με την καθοδήγηση του σύμβουλου προσβασιμότητας Χρίστου Παπαμιχαήλ.
Σάββατο & Κυριακή 13-14/01, 19.30-21.30 | Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός
«Το τέρας έρχεται» στις Αποθήκες ΘΟΚ
«Το τέρας έρχεται» αποτελεί ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, το οποίο εκδόθηκε το 2011. Διασκευάστηκε για το θέατρο έντεκα χρόνια αργότερα για λογαριασμό του «Old Vic Theatre» από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο. Στη θεατρική σκηνή της Κύπρου, η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης υλοποιούν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί επιχειρούν να δώσουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση. Ένα έργο που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου.
Σάββατο 13/01, 20.30 & Κυριακή 14/01, 18.00 | Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία
«Playground» στην γκαλερί Eins
H Γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Μελέτιου Μελετίου στην Κύπρο, με τίτλο «Playground» σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου. Το «Playground» ενεργοποιεί με περιπετειώδη τρόπο την αίσθηση της εξερεύνησης και του παιχνιδιού. Μεταξύ επικινδυνότητας και απόλαυσης, επιθετικών επιφανειών που κάμπτονται και που η αρχική εντύπωσή τους αντιστρέφεται. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει συνθέσεις που καταλαμβάνουν τις επιφάνειες του εκθεσιακού χώρου και μοιάζουν να αναπτύσσονται, να εξαπλώνονται, να συγκροτούν ενότητες και να αυτονομούνται σε ένα παιχνίδι ισορροπιών. Ο Μελετίου επιμένει στη σημασία του παιχνιδιού και της ευχαρίστησης ακόμα και σε καταστάσεις που αυτές οι λέξεις φαίνονται αδιανόητες. Στην έκθεση, το επιθετικό αστικό περιβάλλον γίνεται ορατό με παιγνιώδη διάθεση. Μέσα από το πρίσμα μιας επικίνδυνης «παιδικής χαράς», ο καλλιτέχνης επιστρέφει στις εννοιολογήσεις της παιδικής ηλικίας, θεματική που τον απασχολεί σε ένα ευρύ φάσμα του έργου του. Έπειτα από την ατομική του παρουσίαση στο «Fondazione Pastificio Cerere», στη Ρώμη, ο Μελετίου εξελίσσει αποφασιστικά το σώμα δουλειάς του πάνω στις δυνατότητες ή τις αποτυχίες φορμαλιστικής επαναδιεκδίκησης και την οικειοποίηση της εχθρικής αρχιτεκτονικής, την ικανότητα να αλλάζουμε νόημα ή να παρακάμπτουμε δημιουργικά ενσταλαγμένες στις μορφές εξουσίες. Στο «Playground» λοιπόν, δημιουργεί έναν χώρο που επιβάλλει μια κυκλική πορεία χωρίς γωνιές. Μετατρέπει τα έντονα εχθρικά μοτίβα σε χρωματιστά έργα που αλλοιώνουν την αρχική χρησιμότητά τους. Μεταφέρει, στο κοινό, τον ενθουσιασμό που θέτει το χωρικό πλαίσιο, και μέσω του τίτλου, ως ετεροτοπία αλλά και τόπο διαπραγμάτευσης εξουσιών. Εξερευνά την παραδοξότητα του παιδικού, τη μίμηση, την αναπαραγωγή αλλά και τις δυνατότητες αντίστασης στις δεδομένες δομές, την αναπροσαρμογή και τη χαρά της ανατροπής.
Σάββατο 13/01, 11.00 - 14.00 | Γκαλερί Eins, Λεμεσός
Ο «Ακώλαστος» παρουσιάζεται στο Studio Taps Bar
Το άλμπουμ του Γιάννη Χρηστίδη, ο «Ακώλαστος», παρουσιάζεται σήμερα στο Studio Taps Bar. Πρόκειται για δέκα κομμάτια του, που φαίνεται πως ακροβατούν ανάμεσα στο έντεχνο, το λαϊκότροπο και το fusion, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Μετά το «Φόλα» με τους «ΓΑΒ», αυτός είναι ο πρώτος προσωπικός ραδιοφωνίζων δίσκος που περιέχει πρωτότυπες συνθέσεις του. Ο ίδιος αναφέρει: «Οι στίχοι δεν έχουν να κάνουν με αγάπες και οι ήχοι δεν έχουν να κάνουν με απάτες: μια κάποια έμμετρη κοινωνικοπολιτική κριτική συνδυάζεται με παραμύθια και ιστορίες, ενώ συμβατικές μελωδίες και ελαφρώς ασύμβατα ηχητικά εφέ, οδηγούν και σχηματίζουν μια συλλογή που δεν θα γίνει ποτέ πλατινένια, αλλά ποιος νοιάζεται».
Σάββατο 13/01, 21.00 | Studio Taps Bar, Λευκωσία
«Η επίσκεψη της γηραίας κυρίας» στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ
Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επέστρεψε στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην κρατική σκηνή, μετά την εμβληματική παράσταση του 1988. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα έργα που γράφτηκαν μέσα στον 20ό αιώνα και πραγματεύεται τη δύναμη του χρήματος και την κοινωνική διαφθορά. Το έργο διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη, το Γκύλεν, κάπου στην Κεντρική Ευρώπη, όπου καταφθάνει η Κλαιρ Ζαχανασιάν. Η ίδια επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια απουσίας και δημιουργεί μεγάλη αναταραχή, αφού οι κάτοικοι βλέπουν στο πρόσωπό της τον μοναδικό τους σωτήρα. Έτσι, η άλλοτε ευημερούσα πόλη τώρα βυθίζεται στην ανέχεια της πάμπλουτης Κλαιρ, η οποία υπόσχεται να τους προσφέρει απεριόριστο πλούτο, υπό έναν και μόνο όρο: τη δολοφονία, από κάποιο μέλος της κοινότητας, του Άλφρεντ Ιλ, του πρώην εραστή της, που την αρνήθηκε και την εγκατέλειψε με ένα παιδί. Η πρόκληση υποχρεώνει μια ολόκληρη κοινότητα να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική και το κέρδος. Στην παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.
Σάββατο 13/01, 20.00 Κυριακή 14/01, 18.00 | Κεντρική σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
Τα «Χρώματα» παρουσιάζονται στο Σατιρικό Θέατρο
Ένας καμβάς από 12 νεαρούς Κύπριους καλλιτέχνες παρουσιάζεται αύριο στο Σατιρικό θέατρο. Ο δίσκος του τραγουδοποιού Σάββα Χρυσοστόμου, με τίτλο «Χρώματα», παρουσιάζεται στη μορφή θεατρικής συναυλίας με κείμενο του συγγραφέα Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, το έργο περνάει τα δικά του μηνύματα από δρόμους της καθημερινότητας του κυπριακού πεδίου μέσα από μία παλέτα χρωμάτων που αγγίζει συναισθήματα, τόπους και καταστάσεις. Η παλέτα αυτή, λοιπόν, την οποία δημιούργησαν οι δύο νεαροί Κύπριοι επέστρεψε το 2024 μετά από μία sold out παράσταση στο Σκαλί Αγλαντζιάς και τελειώνει το ταξίδι της στη Λευκωσία μετά από δύο στάσεις σε Πάφο και Λεμεσό.
Κυριακή 14/01, 20.00 | Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία