Artist talk με την Κυριακή Κώστα | Αύριο στην «Casts of an Island 2024» του PSI Foundation

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.6.2024
Πώς οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν πραγματικούς ή νοητούς χώρους 

Η εικαστικός Κυριακή Κώστα είναι η πρώτη φιλοξενούμενη της σειράς παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης. Η δράση θα λάβει χώρο στο χώρο της έκθεσης, αύριο, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, η ώρα 19.30.

Στο χώρο του PSI Foundation, από τις 29 Ιουνίου και κάθε Σάββατο, θα φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη έκθεση. Μέχρι τέλος Ιουλίου ακολουθούν παρουσιάσεις από τους Ελίνα Ιωάννου, Στέλιο Καλλινίκου, Φάνο Κυριάκου. Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.

Ποια τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις «πρακτικές της συνάφειας» και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.

Πώς οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν πραγματικούς ή νοητούς χώρους

Η πρώτη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου 2024, επικεντρώνεται σε μια από τις σημαντικότερες εννοιολογικές αναφορές της έκθεσης που αφορά το πώς οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν πραγματικούς ή νοητούς χώρους για να εξετάσουν τις επιστρώσεις του χρόνου και κατ’ επέκταση της μνήμης. Αυτό οδηγεί συχνά σε μια διαδικασία στην οποία συνυπάρχουν διάφορες αντιθέσεις: η αποκάλυψη και η διαγραφή, ή δημιουργία και η καταστροφή, το τυχαίο με το σκόπιμο: όπως σε ένα παλίμψηστο, μια επιφάνεια που «φιλοξενεί» το παρόν πάνω στα ίχνη του παρελθόντος.

Φιλοξενείται η εικαστικός Κυριακή Κώστα, που τα έργα της «Near Far» και «As the Rock Wears Out» είναι χαρακτηριστικά της εν λόγω προσέγγισης. Η καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη δημιουργική της προσέγγιση, σχολιάζοντας την πρακτική της ύφανσης ιστοριών και σκέψεων και τη σχέση της με διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ταινιών της καλλιτέχνιδας και ανοιχτή συζήτηση.

Η Κυριακή Κώστα είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης και ερευνήτρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη ως ανθρωπολογική πρακτική. Το έργο της διερευνά και φέρνει σε επαφή τον μύθο και την ιστορία, τη φιλοσοφία και οικολογικές ανησυχίες. Δημιουργεί έργα τέχνης και εγκαταστάσεις σε συνεργασία με επαγγελματίες από πολλούς κλάδους, όπως τεχνίτες και ειδικούς της τεχνολογίας.

Παράγοντας συχνά συμμετοχικά περιβάλλοντα, σκηνοθετεί κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούν κριτική σε διαφορετικά πλαίσια και περιβάλλοντα. Το έργο της έχει εκτεθεί ευρέως και λάβει διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποτελώντας μέρος ιδιωτικών, δημόσιων και Κρατικών εικαστικών συλλογών. Από το 2015 είναι η καλλιτεχνική συντονίστρια της ΜΚΟ Φανερωμένης 70 στη Λευκωσία.

H έκθεση «Casts of Island 2024», σε επιμέλεια Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού.

Πληροφορίες

Artist talk με την Κυριακή Κώστα | «Casts of an Island 2024»

Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, 19.30

Χώρος έκθεσης: PSI Foundation, Λεμεσός.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Παρασκευή 17.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 & 17.00-22.00.

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 31 Οκτωβρίου. [Τον Ιούλιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27/07].

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παίρνει τη μεγαλύτερη χορηγία από το ΚΥΠΡΙΑ (πίνακας)

Ελισάβετ Παναγιώτου και Μπελίντα Παπαβασιλείου επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας για χορό στην Majestic

Ελισάβετ Παναγιώτου και Μπελίντα Παπαβασιλείου επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας για χορό στην Majestic

Ελισάβετ Παναγιώτου και Μπελίντα Παπαβασιλείου επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας για χορό στην Majestic

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up

Το AfroBanana επιστρέφει στα Λεύκαρα - Το line up