Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

ΧΡΙΣΤΟΘΕΑ ΙΑΚΩΒΟΥ Δημοσιεύθηκε 24.7.2024
Μετά την πρώτη τους συμμετοχή, ο Παναγιώτης Τοφή μιλά στο «Π» για το μάθημα της περσινής χρονιάς και το νέο που ετοιμάζουν φέτος μέσω διάφορων ασκήσεων και εργαλειών σε μία προσπάθεια απενεχοποίησης της κίνησης.

Η Βίκυ Κάλλα και ο Παναγιώτης Τοφή, συμμετείχαν πέρσι, για πρώτη φορά, στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος. Φέτος, επανέρχονται στον Κάτω Δρυ για να ξεκλειδώσουν την προσωπική κίνηση και να αναδείξουν πόσο σημαντική είναι η κίνηση, το σώμα και η ενέργεια στα μουσικά μονοπάτια που δημιουργούνται κατά τη φετινή διοργάνωση, από τις 25 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Ο Παναγιώτης Τοφή απάντησε σε μερικές ερωτήσεις του «Π» για την εμπερία που έλαβαν κατά την περσινή χρονιά, τι αλλάζει στο φετινό εργαστήρι αλλά και τη σημασία του να πραγματοποιείται ένα τέτοιο εργαστήρι στο χωριό, Κάτω Δρυς και στη φύση.

Ήσασταν το πρώτο εργαστήρι κίνησης στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, το οποίο έκανε αρχή την περσινή χρονιά. Πώς ήταν η περσινή «πρώτη κρυάδα»;

Κρυάδα ποτέ. Μόνο ζέστη ήτανε. Χαχαχα. Ήτανε πολύ δυνατή αρχή! Ξεκινήσαμε πολύ όμορφα είναι η αλήθεια. Με μια ουσιαστική γνωριμία με τους διοργανωτές, τους υπόλοιπους εκπαιδευτές και καλλιτέχνες και βέβαια τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο μας, οι οποίοι-ες υπήρξαν τρομερά τολμηροί-ες, δημιουργικοί-ες και με ιδιαίτερα θετική ενέργεια. Μεγάλη έκπληξη για μένα υπήρξε η πραγματικά όμορφη τοποθεσία αλλά και επιπλέον η προσβασιμότητα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η εξωστρέφεια και η ενέργεια, η οποία υπήρξε αστείρευτη τις μέρες του Μουσικού Χωριού και ομολογώ… ζήλεψα λίγο που δεν μπορούσα να είμαι κι εγώ εκπαιδευόμενος σε ένα από τα υπόλοιπα εργαστήρια! Βρήκα πολύ ενδιαφέρον την επιλογή εισηγητών, καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση εργαστηρίων.

Τι μάθατε από το περσινό;

Νομίζω πως το εργαστήριο μας είναι από τα πιο απαιτητικά σε θέμα ενέργειας. Είναι περίπου δύο τρίωρα την ημέρα κίνησης, γεγονός που μέσα από την περσινή μου εμπειρία, με δίδαξε το πόσο αναγκαίος είναι ο σωστός σχεδιασμός του εργαστηρίου, η καλή, φιλική διάθεση και βέβαια πόσο σημαντικό είναι να έχεις κοντά πόσιμο νερό! Στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης εκτίμησα τρομερά τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, καθώς παρατήρησα διαφορετικά επίπεδα σε κάθε εργαστήρι αλλά καμία αίσθηση ανταγωνισμού, παρά μόνο διάθεση συνεργασίας. Πιστεύω πως αυτή τη χρονιά έχουμε ακόμα πιο ενδιαφέρον υλικό αλλά και πρακτικά εργαλεία και βέβαια πολύ καλή φωτεινή διάθεση!

Έχουν οι μουσικοί μέλλον στον χορό;

Αλίμονο. Οι πλέον ουσιαστικοί και αναμφισβήτητα πολύτιμοι συνεργάτες. Η σύνθεση μουσικής και ήχου θεωρώ ότι είναι το πιο βασικό εργαλείο πέρα από την κίνηση και τη σύνθεση της σε ένα χορογραφικό έργο και γενικά σε δημιουργικό πλαίσιο σωματικής κίνησης. Αλλά και πέρα από αυτό, η αλληλεπίδραση μεταξύ κίνησης και ήχου και σε ένα αυτοσχέδιο πλαίσιο είναι εξίσου δημιουργικό και σημαντικό. Μην ξεχνάμε πως το ξεκίνημα του μοντέρνου και σύγχρονου χορού αλλά και μεθόδων σύνθεσης κίνησης φέρει μια ιδιαίτερη σχέση με τον ήχο π.χ. Merce Cunningham - John Cage, Anne Teresa De Keersmaeker - Steve Reich, Trisha Brown - Laurie Anderson.

Αλλάζει κάτι στη δομή του φετινού εργαστηρίου; Ίσως κάτι που προσέξατε από πέρσι πως θα ταίριαζε καλύτερα στο κοινό του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος;

Στη φετινή δομή των εργαστηρίων θα υπάρξει ανταλλαγή, για κάποιες συναντήσεις, ανάμεσα στους συμμετέχοντες των εργαστηρίων φωνητικής διδασκαλίας, χορού - κίνησης και θέατρου. Από πέρσι παρατηρήσαμε την ανάγκη μιας δημιουργικής συνδιαλλαγής και διαλόγου μεταξύ των εργαστηρίων και των συμμετεχόντων και φέτος γίνεται σε πράξη. Η απόφαση αυτή δίνει την ιδιαίτερη ευκαιρία μιας πρώτης γνωριμίας με τους καθοδηγητές και των πρακτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, δίνοντας με αυτό των τρόπο μια ευρύτερη εμπειρία των παραστατικών τεχνών στους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους του Μουσικού Χωριού.

Που στοχεύει το δικό σας εργαστήρι;

Το δικό μας εργαστήρι στοχεύει στο ξεκλείδωμα της προσωπικής κίνησης μέσω αυτοσχέδιων ασκήσεων οι οποίες συνδέονται με την ανάσα, την ανατομία αλλά και τη σχέση του προσωπικού ρυθμού και του φυσικού χώρου, πέρα από αυστηρούς φορμαλιστικούς κανόνες. Σημαντικό είναι επίσης για εμάς η σωματική επικοινωνία και έκφραση τα οποία βιώνονται ως ομαδική εμπειρία στο πλαίσιο μιας μικρής κοινότητας η οποία μέρα με τη μέρα συνδέεται και απελευθερώνεται όλο και περισσότερο. Και βέβαια όλο αυτό σε συντονισμό με το συγκεκριμένο φυσικό τοπίο και τις δυνατότητες που προσφέρονται σε ένα εξωτερικό χώρο.

Αναφέρεται ως «ένα ταξίδι προς τον εαυτό, τη σωματικότητα και την προσωπική κίνηση». Μιλήστε για αυτό το ταξίδι προς τον εαυτό. Πώς ερχόμαστε κοντά και πως αντιλαμβανόμαστε τη δική μας κίνηση και σώμα; Ποια συστατικά χρειάζονται για να ξεκλειδωθούν;

Το ταξίδι το οποίο περιγράφουμε συνδέεται με μία εσωτερική, πολύ προσωπική σχέση με το σώμα. Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στο παρόν, εδώ και τώρα, αλλά και βέβαια την ανάσα ως το πιο βασικό και θεμελιώδες εργαλείο. Για να ξεκλειδωθεί το σώμα χρειάζεται αρχικά να το αφουγκραστούμε και να αντιληφθούμε πως συνυπάρχει με ένα σύνολο άλλων ενεργειών στον χώρο. Να παρατηρήσουμε τις λειτουργίες του και μέσω αυτών να εμπιστευτούμε πέραν από τη σκέψη, την εμπειρία ως ένα παιχνίδι. Η κίνηση χρειάζεται απενοχοποίηση και ειδικά σήμερα είναι ζωτικής σημασίας η συνειδητοποίηση πως μέσω αυτού του εργαλείου, του σώματος, είναι που βιώνουμε τον κόσμο και οφείλουμε να το απολαμβάνουμε αυτό ως κατάσταση, ως εμπειρία. Να επιτρέπουμε στο σώμα να αφεθεί, να νιώσει, να απολαύσει αλλά και να συγκινηθεί. Μέσω της κίνησης.

Και πώς βοηθά σε όλα αυτά, ο χώρος -και συγκεκριμένα ο Κάτω Δρυς και η φύση;

Το Μουσικό Χωριό ως μέρος του φεστιβάλ Φέγγαρος αποτελεί ένα από τα λίγα οργανωμένα προγράμματα - φεστιβάλ στο νησί τα οποία προσφέρουν μια τόσο ουσιαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από τις παραστατικές τέχνες, κοντά στη φύση. Τόσο το χρονικό πλαίσιο όσο και η τοποθεσία δίνουνε την ευκαιρία συμμετοχής σε ένα σημείο, σε ένα χωριό το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη ανάμεσα στο πράσινο και αυτό λίγο πριν το ξεκίνημα του Αυγούστου. Το γεγονός το μικρών αποστάσεων, της ήρεμης τοποθεσίας και βέβαια των προσκεκλημένων καλλιτεχνών είναι τρομερά κίνητρα και βασικοί λόγοι για να αποφασίσει ένα άτομο να κάνει ένα μικρό καλοκαιρινό δώρο στον εαυτό του/της και να βρεθεί σε ένα δημιουργικό διάλειμμα, σε απόσταση από την πόλη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Queer Wave 2024

Queer Wave 2024

Queer Wave 2024

FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»

FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»

FANEROMENI24 | «Αναζητώντας την Ευρώπη – Βαρώσι 2024 μ.Χ.»