«Πίττα της σάτζης» | Οι τεχνικές και οι διαφορετικές παραλλαγές του Κυπριακού εδέσματος

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 21.8.2024
Όσα μοιράζεται η Ανδρούλλα Αθηνόδωρου από το Ακριτικό Παχύαμμο Τυλληρίας από τις παλιές παρασκευάστριες παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων

H «πίττα της σάτζης» αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα της Κύπρου και δη του Ακριτικού Παχύαμμου που κρατάει την παράδοση «με νύχια και με δόντια».

Η Ανδρούλλα Αθηνόδωρου από το Ακριτικό Παχύαμμο Τυλληρίας από τις παλιές παρασκευάστριες παραδοσιακών κυπριακών εδεσμάτων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, πως η "πίττα της σάτζης" είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα που το έκαναν με κάθε ευκαιρία για τους φιλοξενούμενούς τους. Περισσότερα το έκανε και το κάνει το χειμώνα, που περιοριζόταν σπίτι γιατί η νύχτα ήταν μεγάλη, όπως είπε. Την παραδοσιακή συνταγή την έμαθε από τη μητέρα της.

Ηκ. Αθηνοδώρου είπε πως έψηναν τις πίττες "πάνω στη σάτζη». Στον Παχύαμμο την έψηναν τα παλιά χρόνια σε χωμάτινη πλάκα, από πλιθάρι, ενώ στην πορεία αυτές ήταν από πέτρινες και τσίγκινες πλάκες. Το ψήσιμο γινόταν "πάνω στη νησκιά" με ξύλα. Σήμερα, ανέφερε, παρασκευάζουν τις πίττες, «σε κάθε ευκαιρία για να κεράσουμε το κόσμο μας, σε μνημόσυνα, σε γιορτές και σε γάμους».

Όσο για την παραδοσιακή συνταγή της, όπως αποκάλυψε, χρειάζεται ένα κιλό χωριάτικο αλεύρι, λίγο αλάτι, μισό φλυτζάνι λάδι, νερό για τη ζύμη, ελαιόλαδο για το άλειμμα, κανέλα και ζάχαρη. Μετά το φτιάξιμο της ζύμης, ανέφερε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά» και στη συνέχεια «ανοίγουμε με το δκιοκλάι (ξύλινος πλάστης, άλλως μαδράτζι σε αρκετά χωριά της Κύπρου, για άνοιγμα φύλου) μεγάλες στρογγυλές πίττες».

Μετά, σημείωσε, «αλείφουμε με λάδι όλη την επιφάνεια και τις διπλώνουμε τις τέσσερις άκρες, έτσι δημιουργείται ένας τετράγωνος φάκελος, ενώ η παρασκευάστρια προαιρετικά ρίχνει κανέλα και ζάχαρη και ψήνουμε σε τηγάνι ή πλάκα αντικολητικό χωρίς λάδι. Η πίττα ψήνεται και από τις δυο πλευρές».

Η πίττα, είπε η κ. Αθηνοδώρου, αν δεν περιέχει κανέλα και ζάχαρη σερβίρεται με μέλι. Πρόκειται για το πιο νόστιμο παραδοσιακό γλυκό της Κύπρου, κατέληξε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τι σημάδεψε τον κόσμο της τέχνης - Πέντε γεγονότα του 2024

Τι σημάδεψε τον κόσμο της τέχνης - Πέντε γεγονότα του 2024

Τι σημάδεψε τον κόσμο της τέχνης - Πέντε γεγονότα του 2024

Με την τέχνη του σμιλιού αναδεικνύεται η φιλία

Με την τέχνη του σμιλιού αναδεικνύεται η φιλία

Με την τέχνη του σμιλιού αναδεικνύεται η φιλία

Στον Δήμο Λεμεσού το σινεμά «Απόλλων» - Αυτό είναι το πλάνο χρήσης του

Στον Δήμο Λεμεσού το σινεμά «Απόλλων» - Αυτό είναι το πλάνο χρήσης του

Στον Δήμο Λεμεσού το σινεμά «Απόλλων» - Αυτό είναι το πλάνο χρήσης του