Στο κέντρο της Λευκωσίας φέτος το Φεστιβάλ Ξαρκής - Από τις 13 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.9.2024
«Unearthing care: Οικολογίες συνεργασίας» αποτελεί ο φετινός άξονας των δρασεών του.

Το Φεστιβάλ Ξαρκής ετοιμάζεται για την 11η διοργάνωσή του, που θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Το φετινό φεστιβάλ υπόσχεται ένα ζωντανό και εκλεκτικό διεθνές πρόγραμμα, που περιλαμβάνει συνάξεις, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις, συμμετοχικές εγκαταστάσεις, ζωντανές παραστάσεις και συναυλίες και πολλά άλλα, ενώ απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών!

Ήδη από τις 25 Αυγούστου μία ομάδα επιλεγμένων καλλιτεχνών συμμετέχει σε ένα Πρόγραμμα Πολλαπλής Φιλοξενίας Καλλιτεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιτέχνες και επιμελητές από διάφορα μέρη του κόσμου συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία για να ετοιμάσουν έργα που θα παρουσιαστούν στο τριήμερο φεστιβάλ. Αυτή η εμπειρία ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες να αναπτύξουν επιτόπια έργα που αναδεικνύουν την ανθρώπινη, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας που μας φιλοξενεί.

Με ξεκάθαρο προσανατολισμό από το ατομικό προς το συλλογικό, στο σημείο εκείνο όπου διασταυρώνονται παγιωμένες συνήθειες και πρακτικές, προτείνουμε μια προσέγγιση που εστιάζει στη φροντίδα ως αντίδοτο στην έλλειψη φροντίδας και στην αδιαφορία, σε ένα πλαίσιο, ειδικότερα, κυπριακό.

Το σκεπτικό της επιμελητικής πρότασης αφορά τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των εννοιών της φροντίδας, της συνεργασίας και της κυπριακότητας και ανιχνεύει τις δυνατότητές τους. Για ποια πράγματα τείνουμε να ενδιαφερόμαστε ή όχι; Σε ποιους/-ες έχουμε την τάση να προσφέρουμε τη φροντίδα μας; Ποιοι/-ες αποφασίζουν τι είναι και τι δεν είναι κυπριακό;

Το Ξαρκής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και διαμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον και τις κοινότητες στις οποίες βρίσκεται κάθε χρόνο. Στη Λευκωσία, το φεστιβάλ επιχειρεί να ενσωματώσει τις αξίες της φροντίδας μέσα από ένα φεμινιστικό πρίσμα, ενισχύοντας την ανταλλαγή γνώσεων σε συνεργατικές και συμμετοχικές πρακτικές. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες εξερευνούν και αποδομούν θέματα όπως η «κυπριότητα», η τοπικότητα, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, διάφορες χειροτεχνικές πρακτικές, τελετουργίες και παραδόσεις, μέσα από σύγχρονες μορφές τέχνης.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί να ανταποκριθούν στο θέμα του φεστιβάλ μέσω έργων που αναδεικνύουν τη σημασία των τοπικών πολιτισμών και κοινοτήτων. Mέσω αυτής της συλλογικής προσπάθειας, οι φιλοξενούμενοι συν-δημιουργούν και επικεντρώνονται σε θέματα που τους ενδιαφέρουν, αναζητώντας τρόπους που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται την εκπροσώπησή τους και δημιουργώντας μία αίσθηση κοινής ιδιοκτησίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Για τη φετινή ανοιχτή πρόσκληση μας ενδιέφεραν προτάσεις που διερευνούν την ακόλουθη ερώτηση και επιμέρους θέματα γύρω από τον άξονα «Unearthing care: Οικολογίες συνεργασίας»: Με ποιους τρόπους μπορούν οι κοινωνικά εφαρμοσμένες πρακτικές τεχνών και σχεδιασμού, καθοδηγούμενες από έναν συνεταιρικό και φεμινιστικό φακό φροντίδας, να λάβουν μορφή στο πολιτιστικό μωσαϊκό της Λευκωσίας;

Η Λευκωσία αποτελεί ένα μοναδικό μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας, και εκεί ακριβώς έγκειται η δύναμή της, χάρη στο πλούσιο πλέγμα πρακτικών, τρόπων ζωής, συνηθειών, τελετουργιών και παραδόσεών της.

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν το Πρόγραμμα ΚΥΠΡΙΑ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Culture Moves Europe, με τη στήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας και του Center for Social Innovation (CSI).

Σχετικά με το Φεστιβάλ Ξαρκής

Το Φεστιβάλ Ξαρκής, το οποίο ιδρύθηκε το 2013, ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό πείραμα για να δοκιμάσει ιδέες ανθεκτικότητας, αυτάρκειας, πρακτικών DIY, πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής σοφίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια κοινοτική ταυτότητα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που στην Κύπρο κορυφώθηκε το 2013. Έντεκα χρόνια αργότερα, σε μια μετα-πανδημική εποχή, εντός της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε διάφορες κρίσεις, επανεξετάζουμε τη συνάφεια τέτοιων αρχών.

Για το πλήρες πρόγραμμα και εκτενέστερες περιγραφές των φιλοξενούμενων δράσεων του τριημέρου, καθώς και για αγορά εισιτηρίων, παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

Ιστοσελίδα ΦΞ: festival.xarkis.org

Εισιτήρια: book-now

Πρόγραμμα ΦΞ: festival.xarkis.org/xarkis_festival_2024.pdf

Παιδιά από 12 ετών και κάτω έχουν δωρεάν είσοδο στο φεστιβάλ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»

Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»

Ξαρκής | Marjolein Guldentops, Charlene Galea, Αριάνα Μαρκουλίδης & Alice Consigli μιλούν στο «Π»

QUEER AS GERMAN FOLK

QUEER AS GERMAN FOLK

QUEER AS GERMAN FOLK