THE 24 HOUR PLAYS: CYPRUS | Σήμερα η τελευταία παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.9.2023
Έξι νέα μικρά θεατρικά έργα για τη Λευκωσία από έξι θεατρικούς συγγραφείς, έξι σκηνοθέτες και 18 ηθοποιούς

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας είναι αφιερωμένες στην Λευκωσία.

Σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου, η τελευταία παράσταση του Παράλληλου Προγράμματος, λίγες μέρες προτού το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023 σηκώσει αυλαία. Το φεστιβάλ έφερε για δεύτερη φορά στην Κύπρο τον θεσμό «Τhe 24 Ηour Plays».

Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 4ης έκδοσης του Φεστιβάλ, έξι θεατρικοί συγγραφείς, έξι σκηνοθέτες και 18 ηθοποιοί έγραψαν και ανεβάζουν μέσα σε 24 ώρες έξι νέα μικρά θεατρικά έργα, που εμπνέονται από την ιστορία της πόλης, τους ανθρώπους και τις γειτονιές της.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, συμμετέχει δυναμικά στην διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λευκωσία 2030. Η παραγωγή «Τhe 24 Ηour Plays: Cyprus» αποτελεί μία ακόμη ψηφίδα στην προσπάθεια αυτή, και υλοποιείται με την υποστήριξη του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Μια νύχτα στο μουσείο

Η 24ωρη διαδικασία άρχισε το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι έξι θεατρικοί συγγραφείς, οι έξι σκηνοθέτες και οι 18 ηθοποιοί. Μετά από μια σύντομη συνάντηση γνωριμίας όλων των συντελεστών, ακολούθησε κλήρωση από την οποία προέκυψαν οι τρεις ηθοποιοί που θα λάβουν μέρος στο κάθε ένα από τα έξι θεατρικά έργα. Στο μουσείο παρέμειναν για όλη τη νύχτα μόνο οι έξι θεατρικοί συγγραφείς. Περιτριγυρισμένοι από τις πλούσιες ιστορικές συλλογές του μουσείου καλέστηκαν να γράψουν και να παραδώσουν τα δεκαπεντάλεπτα έργα τους μέχρι τις έξι το πρωί της επόμενης μέρας. Τα νέα θεατρικά έργα στάλθηκαν αρχικά στους σκηνοθέτες για να αρχίσουν την προετοιμασία τους, ώστε στις 8:30 το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου 2023 να ξεκινήσουν, μαζί με τους/τις ηθοποιούς τους και την ομάδα του Φεστιβάλ, τις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η 24ωρη πυρετώδης θεατρική διαδικασία ολοκληρώθηκε το ίδιο βράδυ στις 8:30 με την πρεμιέρα των νέων έργων.

Στιγμιότυπα από τη νύχτα στο μουσείο και τις πρόβες:

Για τον θεσμό «Τhe 24 Ηour Plays»:

Ο θεσμός «Τhe 24 Ηour Plays» ξεκίνησε το 1995 στο Broadway της Νέας Υόρκης και 25 χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ Γιώργου Γ. Παπαγεωργίου, γεννιέται το «Τhe 24 Ηour Plays: Cyprus», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας - Summer Edition 2020. Το πρώτο εκείνο καλοκαίρι της πανδημίας του κορωνοϊού, 6 θεατρικοί συγγραφείς, 6 σκηνοθέτες και 18 ηθοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ομάδα του Φεστιβάλ για να «γεννήσουν» 6 νέα θεατρικά έργα που «μεταφέρουν» στη σκηνή τα βιώματα και τα συναισθήματα που έφερε στην ανθρωπότητα ο εγκλεισμός.

Οι παραστάσεις των 6 νέων θεατρικών έργων του «Τhe 24 Ηour Plays: Cyprus» έχουν πλέον ιστορική αξία καθώς ήταν η πρώτη φορά εν μέσω πανδημίας που στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου δόθηκαν παραστάσεις με φυσική παρουσία κοινού μέσα σε κλειστό θέατρο, κρατώντας τη φλόγα της θεατρικής τέχνης αναμμένη.

Τρία χρόνια αργότερα, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας φιλοξένησε την Παγκύπρια Πρεμιέρα του θεατρικού έργου του Κώστα Μαννούρη «Σμήνος», σε σκηνοθεσία Πέτρου Χαραλάμπους. Ο Μαννούρης εξέλιξε το αρχικό κείμενο που προέκυψε από το «Τhe 24 Ηour Plays: Cyprus» σε ένα πλήρες θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα ΡΟΗ στον φυσικό του χώρο, στο θέατρο όπου γεννήθηκε.

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφείς: Ανθή Ζαχαριάδου, Κώστας Μαννούρης, Ανδρέας Νικολαΐδης, Ελένη Ξένου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου.

Σκηνοθέτες: Χριστόδουλος Αντρέου, Πάρης Ερωτοκρίτου, Μάριος Κακουλλή, Mαρία Ιόλη Καρολίδου, Παναγιώτης Τοφή, Άννα Φωτιάδου.

Ηθοποιοί: Γιώργος Αναγιωτός, Ηλίας Ανδρέου, Μαρία Ανδρέου, Άθως Αντωνίου, Πηνελόπη Βασιλείου, Σοφία Καλλή, Στέλιος Καλλιστράτης, Αντρέας Κουτσόφτας, Παναγιώτης Λάρκου, Ανδριανή Νεοκλέους, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Πολυξένη Σάββα, Μαριάννα Σάντη, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Βασιλής Χαραλάμπους.

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρίστος Χαραλάμπους

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Επιμέλεια ήχου: Αντώνης Αντωνίου

Ηχοληψία: Νικόλας Προκοπίου

Οργάνωση παραγωγής: Άντονυ Παπαμιχαήλ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου

Πληροφορίες

Εισιτήρια: €10-€16 από την ιστοσελίδα www.soldoutticketbox.com, τα κατ/τα Stephanis και το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00)

Περισσότερες πληροφορίες: +357 22 797 979

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία