«5 Lesbians Eating a Quiche» για τρεις παραστάσεις στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.12.2023
Σερβίρουν quiche λίγο πριν ταξιδέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη περιοδεία τους

Οι «5 λεσβίες που τρώνε quiche» πριν αναχωρήσουν για την δεύτερη περιοδεία τους στην Αθήνα δίνουν τρεις τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο. Σερβίρουν quiche και περιμένουν το κοινό με χριστουγεννιάτικη διάθεση στο αγαπημένο τους καταφύγιο στο Wherehaus 612, στη Λευκωσία.

«5 Lesbians Eating a Quiche»

Το θεατρικό έργο «5 Lesbians Eating a Quiche» των Andrew Hobgood και Evan Linder παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα σε σκηνοθεσία της Εβίτας Ιωάννου, στο πλαίσιο του προγράμματος «theYard.Residency.21» του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών «ΜΙΤΟΣ». Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021, πραγματοποιώντας ένα κύκλο 33 sold out παραστάσεων σε Λεμεσό, Λευκωσία και Αθήνα.

Υπόθεση Έργου:

Το έργο διαδραματίζεται το 1956 στην ετήσια συνέλευση του Σωματείου Susan B. Anthony της Αδελφότητας της Gertrude Stein, που συγκεντρώνεται στο υπόγειο μιας εκκλησίας για τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού quiche. Οι γυναίκες αυτές λατρεύουν την quiche. Αγαπούν την quiche περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άτομο στην ιστορία του κόσμου που αγάπησε ποτέ την quiche. «Όχι άντρες, όχι κρέας, μόνο καλή συμπεριφορά», είναι το σύνθημά τους. Όταν όμως μια πυρηνική έκρηξη φέρνει την καταστροφή στον έξω κόσμο, ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός διακόπτεται, και οι ηρωίδες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με τα μυστικά και τη σεξουαλική τους ταυτότητα.​

«5 Lesbians Eating a Quiche»

Κριτικές:

«Η γυναικεία φωνή καθίσταται ισχυρή, δυνατή, φτάνει ως τα τρίσβαθα της ψυχής, θέτει ερωτήματα, ανατρέπει δεδομένα, αμφισβητεί τους πατριαρχικούς κανόνες.'Είμαστε μια γροθιά. Είμαστε πιο δυνατές απ' όλους τους άντρες'. Η ομάδα, η συνοχή, η αμοιβαία αναγνώριση, κατανόηση και αποδοχή εντός της ενδυναμώνει σταδιακά τις γυναίκες και τις ωθεί στη παραδοχή της δικής τους, μακριά από κοινωνικά στεγανά και ταμπού αλήθειας.» [Έλλη Διακογίαννη, Θέατρο.gr].

«Τι ερμηνείες, τι κίνηση, τι χιούμορ, τι ευφυής τρόπος έκφρασης του παραλόγου χωρίς να χαθεί το νήμα! Συγχαρητήρια Εβίτα και στις υπερταλαντούχες ηθοποιούς σου … Ακόμα γελώ σκεπτόμενη την παράσταση, και με χαρά θα την ξανάβλεπα. Η σκηνή που οι λεσβίες εκστασιάζονται μπροστά στην τάρτα και κάτω από το βλέμμα της ιδρύτριας της αδελφότητας, είναι μνημείο κινησιολογίας.» [Έλενα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός, Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου].

«Έξτρα παραστάσεις για να δείτε αυτές τις αδελφές ‘Stein’, τις καταπληκτικές ηθοποιούς, που ανάγουν το τσόφλι σε ναό και την κατανάλωση quiche σε μετάληψη … Θα γελάσει το πετσί σας. Αλλά έχει κι άλλο. Η Εβίτα Ιωάννου επέλεξε ένα κείμενο τρομερά επίκαιρο που θυμίζει κάτι πολύ βασικό, κατ’ ακρίβειαν τρία πολύ βασικά πράγματα: ότι η χειραφέτηση είναι υπόθεση ομαδική και ότι η χειραφέτηση της σεξουαλικότητας και του φύλου δε σημαίνει (ποτέ, ποτέ, ποτέ) ότι σ’ απαλλάσσει από το ρατσισμό, το μισογυνισμό ή τον ελιτισμό (συχνά το αντίθετο). Α, και μακριά από τις σέκτες.» [Δέσπω Πασιά, Παιδαγωγός/Μουσειολόγος].

«Σε μια εποχή που θέματα φύλου και σεξουαλικότητας άρχισαν να γίνονται θέματα παραστάσεων που αυτοπροσδιορίζονται ως κοινωνικές (να δώσουν φωνή, να ευαισθητοποιήσουν, να κηρύξουν, να κάνουν κρέμα με τζέλι για μωρά και παθόντες), η Εβίτα Ιωάννου έσωσε το θέατρο. Κατασπάραξε την ενικότητα και αποκατέστησε τα διπλά. Ειδικά όσο αφορά στη σοβαροφάνεια με την οποία μιλούν οι τηλεπερσόνες και σύμβουλοι ψυχής για σεξουαλικότητα.» [Δρ. Ζέλεια Γρηγορίου, Επίκουρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Σπουδών Φύλου και Τμήμα Επιστημών της Αγωγής].

«5 Lesbians Eating a Quiche»

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφείς: Andrew Hobgood, Evan Linder
Σκηνοθεσία: Εβίτα Ιωάννου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Νάγια Αναστασιάδου,Έλενα Καλλινίκου, Λουκία Πιερίδου, Νιόβη Χαραλάμπους, Γιολάντα Χριστοδούλου
Μετάφραση: Άννα Δημητρίου
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Κωνσταντίνα Peter
Κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετσετάκης
Σκηνικά: Ελένη Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρτίνος Θαλασσέτης
Γραφικά: Αντώνης Μούσιης
Επιμέλεια μακιγιάζ: Μέλανη Χρίστου
Κομμώσεις: Σοφία Δημητρίου (riahairdesign)
Βοηθός παραγωγής: Diego Armando Aparicio
Φωτογραφίες: Νεφέλη Παπαδάκη
Συμπαραγωγή & Διεύθυνση παραγωγής: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «ΜΙΤΟΣ»

Πληροφορίες

«5 Lesbians Eating a Quiche» | 18, 22 & 23 Δεκεμβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 20.30
Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήριο: €15 (Μέρος των εσόδων, θα δοθεί στην πραγματοποίηση της περιοδείας της παράστασης στην Αθήνα).
Προπώληση εισιτηρίων: soldoutticketbox.com
Χώρος παράστασης: WhereHaus 612, (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, 1041, Λευκωσία, Κύπρος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία