Βουλή: Απέρριψε την τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΘΟΚ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 4.7.2024
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το σχέδιο αφού θεωρούν πως ο Γενικός Διευθυντής του ΘΟΚ πρέπει να έχει καλλιτεχνικό υπόβαθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Υπέρ των σχετικών κανονισμών ψήφισαν 5 βουλευτές, εναντίον 33, ενώ υπήρξαν και 3αποχές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το σχέδιο αφού θεωρούν πως ο Γενικός Διευθυντής του ΘΟΚ πρέπει να έχει καλλιτεχνικό υπόβαθρο, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα μπορεί ο καθένας να διεκδικήσει τη θέση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΘΟΚ είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις σε σχέση με τη θέση του ΓΔ του ΘΟΚ και το συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων. Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο ΔΣ του ΘΟΚ κατέθεσε σχέδιο υπηρεσίας που δεν περιλάμβανε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες προστέθηκαν αυθαίρετα στη συνέχεια. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ουσιαστικά ο ΘΟΚ είχε ανάγκη από έναν διευθυντή που να ξέρει από τέχνη και θέατρο, ενώ με «χειρουργικές επεμβάσεις» που έγιναν αφού άλλαξε το ΔΣ του ΘΟΚ, άνοιξαν πόρτες και παράθυρα για άλλους πολύ συγκεκριμένους. Ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή άνοιξε μια κερκόπορτα όχι μόνο για ρουσφετολογικές προσεγγίσεις αλλά και για τοποθέτηση στη θέση ανθρώπων που δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ζήτησε να αναβληθεί το θέμα ώστε να επανεξεταστεί, ωστόσο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι δεν προβλέπεται αναβολή μετά την έναρξη της συζήτησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι με τη φιλοσοφία των βουλευτών του ΑΚΕΛ πρέπει για όλους τους Γενικούς Διευθυντές υπουργείων να γίνει ανακατανομή και να μπουν άνθρωποι του αντικειμένου.

Ο βουλευτή Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι είναι αδιανόητο ο Γενικός Διευθυντής του ΘΟΚ, μιας υπηρεσίας με 30 υπαλλήλους να αμείβεται το ίδιο με έναν διευθυντή μεγάλου Υπουργείου, όπως το Υπουργείο Παιδείας.

Αλλαγή σχεδίων υπηρεσίας λόγω μεταρρύθμισης

Παράλληλα η Βουλή ενέκρινε την τροποποίηση 65 σχεδίων υπηρεσίας που αφορούν θέσεις διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής σε υπουργεία, υφυπουργεία, ανεξάρτητες αρχές και τμήματα, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρωσή τους στη βάση των νέων ρυθμίσεων που τυγχάνουν εφαρμογής στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, επιτρέποντας ουσιαστικά τις διατμιματικές προαγωγές.

Υπέρ ψήφισαν 38 βουλευτές, εναντίον 1 ενώ υπήρξαν και 3 αποχές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι θα τηρήσει αποχή, εκφράζοντας δυσφορία για τα σχέδια υπηρεσίας που αφορούν όλα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όταν υπάρχουν ελλείψεις σε «στρατιώτες» στην κρατική μηχανή. Έφερε ως παράδειγμα την αποψίλωση του Μακαρείου νοσοκομείου με τη μεταφορά τριών νοσηλευτών στον ΟΚΥπΥ.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι τα σχέδια υπηρεσίας είναι απόρροια της μεταρρύθμισης που ψήφισε η Βουλή και ήταν αναγκαίο να διαφοροποιηθούν ώστε να μπορούν να γίνονται οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις στις υφιστάμενες θέσεις. Πρόσθεσε ότι τα σχέδια υπηρεσίες ενώπιον της Βουλής δεν αφορούν την κλίμακα στην οποία βρίσκεται η θέση και ότι αυτό είναι θέμα του προϋπολογισμού του κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πακέτο αφορά τροποποίηση των σχεδίων που αφορούν τη διατμηματική προαγωγή για να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν αλλάζει η ουσία τους, ούτε δημιουργούνται νέες θέσεις.

Τέλος η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο απόφασης για καταλόγους θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία στις κλίμακες Α7 και Α8.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου για το Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη ‘24

Πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου για το Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη ‘24

Πρεμιέρα στις 11 Ιουλίου για το Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη ‘24

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Ντερριντά

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Ντερριντά

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε για τον Ντερριντά