Υφυπουργός Πολιτισμού: Στόχος η εδραίωση Κύπρου ως κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 6.9.2024
Χαιρετισμός εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Pafos Aphrodite Festival

Την επανέναρξη του επιτυχημένου πολιτιστικού θεσμού με διεθνή εμβέλεια που αναβιώνει μετά από απουσία λίγων ετών, αυτού του Pafos Aphrodite Festival, χαιρέτισε την Παρασκευή το βράδυ η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, σημειώνοντας πως βασικός στόχος είναι η εδραίωση της Κύπρου ως κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας και δράσης, η προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού αλλά και η διασφάλιση της πρόσβασης και της συμμετοχής όλων των πολιτών στον πολιτισμό.

Σε χαιρετισμό της εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παράσταση La Traviata, του Pafos Aphrodite Festival, στο Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, η κ. Κασσιανίδου επεσήμανε πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο προϊσταται στηρίζει ένθερμα τον πολιτιστικό θεσμό, προσφέροντας σημαντική χρηματοδότηση ύψους 170.000 ευρώ για την υλοποίησή του.

Αυτή η κρατική χορηγία, συνέχισε, εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, ο οποίος έχει ως στόχο να στηρίξει την πολιτιστική δημιουργία και βιομηχανία, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας υποδομές, χορηγικά προγράμματα, και προωθώντας την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Το Pafos Aphrodite Festival, συνέχισε, αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός που εκπληροί όλους αυτούς τους στόχους.

Έχοντας ως σκηνικό, τόνισε, αυτό το εξέχον μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου «απόψε θα απολαύσουμε μια από τις σπουδαιότερες όπερες του κλασσικού ρεπερτορίου, σε μια παράσταση που είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Κρατικής Όπερας και της ομάδας του Κρατικού Μπαλέτου της Τιφλίδας, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου».

Ακολούθως συνεχάρη θερμά τον Δήμο Πάφου και όλους τους συντελεστές ξεχωριστά που συνέβαλαν στην υλοποίηση του Pafos Aphrodite Festival 2024.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε επίσης τη σημασία της εμπλοκής των εγχώριων πολιτιστικών φορέων σε τέτοιου υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα.

Ο πρόεδρος του “Pafos Aphrodite Festival” Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως μέσα από την πορεία του "Pafos Aphrodite Festival” για 21 συνεχόμενα χρόνια, που δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε προεξασφαλισμένη, όπως είπε, το Φεστιβάλ καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος αυτοτελής καλλιτεχνικός θεσμός της χώρας μας, με εξέχουσα συμβολή στο να αποκτήσει η Κύπρος στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Από το 1999, σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο που για 2.300 και πλέον χρόνια αποτελεί κόμβο για ανθρώπους, προϊόντα και ιδέες, επιβεβαιώνεται ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, μέσα από μια κορυφαία έκφραση της τέχνης ότι μια μικρή, αλλά με μεγάλο πολιτισμικό εκτόπισμα πόλη, μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει ένα καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει.

Επιβεβαιώνεται όμως και μια διαχρονική αλήθεια που στην ταραγμένη εποχή μας αναδεικνύεται ολοένα και πιο έντονα, ότι δηλαδή συνέχισε, «ο Πολιτισμός είναι η μόνη ενοποιός δύναμη αλληλοκατανόησης, προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και ομάδων με διαφορετικά φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά χαρακτηριστικά».

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως τα τελευταία 10 χρόνια η Πάφος μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη πόλη, που διεκδικεί με απτά έργα και στη βάση μιας συγκροτημένης στρατηγικής να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης και κέντρο καινοτόμου έρευνας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Βλέπουμε, τόνισε, τον Πολιτισμό ως συνεργό συνιστώσα αυτού του εγχειρήματος και όχι ως συμπλήρωμα και γι’ αυτό, συνδέουμε την επανεκκίνηση του “Pafos Aphrodite Festival” με το μεγάλο στόχο της ισορροπημένης ανάπτυξης και προόδου της πόλης, η οποία φέρει ένα βαρύ φορτίο πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Πρόσθεσε πως εχέγγυα για την επιτυχία της επανεκκίνησης του Φεστιβάλ από καλλιτεχνικής σκοπιάς, αποτελούν το έργο που θα παρουσιαστεί και ο οργανισμός παραγωγής.

Η “La Traviata” του Giuseppe Verdi είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αριστουργηματικούς τίτλους του οπερατικού ρεπερτορίου όλων των εποχών, είπε ο κ. Φαίδωνος, προσθέτοντας πως το Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Τιφλίδας αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πλέον εύφημα λυρικά θέατρα της ευρύτερης Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία ανήκει η Γεωργία.

Ακολούθως καλωσόρισε στην Πάφο τους συντελεστές της παραγωγής, εκφράζονατς τη βεβαιότητα ότι το διήμερο αυτό, με πρωτεργάτες τους διεθνούς αναγνώρισης σολίστες που ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους, θα τους χαρίσουν μεγάλες στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας και ανάτασης.

Επίσης χαιρέτισε και τη συμμετοχή, για έβδομη φορά σε παραγωγή στο πλαίσιο του “Pafos Aphrodite Festival”, της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, έχοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιώσει ξανά όσους πίστεψαν σε αυτήν.

Ως Εταιρεία, συνέχισε, «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σύμπραξη κυπριακών σχημάτων και κυπρίων καλλιτεχνών στις παραγωγές που ανεβάζονται στη σκηνή του Φεστιβάλ και εκφράζω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προάγουμε το στρατηγικό αυτό στόχο».

Απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Πολιτισμού ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως χρέος της Πολιτείας και επακόλουθα της εκάστοτε Κυβέρνησης, είναι να στέλλει μέσα από έργα και πράξεις το μήνυμα της στήριξης του Πολιτισμού ως πηγής έμπνευσης, δημιουργίας και αισιοδοξίας αλλά και ως μοχλού βελτίωσης της ποιότητας ζωής και προόδου των πολιτών και της κοινωνίας. Επεσήμανε επίσης ότι η μεταρρύθμιση στον τομέα του Πολιτισμού είναι επιβεβλημένη.

Εκτίμησε τέλος πως μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά για να αποκτήσουμε ως χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική ταυτότητα και προς τούτο, το κράτος πρέπει να αναλάβει να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα μακράς πνοής πρόγραμμα με όραμα, στόχους και έργα-δράσεις.

Σημειώνεται πως στο Pafos Aphrodite Festival 2024 παρέστη και ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας και πλήθος κόσμου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Farha» | Ένα κορίτσι σύμβολο του εκτοπισμού - Η επιβίωση και το όνειρο για επιστροφή

«Farha» | Ένα κορίτσι σύμβολο του εκτοπισμού - Η επιβίωση και το όνειρο για επιστροφή

«Farha» | Ένα κορίτσι σύμβολο του εκτοπισμού - Η επιβίωση και το όνειρο για επιστροφή

Versus για διαβούλευση «Θυμέλη»: Στόχος δεν ήταν να ακούσουν αλλά να εκδώσουν δελτίο Τύπου

Versus για διαβούλευση «Θυμέλη»: Στόχος δεν ήταν να ακούσουν αλλά να εκδώσουν δελτίο Τύπου

Versus για διαβούλευση «Θυμέλη»: Στόχος δεν ήταν να ακούσουν αλλά να εκδώσουν δελτίο Τύπου

Πέθανε η πρωτοπόρος Γερμανίδα καλλιτέχνις Ρεμπέκα Χορν

Πέθανε η πρωτοπόρος Γερμανίδα καλλιτέχνις Ρεμπέκα Χορν

Πέθανε η πρωτοπόρος Γερμανίδα καλλιτέχνις Ρεμπέκα Χορν

«Θυμέλη»: Προκηρύχθηκε το Σχέδιο για το Α

«Θυμέλη»: Προκηρύχθηκε το Σχέδιο για το Α' εξάμηνο 2025 - Όλες οι πληροφορίες

«Θυμέλη»: Προκηρύχθηκε το Σχέδιο για το Α' εξάμηνο 2025 - Όλες οι πληροφορίες