Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τοίχο μας

ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ Δημοσιεύθηκε 4.3.2024
It's time to log out. Credit: Bob Al-Greene

Στο Facebook μπαίνετε; Σαν να είμαστε στο 2014 (scrolling δίχως αύριο) ή σαν να είμαστε σήμερα (πού και πού); Τον έχετε ακόμα τον λογαριασμό σας; Προχθές που ήρθε το μήνυμα να αποσυνδέσετε το Messenger από το Facebook το κάνατε ή είπατε άσε δεν πειράζει; Μήπως δεν έχετε καν Facebook γιατί η δική σας γενιά δεν είχε ποτέ;

Εντάξει, ό,τι και να πούμε, πως είναι για γέρους (boomers μας λένε όλους ανεξάρτητα από την ηλικία μας, αρκεί να είναι μεγάλη), πως είναι βαρετό, πως μας έχει πήξει στη διαφήμιση και άλλα πολλά, το Facebook εξακολουθεί να διαθέτει έναν εντυπωσιακό αριθμό δύο δισ. καθημερινών χρηστών. Και ναι, όντως οι περισσότεροι είναι λίγο… σιτεμένοι. Γι' αυτό και κάθε τρεις και λίγο ανεβάζουν κειμενάκια προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ότι δεν δέχονται ο αλγόριθμος να τους δείχνει μόνο 25 φίλους αλλά με αυτό το κείμενο θα τους δείχνει όλους. Φίλοι μου, κάθε φορά που ανεβάζετε τέτοιο κείμενο, μόνο το αφτί του Μαρκ δεν ιδρώνει, αλλά όλοι οι υπόλοιποι καταλαβαίνουμε ότι είστε άσχετοι.

Μέσα σε όλα τα κακά του Facebook προστέθηκε και ένα ακόμα, οι αναρτήσεις που είναι φτιαγμένες από Τεχνητή Νοημοσύνη. Πώς τις καταλαβαίνουμε; Με μερικές απλές παρατηρήσεις.

1. Όσοι φαίνονται έχουν το πιο απαλό δέρμα που έχετε δει ποτέ. Οι φάρμες περιεχομένου δεν αφήνουν τις φωτογραφίες των διασημοτήτων ως έχουν αλλά τους περνάνε και ένα ρετούς. Αν δεν ξέρετε τι είναι οι φάρμες περιεχομένου, υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα καθώς εξαιτίας της ΤΝ αποκτούν σήμερα νέο ενδιαφέρον.

2. Τα σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις είναι πολύ ωραία, σύντομα και ψεύτικα. Επειδή είναι γραμμένα από bots φυσικά! Γιατί πώς αλλιώς αυτές οι τυχάρπαστες φωτογραφίες θα είχαν όλες χιλιάδες likes και σχόλια;

3. Περισσότερη προσοχή χρειάζεται σε φωτογραφίες τύπου γιγαντιαίο γλυπτό από πάγο ή ξύλο από καλλιτέχνες οι οποίοι επίσης δεν είναι πραγματικοί. Άλλες δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν παιδιά που κρατούν φωτογραφίες με ζωγραφιές τους και φυσικά διάφορα εμπνευσμένα αποφθέγματα που όλοι έχουμε ξεχάσει ποιος τα είπε (αν τα είπε ποτέ κανένας γιατί τα περισσότερα αποδίδονται όπου τύχει).

Επιπλέον, αυτοί οι εμπνευσμένοι «παραγωγοί περιεχομένου» δεν δημιουργούν πάντα τις σελίδες τους στο Facebook από το μηδέν. Η δημιουργία μιας δημοφιλούς σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί χρόνο, δουλειά και αφοσίωση, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση τους ενδιαφέρουν η ταχύτητα και το κέρδος. Αν ανατρέξουμε αρκετά πίσω μπορεί να ανακαλύψουμε ότι μια σελίδα με αναρτήσεις ΤΝ ανήκε κάποτε σε ένα υπαρκτό πρόσωπο και ότι παραβιάστηκε και αναβαθμίστηκε. Ο χάκερ αφαιρεί τους διαχειριστές, αλλάζει το όνομα της σελίδας, δημοσιεύει σκουπίδια που δημιουργούνται από την ΤΝ και δεν μπαίνει καν στον κόπο να διαγράψει το παλιό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε, από συνταγές μαγειρικής μέχρι αδέσποτα για υιοθεσία.

Καμία συζήτηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα είναι πλήρης αν δεν συζητήσουμε τις επιπτώσεις της εξαπάτησης των χρηστών που νομίζουν ότι μια εικόνα είναι πραγματική. Ναι, οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες είναι λίγο-πολύ ακίνδυνες, δεν μιλάμε καν για fake news ή για παραπληροφόρηση. Αλλά όλοι μπήκαμε στα social για να βρούμε τους φίλους μας στην αρχή, μετά για να γνωρίσουμε καινούργιους, μετά για να παρακολουθήσουμε μέσα ενημέρωσης, μετά ινφλουένσερ, μετά χορούς έστω. Αλλά ανθρώπινα όμως, όχι τεχνητά. Εντάξει, το ξέραμε ότι οι περισσότερες φωτογραφίες είχαν φωτοσοπιαστεί κάποτε, μετά ήρθαν και τα φίλτρα. Αλλά τουλάχιστον από κάτω υπήρχε ένας φυσικός καμβάς. Μπορεί η πανέμορφη νεαρή να ήταν κάμποσων Μαΐων αλλά τουλάχιστον ήταν. Τώρα τίποτα, όλα ψέμα. Ήδη. Και τώρα που η Open AI έβγαλε το Sora που θα φτιάχνει βίντεο, θα χάσουμε εντελώς και τ' αβγά και τα καλάθια.

Και κανονίστε να δω κειμενάκια τύπου: «Δεν επιτρέπω στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μου δείχνει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης στον τοίχο μου».

Υ.Γ.: Ξαναδιαβάστε το κείμενο και όπου Facebook βάλτε Χ, Instagram, TikTok, όλα το ίδιο είναι πια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

«Σε έναν ανθισμένο χωματόδρομο δίπλα από μια ήσυχη πάροδο…»

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες

Προσοχή στις Πλάτρες