Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για λογοκλοπή σε διαγωνισμό της ΣΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 20.7.2012

Την πρωτοφανή υπόθεση λογοκλοπής για τις δύο συνθέσεις που κέρδισαν τα δύο πρώτα βραβεία σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ) με την ευκαιρία ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ επιβεβαίωσε χτες η ΣΟΚ, με ανακοίνωση προς τον Τύπο.


Όπως είναι γνωστό, τα δύο πρώτα βραβεία στον διαγωνισμό της ΣΟΚ κέρδισαν δύο αδέλφια, οι Παναγιώτης (Νότης) και Γιώργος Γεωργίου με τις συνθέσεις τους «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και «Europa». Τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα 5.000 για την πρώτη σύνθεση και 3.000 ευρώ για τη δεύτερη, μαζί με τιμητικά διπλώματα, ενώ η σύνθεση «Η Αρπαγή της Ευρώπης» επρόκειτο να παρουσιαστεί από τη ΣΟΚ σε προγραμματισμένες για τις 22 και 23 Ιουνίου συναυλίες της.


Ωστόσο, οι συναυλίες δεν δόθηκαν, όπως δεν δόθηκαν και τα έπαθλα, καθώς στο στάδιο της προπαρασκευαστικής εργασίας για την έναρξη των δοκιμών και την παρουσίαση του έργου του Νότη Γεωργίου επισημάνθηκαν στο μουσικό υλικό πολλές χειρόγραφες σημειώσεις.


Σύμφωνα με τη ΣΟΚ, οι χειρόγραφες σημειώσεις δημιούργησαν ερωτήματα ως προς την πρωτοτυπία του έργου, ενώ ανάλογες υποψίες εγέρθηκαν και ως προς την πρωτοτυπία της σύνθεσης που έλαβε το δεύτερο βραβείο. Κατόπιν, η ΣΟΚ ανέθεσε στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής να διερευνήσει την αυθεντικότητα των έργων, επιδιώκοντας, παράλληλα, να ξεκαθαρίσει το θέμα με τη συνεργασία των ίδιων των συνθετών. Μέρος αυτής της προσπάθειας περιελάμβανε αίτημα προς τους τρεις μουσικούς που κέρδισαν τα βραβεία σύνθεσης (εκτός των δύο αδελφών, το τρίτο βραβείο έλαβε ο Άντης Σκορδής για άτιτλη σύνθεσή του) να αποστείλουν ηλεκτρονικά, εντός τακτής προθεσμίας, τις πρωτότυπες παρτιτούρες των έργων που είχαν υποβάλει στον διαγωνισμό. Από τους τρεις βραβευθέντες, μόνο ο Άντης Σκορδής έστειλε την πρωτότυπη παρτιτούρα του σε ηλεκτρονική μορφή, αναγκάζοντας τη ΣΟΚ να αναβάλει τόσο την απονομή των βραβείων όσο και τις προγραμματισμένες συναυλίες της.

Συνθέσεις Ούγγρων
Μετά την αναβολή των συναυλιών, ακολούθησε το δημοσίευμα του «Π» στις 13 Ιουλίου που κατέγραφε τη διερεύνηση καταγγελιών για λογοκλοπή στις συνθέσεις που βράβευσε η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, αφού οι ανακοινώσεις των βραβείων ακόμα προτάσσονταν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Περίπου τότε έφτανε στη ΣΟΚ και η πραγματογνωμοσύνη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής που επιβεβαίωνε τις λογοκλοπές. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, η σύνθεση του Νότη Γεωργίου «Η Αρπαγή της Ευρώπης», στην οποία δόθηκε το πρώτο βραβείο, δεν είναι πρωτότυπη, αλλά είναι το έργο του Ούγγρου συνθέτη Λέο Βάινερ (1885-1960), με τίτλο «Csongor es Tunde - Suite, Op.10b» του 1913. Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής ενημέρωσε ακόμα τη ΣΟΚ ότι και το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού της δόθηκε σε μη πρωτότυπη σύνθεση. Το έργο «Europa» του Γιώργου Γεωργίου είναι το έργο του επίσης Ούγγρου συνθέτη Παλ Καντόζα (1903-1983), με τον τίτλο «Symphony No.2 (Capriccio), Op.39» του 1948.

Έσχατος... πρώτος
Με βάση την πραγματογνωμοσύνη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεδρίασή της, ημερ. 17 Ιουλίου, αποφάσισε να ακυρώσει τα δύο πρώτα βραβεία του διαγωνισμού και να δώσει το πρώτο βραβείο στον αρχικά τρίτο του διαγωνισμού, Άντη Σκορδή. Ακόμα, η ΣΟΚ αναφέρει ότι ανέθεσε τη διερεύνηση του θέματος για τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες στα αρμόδια όργανα του κράτους.


ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΠΟΛΙΤΗΣ | ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ