ΑγλανJazz 2014: It’s Alive it’s Alive*!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.7.2014

Γράφει ο Δημήτρης Φυρίος


«Ως Δήμος Αγλαντζιάς, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, που περνά ο λαός μας, η κοινωνία μας, θέσαμε στόχο να αντισταθούμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή μέσα από τον πολιτισμό, το κυριότερο όπλο άμυνας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας»’.


Κάπως έτσι έκλεισε το χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς και κάπως έτσι ξεκίνησε το 8ο Αγλανjazz στην πετρόχτιστη γραφική πλατεία της  παλιάς Αγλαντζιάς…


Από νωρίς, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και αποχρώσεων είχε κατακλύσει την πλατεία αλλά και τα γύρω στενάκια δημιουργώντας μια ασφυκτικά χαρούμενη ατμόσφαιρα, γεμάτη ζωή!


Φέτος, το διήμερο που επιμελήθηκε με πολύ μεράκι η ψυχή του φεστιβάλ Μαρία Νικολάου, η πολιτιστική λειτουργός του Δήμου, περιλάμβανε σημαντικά σχήματα από την ελληνική και κυπριακή σκηνή με την προσθήκη ενός συγκροτήματος από τη Γαλλία.


Ο νεαρόκοσμος και μπόλικα πιτσιρίκια έσπευσαν και απλώθηκαν κάτω από τη σκηνή και στις δύο εξέδρες που είχαν στηθεί ειδικά.


Πιο πάνω στις καρέκλες με τα τραπεζάκια, βολεύτηκαν οι λίγο μεγαλύτεροι και πήραν θέση για τα επακόλουθα και στο τρίτο επίπεδο πιο πάνω το σκηνικό έμοιαζε με υπαίθριο μπαρ με ψηλά τραπεζάκια και στουλς με τα πηγαδάκια να πηγαίνουν και να έρχονται. Η μπύρα, χορηγία της ΚΕΟ, έρεε άφθονη, σουβλάκια από όλα για τους πεινασμένους, το ταβερνάκι δίπλα, γεμάτο κι αυτό με κόσμο και μεζέδες. Όλα ήταν άψογα οργανωμένα και όλα πρόδιδαν ένα αξέχαστο διήμερο!


Οι χαιρετισμοί τέλειωσαν.


Και τώρα κυρίες και κύριοι… Jazz!


Η σκηνή παίρνει φωτιά από την αρχή με τους trio-cool-ore που γκρουβάραν δικές τους fusion συνθέσεις προκαλώντας ενθουσιασμό στο κοινό. Ακολούθησαν οι Café Balkan σύμπραξη κυπρίων και ελλαδιτών μουσικών που κέντησαν αρμονικά μια τζαζ με έντονα στοιχεία παραδοσιακών μουσικών της Μακεδονίας. Την πρώτη μέρα έκλεισε  ο διεθνούς εμβέλειας Έλληνας οργανίστας Γιώργος Κοντραφούρης που μαζί με τους δύο μαθητές του έδωσαν κυριολεκτικά ρέστα παίζοντας απολαυστική, ανάταση ψυχής, vintage cool jazz!



[* στο τέλος της πρώτης μέρας ο Αντώνης των Monsieur Doumani αναφωνούσε ξανά και ξανά τον τίτλο!]



Η δεύτερη μέρα ήρθε και στην πλατεία αλλά και στην περιφέρειά της δεν έπεφτε καρφίτσα από το πλήθος του κόσμου! Το πρόγραμμα ξεδιπλώθηκε μέσα στο ίδιο ζωντανό, ηλεκτρισμένο, πολυχρωματικό και χαρούμενο κλίμα με τους Γάλλους SWINGIN' CARPETS να ξεκινούν ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα με blues και swing.  Σειρά πήρε η μπάντα Messios Symmetry Band με τέσσερεις σπουδαίους κύπριους τζαζίστες μουσικούς, απόφοιτους του Berkley, να εκτελούν συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου που συνδύαζαν κλασική και μοντέρνα jazz.


Το φεστιβάλ πέρασε στην ιστορία [για πολλούς σαν το καλύτερο που έγινε] με το performance του Polyzogopoulos Quartet. Ο Αντρέας Πολυζωγόπουλος με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών, παρέσυρε με την τρομπέτα του το κοινό, σε ένα μοναδικό παραμυθένιο ταξίδι.


Να σημειώσουμε ότι ο ήχος και ο φωτισμός με την επιμέλεια του Αντρέα Γεωργαλλή, ήταν εξαιρετικοί και έπαιξαν το δικό τους πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη εικόνα του φεστιβάλ.


Εν κατακλείδι χορτάσαμε με την ψυχή μας αυτό το υπέροχο μουσικό διήμερο που μας πρόσφερε για μια ακόμη χρονιά με πολλή φροντίδα, ο Δήμος Αγλαντζιάς. Ευχάριστο σημάδι το ολοένα αυξανόμενο κοινό της Κύπρου που απολαμβάνει τη μουσική jazz.


Και του χρόνου Αγλανjazz!


JAZZ5
JAZZ1
JAZZ2
JAZZ3
JAZZ4

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ