H «Παράδοξη Αφροδίτη» πέντε Κύπριων εικαστικών

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.9.2017

Μαζί με την μεγάλη έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη», που εγκαινιάζεται στις 28 Σεπτεμβρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, «τρέχει» η παράλληλη έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη - Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα».


Πρόκειται για μια έκθεση αποτελούμενη από έργα Κύπριων καλλιτεχνών, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν την δική τους οπτική της θεάς Αφροδίτης μέσα από έργα ή και δρώμενα. Πρόκειται για τους Θεόδουλο Γρηγορίου, Νίκο Κουρούσιη, Λία Λαπίθη, Σάββα Χριστοδουλίδη και Κυριακή Κώστα.

Αναφέρει για την έκθεση η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, υποδιευθύντρια και Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης:

«Η εικαστική δημιουργία ενίοτε αντλούσε έμπνευση από τις μυθικές παραδόσεις ενός λαού, που έχουν ως βασική αναφορά τους θεούς και τους ήρωες. Ο μύθος και οι δράσεις που μεταφέρονται στο πέρασμα των αιώνων ερμηνεύονται σε κάθε περίσταση με τρόπο διαφορετικό, διατηρούν όμως πάντοτε το βασικό θέμα αναλλοίωτο.

Ο μύθος της θεάς Αφροδίτης, άμεσα συνδεμένος με την παράδοση και την ιστορία της Κύπρου, δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει βασικό θέμα και πηγή έμπνευσης για εικαστικούς που ζουν και δημιουργούν στο νησί, που περιβάλλεται από τη θάλασσα από την οποία αναδύθηκε η θεά.

Η απόφαση να οργανωθεί η παράλληλη αυτή έκθεση-αφιέρωμα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία δεν ήταν τυχαία. Ενώ η μεγάλη κεντρική έκθεση ανιχνεύει τα πολλαπλά πρόσωπα της θεάς μέσα από τον χρωστήρα και τις εμπειρίες Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την Αναγέννηση έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, εδώ ως επιμελητές θελήσαμε να παρουσιάσουμε τη σημερινή εικαστική δημιουργία και πώς αυτή διαμορφώνεται με αφετηρία και πηγή έμπνευσης τη θεά Αφροδίτη. Παράδοξα δε, και οι πέντε εικαστικοί που επιλέξαμε αποτυπώνουν τα δικά τους βιώματα και τις επιδράσεις από τον μύθο και την παράδοση του τόπου μας μέσα από το δικό τους βλέμμα και τη δική τους, σύγχρονη προσέγγιση – συνάμα και κοντά στην κυπριακή πραγματικότητα.

Ο Θεόδουλος Γρηγορίου, με τα δύο έργα του από τη σειρά «Λουτρά της Αφροδίτης», εστιάζει στην Αφροδίτη του έρωτα αλλά και στη σημασία της θάλασσας και της έλξης ανάμεσα στους ανθρώπους. Μέσα από δύο εγκαταστάσεις βίντεο, επιδιώκει να ενεργοποιήσει ερωτικές μνήμες και αισθήσεις.

theodoulos


Θεόδουλος Γρηγορίου [1956-], Λουτρά της Αφροδίτης  I, 2015, Βίντεο εγκατάσταση / βίντεο 8’02’’ επαναλαμβανόμενο (1 κανάλι), Υάλινος κύβος από διαφανή καθρέφτη, και πλεξιγκλάς σε βάθρο | ΦΩΤΟ ©Raphael Gallard

Ο Νίκος Κουρούσιης καταπιάνεται με τον θεσμό της Ιεράς Πορνείας και παρουσιάζει δύο έργα του από την ομότιτλη σειρά. Αν και για την Ιερά Πορνεία –ένα έθιμο που καταγράφει μόνο ο Ηρόδοτος, σύμφωνα με τον οποίο κάθε γυναίκα όφειλε να έχει μία φορά στη ζωή της ερωτική επαφή με έναν ξένο στο όνομα της θεάς– υπάρχουν λιγοστές αναφορές, συνιστά σημαντικό στοιχείο για την Αφροδίτη.

wNicos Kouroussis 1


Νίκος Κουρούσιης [1937-], Ιερά Πορνεία Τ., 2001, Μικτά υλικά, Συλλογή Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης

wNicos Kouroussis 2
Νίκος Κουρούσιης [1937-], Ιερά Πορνεία Κ., 2001, Μικτά υλικά, Συλλογή Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης

Με το έργο Καθώς ο Βράχος Φθείρεται, η Κυριακή Κώστα επιδιώκει την επαφή του κοινού αφ’ ενός με τα χαράγματα στον Βράχο της Αφροδίτης και ό,τι αυτά εκφράζουν, αφ’ ετέρου δε με την πολυεπίπεδη συμβολική του Βράχου. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιεργαστούν τα αντίγραφα των αναγλύφων και να αποκωδικοποιήσουν τον Βράχο μέσω μιας εικαστικής πράξης.

wKyriaki Costa


Κυριακή Κώστα [1971-], Καθώς ο Βράχος Φθείρεται, 2017, Ξύλο, αλαβαστρίτης λίθος, χαρτί, Ιδιοκτησία της καλλιτέχνη

Το Πρόγευμα της Αφροδίτης, με οικοδέσποινα την Λία Λαπίθη, προσκαλεί ζευγάρια (και όχι μόνο) να προγευματίσουν στους εκθεσιακούς χώρους της Λεβεντείου Πινακοθήκης και να αποτελέσουν μέρος ενός ξεχωριστού εμπειρικού δρώμενου. Η εικαστικός αντλεί έμπνευση από την ιστορία, μέσα από τα γραπτά και τις εικόνες των βιβλίων Ancient Cyprus. 9000 Υears of Culture του Βάσσου Καραγιώργη, Kypris. The Aphrodite of Cyprus της Jacqueline Καραγιώργη και του Erotic Life in Ancient Cyprus του Παύλου Φλουρέντζου.

wLia Lapithi


Λία Λαπίθη, Το Παράδοξο Πρόγευμα της Αφροδίτης, 2014, Τραπέζι Φ100 εκ., μενού 100 x 160 εκ., Εγκατάσταση στρωμένου τραπεζιού.

Ο Σάββας Χριστοδουλίδης, με το έργο του Η Γέννηση της Αφροδίτης, πραγματεύεται τη θεοποίηση του γυναικείου φύλου και προβάλλει τη θεά ως μια δυναμική γυναίκα του σήμερα. Η Αφροδίτη, φτιαγμένη από πορσελάνη, αναδύεται μέσα από θρυμματισμένα σκεύη και μας μεταφέρει στην αρχή του μύθου, του μύθου που συνδέει τη γέννηση της Μεγάλης αυτής θεάς με την Κύπρο.

w2Savvas Christodoulides (photo by Nicos Louca)


Σάββας Χριστοδουλίδης [1961-], Η Γέννηση της Αφροδίτης, 2008, Πορσελάνη, χαλί και πλαστικός κάδος, Συλλογή Χάρη Γ. Δαυίδ, Αθήνα | ΦΩΤΟ ©Νίκος Λουκά

+ Η παράλληλη έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη - Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα» παρουσιάζεται από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη [οδός Α.Γ.Λεβέντη, Λευκωσία]. Πληροφορίες τηλ. 22668838 και www.leventisgallery.org

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ