Ο ίδιος, περιγράφοντας τη διαδρομή των λεηλατημένων αρχαιοτήτων, αναφέρει: «Συνήθως ακολουθούσαν τη διαδρομή Λίβανος–Κύπρος ή Τουρκία–Ελλάδα. Από εκεί, διακινούνταν συνήθως στη Γερμανία. Ωστόσο, η Γερμανία δεν ήταν ο τελικός προορισμός». Στην ερώτηση για τον βαθμό εμπλοκής του ISIS στη διακίνηση των αρχαιοτήτων, ο επικουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης M. Danti, σημειώνει: «Δεν ήταν μεγαλύτερη (σσ: η εμπλοκή του ISIS) σε σχέση με άλλες εγκληματικές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, διεθνώς ή στην Ελλάδα. Υπάρχει μία λανθασμένη άποψη ότι οι πηγές είναι περισσότερες πρόθυμες να παρέχουν πληροφορίες για τη δράση του ISIS, έναντι άλλων εγκληματικών δικτύων». Και προσθέτει: «Τα περισσότερα μεμονωμένα μέλη του ISIS περνούσαν από την Ελλάδα, συνήθως προς τη Γερμανία. Η Θεσσαλονίκη ήταν συχνά ένας θεωρούμενος κόμβος για το ISIS και την παραπάνω εγκληματική δραστηριότητα, από το 2015 ως τις αρχές του 2017. Δεν γνωρίζω αν αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Ομάδες του ISIS που επιχειρούσαν έξω από την πόλη Deir ez-Zor στη Συρία, είχαν διασυνδέσεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία και εμπλέκονταν σε ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων».
Τέλος, στην ερώτηση για το κόστος των διακινούμενων αρχαιοτήτων και τις αμοιβές των μεσαζόντων, ο Danti σημειώνει: «Όσα γνωρίζουμε είναι συνήθως αναξιόπιστα. Τα αξιόπιστα στοιχεία, για τα οποία έχω άμεση γνώση, λένε ότι ένα αντικείμενο μπορεί να πουληθεί από λίγες δεκάδες δολάρια έως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Παρακαλώ, όμως, να τονιστεί ότι αυτά τα στοιχεία δεν αφορούν πωλήσεις στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μία τράνζιτ χώρα».
Το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φυσικά, προϋπήρχε του ISIS.
Τα χαμηλότερα και μέσης αξίας αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας συνήθως «διαφημίζονται» από τους μεσάζοντες στο Facebook ή φωτογραφίες τους διακινούνται μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα. Οι αρχαιότητες μεγαλύτερης αξίας αποθηκεύονται και διακινούνται πιο προσεχτικά. Το «ξέπλυμα», δηλαδή η νομιμοποίηση των κλεμμένων, απαιτεί χρόνο, ωστόσο για τα νομίσματα και τα κοσμήματα η διαδικασία θεωρείται πιο εύκολη. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μέσω σύνταξης πλαστών εγγράφων ιδιοκτησίας και γνησιότητας, καθώς και αλλεπάλληλων αγοροπωλησιών μεταξύ φυσικών προσώπων και εταιρειών, πολλές φορές και οφσόρ εταιρειών, ώστε να αποκρύβεται η αληθινή ταυτότητα των μεσαζόντων.
[Τιμολόγιο αγοροπωλησίας κλεμμένων αρχαιοτήτων της Συρίας. Από το αρχείο του τζιχαντιστή Abu-Sayyaf ή αλλιώς «Υπουργού Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του ISIS. Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ.]
Πριν από έναν χρόνο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τον δικαστικό φάκελο για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν από το ISIS στη Συρία και το Ιράκ, πολλές εκ των οποίων εκτιμάται ότι κατέληξαν στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί, το 2015, επέμβαση των ειδικών δυνάμεων στην πόλη Deir er-Zor στη Συρία, στο σπίτι του περιβόητου Abu Sayyaf, που εμφανιζόταν ως «Υπουργός Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του ISIS. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Αμερικανών κομάντο, ο Abu Sayyaf σκοτώθηκε, όμως εντοπίστηκαν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με το εμπόριο αρχαιοτήτων: τιμολόγια αγοροπωλησιών, επιστολές, χειρόγραφα σημειώματα και άλλα αποδεικτικά της μεγάλης λεηλασίας, μεταξύ αυτών φωτογραφίες τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων, για τα οποία οι τζιχαντιστές αναζητούσαν αγοραστές στη «μαύρη αγορά» – ενός χρυσού δαχτυλιδιού, δύο χρυσών κοσμημάτων και μιας σκαλιστής πέτρας. Στο αρχείο του Abu Sayyaf υπάρχει και μία μαρτυρία για τη δράση των λαθρεμπόρων στην Τουρκία. Το αντίγραφο αναφέρει ότι συγκεκριμένα αρχαία αντικείμενα «είχαν αποτιμηθεί στα 200.000 δολάρια από διαμεσολαβητές που επικοινωνούσαν με εμπόρους στην Τουρκία».
Ένας «θησαυρός» στο διαμέρισμα Αμερικανού κροίσου
Το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φυσικά, προϋπήρχε του ISIS και του εμφυλίου στη Συρία. Αντίστοιχα δίκτυα φέρεται να λειτουργούσαν ήδη από την περίοδο του εμφυλίου στον Λίβανο, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αστυνομικοί, κατόπιν δικαστικού εντάλματος, έκαναν έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του δισεκατομμυριούχου Michael H. Steinhardt στο Μανχάταν, από όπου κατάσχεσαν αρχαία αντικείμενα, τα οποία εκτιμάται ότι είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και την Ιταλία. Την υπόθεση αποκάλυψαν οι
Times της Νέας Υόρκης, σε αίτημα των οποίων, ο Steinhardt, συλλέκτης αρχαίων τα τελευταία 30 χρόνια και με στενούς δεσμούς με μουσεία και γκαλερί, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο «προς το παρόν».
[Η αρχαιοελληνική λευκή λύκηθος του 5ου αι. π.Χ. που κατασχέθηκε στο διαμέρισμα του M.H. Steinhardt στη Νέα Υόρκη. Πηγή: Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα Μανχάταν.]
Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη επιχείρηση του Cyrus Vance, Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια στον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Νέας Υόρκης και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους. Σε επικοινωνία του VICE με το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, επιβεβαιώθηκε ότι κατασχέθηκαν τουλάχιστον 15 αντικείμενα, μεταξύ αυτών μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος (δοχείο λαδιού) του 5ου αι. π.Χ., πάνω στην οποία αναπαρίσταται ταφική πομπή, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 380.000 δολάρια (315.000 ευρώ), σύμφωνα με το αμερικάνικο ένταλμα.
«Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για όλα τα κατασχεθέντα αντικείμενα. Θα μας τα στείλουν για εξέταση και τότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε με ασφάλεια. Γνωρίζουμε σίγουρα για τη λήκυθο, ότι είναι στα σωστά χέρια. Περιμένουμε ενημέρωση για τα υπόλοιπα ευρήματα. Είμαστε σίγουροι ότι οι ενέργειες ήταν δύσκολες, αλλά επιτυχείς», είπε στο VICE στέλεχος του ελληνικού Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα, που παρακολουθεί την πορεία των ερευνών.
[Πρωτο-κορινθιακό αγαλματίδιο που αναπαριστά πάπια, 7ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στη συλλογή Steinhardt. Πηγή: Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα Μανχάταν.]
Μεταξύ άλλων, στην ιδιωτική συλλογή Steinhardt στο Μανχάταν φέρεται να κατασχέθηκαν δύο πρωτο-κορινθιακά ευρήματα του 7ου αι. π.Χ., που αναπαριστούν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων (207.000 ευρώ), το κεφάλι ενός κριαριού του 6ου αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ. Τα αρχαία αντικείμενα θεωρούνται «προϊόντα κλοπής» και εκτιμάται ότι αγοράστηκαν τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Η αξία τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, υπολογίζεται στα 1,1 εκατ. δολάρια (913.000 ευρώ).
[Απόσπασμα από το δικαστικό ένταλμα έρευνας στο διαμέρισμα του Μανχάταν, που εξασφάλισε το VICE.]
[Πρωτο-κορινθιακό αγαλματίδιο που αναπαριστά κουκουβάγια, 7ου αι. π.Χ., που βρέθηκε στη συλλογή Steinhardt. Πηγή: Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα Μανχάταν.]
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος M.H. Steinhardt βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών για παρόμοια υπόθεση. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε βρεθεί επίσης στην κατοχή του ένα μαρμάρινο άγαλμα του 6ου αι. π.Χ., το οποίο αναπαριστούσε έναν άνδρα που κρατούσε στους ώμους ένα μοσχάρι. Το εύρημα, που εκτιμάται ότι είχε κλαπεί από αρχαίο ναό στη Σιδώνα του Λιβάνου, επαναπατρίστηκε, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε στα 4,5 εκατ. δολάρια.
Ο μοσχοφόρος της Σιδώνας εκτιμάται ότι είχε κλαπεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στον Λίβανο, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ο Steinhardt φέρεται να είχε αγοράσει το αρχαίο εύρημα το 2015 από ένα ζευγάρι συλλεκτών στο Κολοράντο. Οι τελευταίοι, δήλωσαν ότι το είχαν αγοράσει από τον Robin Symes, περιβόητο αρχαιοπώλη στο Λονδίνο, που έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί, μαζί με τον Έλληνα Χρήστο Μιχαηλίδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε περίεργο τροχαίο δυστύχημα στην Ιταλία το 1999. Την ίδια διαδρομή –από τον Λίβανο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη– θεωρείται πολύ πιθανό ότι διήνυσαν τα αρχαία αντικείμενα, που βρέθηκαν την Παρασκευή στο διαμέρισμα και το γραφείο του Steinhardt στο Μανχάταν. Υπάρχει και μία ακόμη λεπτομέρεια «ελληνικού» ενδιαφέροντος. Το ζευγάρι των συλλεκτών στο Κορολάντο φέρεται να έχει πουλήσει αρχαία σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, ιδιοκτησίας ενός Καναδο-λιβανέζου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση του οκτάδραχμου, που είχε δεσμευτεί σε οίκο δημοπρασιών της Ζυρίχης και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα.
(Vice.com/gr)
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.