"Σβήνουν τα φώτα της ντόπιας Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας;"
Οποιοσδήποτε γνωρίζει καλά την βιομηχανία μας μπορεί εύκολα να διαπιστώσει, μετά από προσεκτική ανάλυση του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι ένα σημαντικό κομμάτι του δεν είναι συμβατό με την εγχώρια βιομηχανία όπως αναφέρεται στους σκοπούς του σχεδίου.
Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου καλωσορίζει την ύπαρξη του σχεδίου και θα υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίησή του. Παρ' όλα αυτά, θέλει να στηρίξει ένα σχέδιο με πρόνοιες, που όχι μόνο θα προσελκύσει ξένες παραγωγές αλλά να μπορεί να αναπτύξει την τοπική βιομηχανία, που παράλληλα θα αναβαθμιστεί, θα δυναμώσει και θα μπορεί να υποστηρίξει και τις πιο απαιτητικές παραγωγές.
ΙστορικόΣτις 18 Σεπτεμβρίου 2017 λάβαμε πρόσκληση από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών να παραστούμε σε Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο που θα γινόταν δύο μέρες μετά. Η πρόσκληση συνοδευόταν από σύντομο σημείωμα που περιλάμβανε τις κύριες πρόνοιες του Σχεδίου κινήτρων καθώς και τα πολιτιστικά κριτήρια βάσει των οποίων οι δικαιούχοι θα αξιολογούνται. Διαπιστώσαμε αργότερα ότι το σχέδιο ήταν πολύ μεγαλύτερο και αποτελείτο από 115 σελίδες. Αν και μας διαβεβαίωσαν στη παρουσίαση ότι θα μας έστελναν το ολοκληρωμένο σχέδιο και παρόλο που το ζητήσαμε επανειλημμένα από τον CIPA και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου από τον CIPA στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και στα συνημμένα που αναρτήθηκαν διαδικτυακά μαζί με το ολοκληρωμένο σχέδιο την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι υπήρξε διαβούλευση με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ενώ διαβούλευση επί του ολοκληρωμένου σχεδίου δεν έγινε ποτέ. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο τετελεσμένο γεγονός ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις ή άλλη ευκαιρία για νέα εξέταση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κύρια μέριμνα της Ένωσης είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της τοπικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Γι' αυτό προχωρήσαμε στην ετοιμασία εισηγήσεων με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου με τρόπο που θα βοηθήσει παράλληλα και την ανάπτυξη της Κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας που υστερεί σε σχέση με αυτές του εξωτερικού. Εξάλλου όπως αναφέρεται στο σχέδιο και όπως παρουσιάστηκε στην δημοσιογραφική διάσκεψη στις 27 Σεπτεμβρίου, αυτό στοχεύει στο:
"
να συμβάλει στην αύξηση θέσεων εργασίας στον τομέα του κινηματογράφου, να συμβάλει στην δραστηριοποίηση των ντόπιων εταιρειών παραγωγής και άλλων συναφών με την οπτικοακουστική τέχνη εταιρειών, την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των υπηρεσιών των Κυπριακών παραγωγών και τεχνικών του κινηματογράφου μέσα από τη συνεργασία με ξένους παραγωγούς".
Οι κύριες προτάσεις μας
- Να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια και Κύπριοι παραγωγοί αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι.
- Να υπάρξει δέσμευση από την αιτούμενη Εταιρεία Παραγωγής του εξωτερικού ότι τουλάχιστο το ποσοστό του 40% των εργαζομένων θα είναι Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο.
- Να δημιουργήσει το κράτος μια σωστή υποδομή για εξειδίκευση των επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων του κλάδου που εργάζονται είτε σε μικρές εταιρείες, είτε είναι αυτοεργοδοτούμενοι.
- Να δημιουργηθεί πρόνοια στο σχέδιο που να δίνει κίνητρο φοροαπαλλαγής σε ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν Κυπριακές κινηματογραφικές παραγωγές και συμπαραγωγές.
- Να μειωθεί το ποσό πραγματοποίησης ελάχιστης δαπάνης στην Κύπρο από €200,000 σε €100,000 για κινηματογραφικές ταινίες, έτσι ώστε να πληρούν τα κριτήρια αίτησης και ανεξάρτητες Κυπριακές παραγωγές.
- Θεωρούμε απαραίτητη την εκπροσώπηση της ΕΣΚ στην Επιτροπή Αξιολόγησης (Ε.Α.Σ.Ο.) Οι προτάσεις οι οποίες θα κατατίθενται έχουν εξειδικευμένο περιεχόμενο που μόνο οι επαγγελματίες στον οπτικοαουστικό τομέα γνωρίζουν.
Διαχρονικά, σαν επαγγελματίες του χώρου, νοιώθουμε ότι η βιομηχανία μας δεν στηρίζεται επαρκώς από το κράτος και, με την ευκαιρία αυτή,
ζητούμε επίσης ναενισχυθεί το κονδύλι της ΣΕΚιν με ένα ουσιαστικό ποσό ανάλογο του προϋπολογισμού της Θεατρικής Ανάπτυξης της Κύπρου (το οποίο ανέρχεται στα 7,253,000 Ευρώ).Η παραγωγή οπτικοακουστικής τέχνης εξυπακούει πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς. Ο μέσος όρος κόστους μιας χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογραφικής παραγωγής ανέρχεται γύρω στις 600,000 Ευρώ. Πολλοί, εσφαλμένα πιστεύουν, ότι το 1 εκατομύριο ευρώ που χορηγείται από τον μοναδικό χρηματοδότη στην Κύπρο, το κράτος, είναι επαρκές. Αν αναλογιστούμε όμως το κόστος μιας παραγωγής που εργοδοτεί και ενεργοποιεί εκατοντάδες ανθρώπους και υπηρεσίες σε όλη την διάρκειά της, θα καταλάβουμε ότι αυτό το 1 εκατομμύριο που χορηγείται και πρέπει να διανεμηθεί σε όλες τις παραγωγές της χρονιάς, ουσιαστικά δεν αρκεί ούτε για να γίνουν 2 ταινίες μεγάλου μήκους. Αυτό καθιστά την επιβίωση των επαγγελματιών του χώρου σχεδόν αδύνατη και όλο και περισσότεροι στρέφονται προς άλλες κατευθύνσεις για να ζήσουν. Η Οπτικοακουστική είναι μια τέχνη που μπορεί να αναδείξει τον πολιτισμό της Κύπρου στο εξωτερικό με “προϊόντα” που έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής και μπορούν να προβληθούν σε όλο τον κόσμο. Η ποιοτική παραγωγή, του ίσως πιο διαδεδομένου πολιτιστικού "προϊόντος", στοιχίζει μεν πολλά αλλά αποφέρει πολύ περισσότερα τοποθετώντας το μικρό μας νησί στον παγκόσμιο χάρτη, με αξιώσεις.
Η EΣΚ ζητά δέσμευση ότι θα ληφθούν υπ’ όψη οι τροποποιήσεις που εισηγούμαστε για το σχέδιο και θα πάρει το δρόμο του ξανά για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι θα αυξηθεί ουσιαστικά το κονδύλι της ΣΕΚιν ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η τοπική βιομηχανία. Μόνο τότε θεωρούμε ότι ο Κινηματογράφος στην Κύπρο θα “φωτιστεί” και η βιομηχανία μας θα εξελιχτεί όπως επιβάλλει ο λαμπρός μας ήλιος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.