Με μια ανοικτή στο κοινό περφόρμανς ξεκινούν στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ οι Δράσεις Β’ Τριμήνου με τον τίτλο «Δύο...Πέντε...Ένα», που επιμελούνται δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, ο Θανάσης Γεωργίου και ο Φώτης Νικολάου.
Σε μια διαρκή αναζήτηση για το Τι είναι παράσταση; Tι είναι σκηνή σήμερα; Ποια είναι τα βασικά υλικά του θεάτρου; Τι απαιτεί το θέατρο από τον ηθοποιό; Τι απαιτεί ο θεατής από το θέατρο; Τι απαιτεί το θέατρο από τον θεατή;, οι επιμελητές και οι συνεργάτες τους απαντούν στα ερωτήματα με πρωτότυπες και ανατρεπτικές προτάσεις.
Πρόγραμμα τριμήνου - Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
- Έναρξη τριμήνου -Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, 20:30
Room to grow
Solo περφόρμανς του Φώτη Νικολάου σε δραματουργία Θανάση Γεωργίου που αποτελεί μικρό, ποιητικό οδοιπορικό στο χαμένο παράδεισο της παιδικής ηλικίας, στην ενηλικίωση και την αθωότητα που χάνεται.
Χορογραφία/Ερμηνεία Φώτης Νικολάου
Είσοδος Ελεύθερη
Δωμάτια
Με έμπνευση από τα cabinet of curiosities (μικρές ιδιωτικές συλλογές ασυνήθιστων αντικειμένων του 16ου και 17ου αιώνα, οι οποίες επιχειρούσαν να πουν ιστορίες για τα θαύματα και τις παραδοξότητες του κόσμου) τα Δωμάτια, μέσα από τη ματιά πέντε εικαστικών καλλιτεχνών και σκηνογράφων, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον θεατή, που βρίσκεται μόνος του απέναντι στον ερμηνευτή.
Τα πέντε Δωμάτια, έχουν στηθεί γύρω και μέσα στο κτίριο των Αποθηκών σε διαφορετικά σημεία και θα υποδέχονται, σε κάθε περφόρμανς μόνον πέντε (5) θεατές. Κάθε θεατής θα εισέρχεται σε ένα Δωμάτιο, όπου θα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «δικό του» αισθητικό και αισθησιακό περιβάλλον, καθοδηγούμενο είτε από έναν ηθοποιό ή από μία (διά)Δράση. Και οι πέντε θεατές θα εισέλθουν διαδοχικά στα πέντε Δωμάτια. Η διάρκεια της κάθε επίσκεψης θα κυμαίνεται από 5 έως 8 λεπτά για κάθε δωμάτιο (περίπου 50 λεπτά).
Ο συνολικός αριθμός των ενδιαφερομένων που μπορούν να παρακολουθήσουν την περφόρμανς είναι συγκεκριμένος και πολύ περιορισμένος. Λόγω της ειδικής αυτής συνθήκης οι πέντε θεατές που θα συμμετάσχουν κάθε φορά πρέπει να έχουν εξασφαλίσει έγκαιρα το εισιτήριο τους.
Παρουσιάσεις από 13 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 & 21:30 (δύο παρουσιάσεις κάθε μέρα)
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύσταση στα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κλειστοφοβίας να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στην περφόρμανς «Δωμάτια»
- Aπό 27 Φεβρουαρίου 2019 και για πέντε (5) μόνον παραστάσεις
Amen IIΜια χοροθεατρική πρόταση του Φώτη Νικολάου όπου ήρωες σε μια διαρκή πτώση αναμετρώνται με το αδιανόητο, εξερευνώντας τα όρια του σώματος, του χορού, του θεάτρου και της περφόρμανς.
Παραστάσεις: 27 & 28 Φεβρουαρίου, 1, 2 & 3 Μαρτίου, 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 12 / 6 ευρώ (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα Κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτική ταυτότητας)
Λαχταρώ της Σάρα ΚέινΤο ανατρεπτικό έργο της Σάρα Κέιν που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σπάει τις φόρμες του θεατρικού κειμένου και μέσα από τις λέξεις μάς παρασύρει, μαζί με τους ήρωες, σε ένα λυτρωτικό τέλος.
Σκηνοθεσία Θανάσης Γεωργίου
Παραστάσεις: Από 5 Απριλίου και κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο* και Κυριακή, 20:30 *Σάββατο και απογευματινή παράσταση, 18:00
Τιμή εισιτηρίου: 12 / 6 ευρώ (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτική ταυτότητας)
Συντελεστές ΤριμήνουΚαλλιτεχνική Επιμέλεια Θανάσης Γεωργίου-Φώτης Νικολάου
Δραματουργική Συνεργασία Δημήτρης Καλακίδης
Μουσική Δημήτρης Σπύρου | Σκηνικά Έλενα Κοτασβήλι
Κοστούμια Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός φωτισμών Σταύρος Ευλαμπίου
Εικαστικές εγκαταστάσεις Δωματίων: Κωνσταντίνα Ανδρέου, Τάσος Γκοβάτσος, Λεωνίδας Ζαφειρόπουλος, Έλενα Κοτασβήλι, Κωνσταντίνος Ταλιώτης
Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Άντρια Ζένιου, Μάριος Κωνσταντίνου, Στέλα Φυρογένη
Χορεύουν: Βίκυ Κάλλα, Ειρήνη Μαυροματάκη, Γιάννης Οικονομίδης, Ήβη Χατζηβασιλείου
Θανάσης ΓεωργίουΑπόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (1994-1996). Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του (ως δευτεροετής) ερμήνευσε τον Απόλλωνα στην Άλκηστη του Ευριπίδη (Επίδαυρος, 1996). Φοίτησε στο στούντιο του Στέλιου Παυλίδη με τον οποίο συνεργάστηκε στο έργο του Σουηδού Περ Όλοβ Ένκβιστ Η Νύχτα των Τριβάδων όπου ερμήνευσε τον Στρίντμπεργκ. Συνεργάστηκε με το θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο από το 2000 έως το 2003 στις παραστάσεις: Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη (Αμφιτρύων, Επίδαυρος 2000), Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου (Κράτος - Ωκεανός), Κάθοδος (Ηρακλής, σκηνική σύνθεση βασισμένη στον Ηρακλή Μαινόμενο του Ευριπίδη και στις Τραχίνιες του Σοφοκλή), Άμλετ-μια μαθητεία του Μπορίς Παστερνάκ (με πρωταγωνίστρια την Αλα Ντεμίντοβα). Συμμετείχε, επίσης, στις όπερες Το Στρίψιμο της Βίδας του Benjamin Britten σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2002) και Ορφέας και Ευρυδίκη του Christoph Gluck (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2007) σε σκηνοθεσία του Stephen Langridge και στις παραστάσεις Νέο Αίμα (Θέατρο Αργώ) σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και Ορέστεια (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, 2010) σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου. Από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της Χοροθεατρικής Ομάδας X-it του Φώτη Νικολάου με την οποία συνεργάζεται ανελλιπώς ως δραματουργός και ερμηνευτής. Το 2010 σκηνοθέτησε από κοινού με τον Φώτη Νικολάου για τον ΘΟΚ το έργο Λίγο Ακόμα που παρουσιάστηκε αρχικά στην Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Αθηνών (2011).
Σκηνοθέτησε το έργο Μινέττι του Τόμας Μπέρνχαρντ για το Θέατρο Δέντρο (2017).
Φώτης ΝικολάουΓεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Πράτσικα. Ιδρυτής και χορογράφος της Χοροθεατρικής Ομάδας X-it. Με την ομάδα αλλά και ως ανεξάρτητος χορογράφος παρουσίασε τα έργα: TAMATA, Room To Grow, These gentle hears are like shot birds falling, Inland, unravelling, Narcissus – Mirror in the Mirror, I am and I am not, Windstrasse, Lamentu, Spiegel im Spiegel, Waltz, Amen, Ώρα Ενάτη, Όχι Ακόμα, Love Shots.
Συνσκηνοθέτησε με τον Θανάση Γεωργίου και χορογράφησε το έργο Λίγο Ακόμα για τη Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (2011). Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε επίσης στη χορογραφία των έργων Ιππόλυτος σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, Η όπερα της πεντάρας σε σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου και Ηλέκτρα - Ορέστης, Η Δίκη σε σκηνοθεσία Hanan Snir για την οποία του απονεμήθηκε το Βραβείο Χορογραφίας ΘΟΚ 2011-2013. Συνεργάστηκε με την Balich Worldwide Shows για τη χορογραφία του έργου Giudizio Universale / Michelangelo and the secrets of the Sistine Chapel στη Ρώμη (η πρώτη παράσταση μακράς διαρκείας στην Ιταλία). Χορογράφησε το έργο 7even για την Black Box Dance Company στη Δανία για το οποίο προτάθηκε για βραβείο Arets Reumert ως καλύτερη χορευτική παράσταση της χρονιάς.
Μέλος της δημιουργικής ομάδας και χορογράφος των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 (Κλεψύδρα).
Μόνιμο μέλος της Ομάδας Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου (1993-2005).
Χορογράφησε τις όπερες Γενούφα σε σκηνοθεσία της Νίκολα Ραάπ για την ΕΛΣ, Ηλέκτρα για την Όπερα του Γκέτεμποργκ, Σαλώμη για την Όπερα του Μάλμοε στη Σουηδία, Κάρμεν και Ορφέας & Ευρυδίκη για την ΕΛΣ όλες σε σκηνοθεσία Stephen Langridge.
Χορογράφησε το έργο Lonely Room για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ήταν μέρος του τρίπτυχου με τίτλο Αμερικάνικο Όνειρο.
Ως χορογράφος / επιμελητής κίνησης συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Θανάσης Γεωργίου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Σταμάτης Φασουλής, Πάρις Ερωτοκρίτου, Μαγδαλένα Ζήρα, Αντρέα Αραούζος, Ελένη Γκασούκα, Άσπα Τομπούλη, Σπύρος Αλιδάκης, Γιάννης Κακλέας, Γιώργος Αρμένης, Κώστας Μπάρας, την ομάδα Paravan και πολλούς άλλους.
Ως χορευτής συνεργάστηκε με χορογράφους όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Ζουζού Νικολούδη, Χάρης Μανταφούνης, Κωνσταντίνος Μίχος, Αγγελική Στελλάτου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μάρω Γρηγορίου, Μαρία Μέσση, Χάμιλτον Μοντέιρο, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ, Μαριλία Χρυσοσπάθη, Φωτεινή Περδικάκη, Μάχη Δημητριάδου-Λίνταλ, Αριάνα Οικονόμου, Χλόη Μελίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη και πολλούς άλλους.
Πληροφορίες / Εισιτήρια▪Ταμείο ΘΟΚ 77 77 27 17
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 1096 Λευκωσία
▪Θέατρο Αποθήκες 22 48 03 00
Κάμπου 29, 2030 Στρόβολος, Λευκωσία
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.