Στις 15 Μαρτίου 2019 εγκαινιάζεται στο ΓΚΑΡΑΖ η έκθεση ορατότητες / απηχήσεις / με έργα τεσσάρων Κυπρίων εικαστικών της γενιάς του Μεσοπολέμου. Με την έκθεση αυτή ολοκληρώνεται μια θεματική ενότητα αφιερωμένη στους δημιουργούς, στους οποίους γίνεται αναφορά στην ιστοριογραφία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης ως Δεύτερη Γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λευτέρη Οικονόμου ενώ έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί (2017) και επιτελέσεις (2018) που εμπίπτουν στην ίδια θεματική. Επιδίωξη του Ιδρύματος αποτελεί η ανάδειξη, προβολή και επαναπλαισίωση του έργου και των καλλιτεχνικών κατακτήσεων των δημιουργών της περιόδου αυτής, μέσα από τη συσχέτιση της δουλειάς και της δημιουργικής τους πορείας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Επιδιώκεται επίσης η ενθάρρυνση της εμπλοκής, εξοικείωσης και ενασχόλησης νέων εικαστικών και επαγγελματιών του πολιτιστικού πεδίου με το έργο, αλλά και τη γενικότερη συνεισφορά και το ρόλο των εκπροσώπων της γενιάς αυτής στην εξέλιξη και διαμόρφωση της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής πραγματικότητας.
Η έκθεση ορατότητες / απηχήσεις / συγκεντρώνει και παρουσιάζει έργα των Βέρας Γαβριηλίδου-Χατζηδά, Καίτης Στεφανίδου, Ελένης Χαρικλείδου και Παυλίνας Παυλίδου. Τέσσερις δημιουργοί οι οποίες εμφανίστηκαν στην καλλιτεχνική σκηνή την περίοδο της Ανεξαρτησίας και συμμετείχαν ενεργά στις εικαστικές αναζητήσεις και ζυμώσεις της εποχής τους. Πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, διέθεταν τα εργαλεία, τα εφόδια αλλά και τη διεισδυτική εικαστική ματιά, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία στο χώρο της τέχνης. Έργα τους παρουσιάστηκαν σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ενώ κάποιες από αυτές εκπροσώπησαν την Κύπρο σε σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέπειά τους στη δημιουργική διαδικασία, το εύρος και τη ζωτικότητα της δουλειάς τους, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και συνεισφορά τους στην εξέλιξη των εικαστικών πραγμάτων στην Κύπρο και την προβολή που οφείλουμε στο έργο τους.
Για την έκθεση ορατότητες / απηχήσεις / έγινε μία επιλογή έργων τα οποία εμπίπτουν στον χρονικό ορίζοντα 1960 -1980 και τα οποία αποτυπώνουν ενδεικτικά την εικαστική πορεία της κάθε καλλιτέχνιδας μέσα από τις αισθητικές, εκφραστικές και θεματικές της αναζητήσεις. Επιδιώκοντας την πολυδιάστατη αξιοποίηση του όγκου της πληροφορίας που προκύπτει από τη σχετική επιμελητική έρευνα, δύο σύγχρονες δημιουργοί προσκλήθηκαν να προτείνουν εναλλακτικές ανταποκρίσεις στο υλικό αυτό. Η Ναταλί Γιαξή δημιουργεί ένα εικαστικό βιβλίο (artist's book) το οποίο εισάγει μια υποθετική συνθήκη γνωριμίας και συνομιλίας με τις τέσσερις δημιουργούς και το έργο τους, σχολιάζοντας την απουσία η ετεροβαρή παρουσία τους στα κυρίαρχα αφηγήματα της ιστοριογραφίας της Κυπριακής τέχνης. Η Αθηνά Κάσιου μελετά και προσεγγίζει το υλικό στο οποίο της δίνεται πρόσβαση, και σε συνεργασία με μία ηθοποιό σχεδιάζει μια θεατρική ανταπόκριση δομημένη γύρω από την αναγκαιότητα να προσεγγίσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στις ιστορίες των γυναικών αυτών.
Η έκθεση ορατότητες / απηχήσεις / επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση της σημασίας της συμμετοχής και παρουσίας των τεσσάρων γυναικών δημιουργών στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι προτρέποντάς μας να αφουγκραστούμε και να στρέψουμε το βλέμμα με πολλαπλούς τρόπους προς τη δουλειά και την πρακτική τους.
Eπιμέλεια: Δήμητρα Ιγνατίου / Βοηθός επιμέλειας: ΆνναΜαρία Χαραλάμπους/ Γραφικά έκθεσης: Ναταλί Γιαξή
Εγκαίνια: 15 Μαρτίου 2019 | 19:30
Διάρκεια: 16 Μαρτίου - 20 Απριλίου 2019
Ώρες και μέρες: Τρ.-Παρ. 17:00-20:00 & Σάβ.10:00-12:00 & 17:00-20:00
Γκαράζ Αμμοχώστου 16, 1016 Λευκωσία |
τηλέφωνο: 22001508
Facebook @Γκαραζ - Garage
Σημ. 1.:Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη
Οικονόμου και οι συντελεστές της έκθεσης επιθυμούν να εκφράσουν θερμές
ευχαριστίες προς τις οικογένειες των καλλιτέχνιδων, οι οποίες διαχειρίζονται,
προβάλλουν και μελετούν το έργο τους και οι οποίες έθεσαν στη διάθεσή
μας πολύτιμες πηγές πληροφόρησης, υλικό και μαρτυρίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες
στις Ελένη Κάνθου, Μαρίνα Στεφανίδου και Μαρκέλλα Χατζηδά καθώς και στο Ίδρυμα
Τηλέμαχος Κάνθος.
Σημ.2.: Η θεματική εκθεσιακή τριλογία αφιερωμένη στη Δεύτερη γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών, πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
Δημιουργικοί συντελεστές
Η Ναταλί Γιαξή είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.
Η Αθηνά Κάσιου είναι σκηνοθέτρια
που ζει και δημιουργεί στη Λευκωσία.
Η ΆνναΜαρία Χαραλάμπους είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.
Η Δήμητρα Ιγνατίου δραστηριοποιείται στο πεδίο του πολιτισμού σε Λευκωσία και Αθήνα.
*Στην κύρια εικόνα έργο της Καίτης Στεφανίδου, ‘Σύνθεση’, ακρυλικό, 1974, 92x112cm [Εικόνα από την έκδοση «Κρατική πινακοθήκη σύγχρονης κυπριακής τέχνης= State gallery of contemporary cypriot art», Λούλα Κυπραίου, Μαρία Καζάκου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού]
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.