Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.2.2018

Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, είναι πλούσιος με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους:




  • 8 Μαρτίου - 8 Απριλίου 2018: Έκθεση πειραματικής φωτογραφίας: "Ταξιδιώτες του Ονείρου".


Dolphin in my dream




Ταξιδιώτης του ονείρου, ο φωτογράφος Αθανάσιος Αθανασίου, παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, μια σειρά από πειραματικές φωτογραφίες, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της χρήσης εναλλακτικών μεθόδων και τεχνικών.

Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Στιγμές στο Μουσείο», ο φωτογράφος παρουσιάζει στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ιδρύματος, μια ιδιαίτερα ανατρεπτική έκθεση με τίτλο "Ταξιδιώτες του Ονείρου". Ο καλλιτέχνης μετατρέπει μια ρεαλιστική κατά τα άλλα φωτογραφία σε ένα έργο τέχνης στο οποίο θα αποδίδονται οι δικές του προσωπικές πινελιές, βασισμένο στη κατανόηση της σκηνής.

Smoke dancer


“Από μικρός με έλκυε και με απασχολούσε η τέχνη και πάντα ήθελα να δημιουργώ εικόνες αποτυπώνοντας τα συναισθήματα μου. Έτσι εργαζόμενος πλέον στον τομέα της φωτογραφικής τέχνης και έχοντας μπροστά μου ένα ακόμη πιο ευρύ πλαίσιο δημιουργίας με πολλές παραμέτρους, πειραματίστηκα και συνεχίζω να πειραματίζομαι με αριθμό τεχνικών φωτογραφίας που μου επιτρέπουν να εκφράζομαι, όπως για παράδειγμα η φωτογραφία καπνού”.

Χρησιμοποιώντας τον καπνό και δημιουργώντας παραστάσεις, σκηνές και εικόνες με αυτόν αλλά και μέσω αυτού, ο Αθανάσιος Αθανασίου προβάλλει την ανάγκη του για επικοινωνία σε έναν κόσμο όπου το όνειρο και το ταξίδι, αποτελεί χώρο δημιουργίας και έκφρασης.

“Η χρήση καπνού από διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς, αναβιώνει γονιδιακές μνήμες, μέσα από θρύλους και παραδόσεις με αποτέλεσμα το ταξίδι σε διαφορετικούς κόσμους. Κόσμους που γεννούν όνειρα, τα κύματα ζωής, αγάπης και πάθους, άγγιγμα και επαφή των ψυχών, των σκέψεων και ενατένιση της μοίρας με ένα λιτό, μινιμαλιστικό τρόπο”.

Εγκαίνια έκθεσης:

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018, 19:30

Διάρκεια έκθεσης:

8 Μαρτίου - 8 Απριλίου 2018

Ωράρια λειτουργίας:

Δευ-Κυρ: 10:00-19:00

Είσοδος ελεύθερη | Για πληροφορίες: 22 128 157



  •  17 Μαρτίου 2018: Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου συστήνουν σε παιδιά 7-10 ετών, τον κόσμο του θεάτρου και τους ανθρώπους του


Theatre Workshops


Η 27η Μαρτίου είναι η ημέρα εορτασμού του θεάτρου, μια ημέρα που το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου γιορτάζει μαζί με τα παιδιά, διοργανώνοντας θεατρικά εργαστήρια και συστήνοντας στους μελλοντικούς θεατρόφιλους, τον κόσμο του θεάτρου και τους ανθρώπους του.

Σε συνεργασία με το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά 7-10ετών. Στόχος αυτών των εργαστηρίων είναι να μεταδώσει στα παιδιά τις βασικές αρχές της τέχνης του θεάτρου, τον ρόλο των συντελεστών που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τα λαμπερά φώτα της σκηνής ενώ παράλληλα να καλλιεργήσει τη φαντασία και τη σωματική τους έκφραση μέσω παιχνιδιών παντομίμας και αυτοσχεδιασμού.

Το εργαστήρι, με εμψυχώτρια την Νικολέττα Τζιαούρη, θεατρολόγο και συνεργάτιδα του Μουσείου, "ταξιδεύει" για πρώτη φορά στη Λευκωσία δίνοντας στην ευκαιρία στο κοινό, να παρακολουθήσει -με μικρές παραλλαγές- τις εκπαιδευτικές δράσεις που εφαρμόζονται στον χώρο του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου που εδρεύει στη Λεμεσό.

Το θεατρικό εργαστήρι διοργανώνεται στο πλαίσιο της σειράς #deneinaisxoleio για οικογένειες.

Σχεδιασμός εργαστηρίου:

Ναταλία Κουχαρτσιούκ, εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου / συνεργάτιδα ΘΜΚ

Νικολέττα Τζιαούρη, θεατρολόγος / συνεργάτιδα ΘΜΚ

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, 10:30 & 12:00

Διάρκεια: 60 λεπτά | Για παιδιά: 7-10 ετών

Δωρεάν συμμετοχή | Για κρατήσεις: 22 128182



  • 28 Μαρτίου 2018: Διάλεξη "Ψάχνοντας εμάς… μέσα από την αλληλογραφία του GiulioSavorgnano (1557-1570)" από την Άννα Μαραγκού.


dad29a6cc75b324f532c5015ffbeaa40




Μια σημαντική διάλεξη για τους λάτρεις της Λευκωσίας και της ιστορίας της, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία».

Η διάλεξη "Ψάχνοντας εμάς… μέσα από την αλληλογραφία του GiulioSavorgnano (1557-1570)", βασίζεται στη νέα σημαντική έκδοση του Ιδρύματος, “Venice and the Defence of the Regno di Cipro” που δημοσιεύει την αλληλογραφία του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης Guilio Savorgnan από τον γνωστό Γάλλο ερευνητή Gilles Grivaud.

Η έκδοση προβάλλει την πρωτεύουσα Λευκωσία και τον κόσμο της, όταν αποφασίζεται το 1567 από τη Βενετία η νέα ενετική οχύρωση, ενώ μέσω της αλληλογραφίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αντιδράσεις και τα σχόλια των Ενετών αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών για την κατασκευή και τη δαπάνη της νέας οχύρωσης.

Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι περιγραφές του κόσμου της Λευκωσίας όταν βρέθηκε ενώπιον της τεράστιας καταστροφής που έγινε με την κατεδάφιση της παλαιάς οχύρωσης και ενός μεγάλου αριθμού οικισμών της Λευκωσίας.

Η διάλεξη θα περιστραφεί επίσης γύρω από την πρωτοπορία εφαρμογής αυτού του πολύ τολμηρού αναγεννησιακού σχεδίου σε μια υφιστάμενη πόλη και στην κριτική που υπέστη ο Savorgnan από τους συμπατριώτες του όταν η Λευκωσία έπεσε μετά από 4 μήνες πολιορκίας μόνο, ενώ είχε το πιο πρωτοποριακό και σύγχρονο για την εποχή οχυρωματικό έργο.

Ομιλήτρια: Άννα Μαραγκού, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης

Τετάρτη , 28 Μαρτίου 2018,  19:30

 Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία

 Είσοδος ελεύθερη | Για πληροφορίες: 22 128 157



Όλες οι εκδηλώσεις στην ΑΤΖΕΝΤΑ μας.

 

 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ