Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου μια δημοσκόπηση στο γκρουπ «Κυπριακός Μοντερνισμός», στο facebook, η οποία στόχευε στην ανάδειξη των δέκα πιο αντιπροσωπευτικών κτηρίων του κυπριακού μοντερνισμού.
Στη δημοσκόπηση μπορούσαν να λάβουν μέρος τα μέλη του γκρουπ, που ανέρχονται στις 3, σχεδόν, χιλιάδες.
Η δημοσκόπηση ανέδειξε ως αντιπροσωπευτικότερο κτήριο του κυπριακού μοντερνισμού το -εγκαταλειμμένο από το 1974- Αεροδρόμιο Λευκωσίας, που βρίσκεται δυτικά της Μακεδονίτισσας.
Στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν επίσης το Ξενοδοχείο Αμαθούς στη Λεμεσό, ο ιερός ναός Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, η Οικία Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη στη Λευκωσία, η Αποθήκη Χαρουπιών της Συνεργατικής Ένωσης Διαθέσεως Χαρουπιών στη Λεμεσό, η Οικία Θεόδοτου Κάνθου στη Λευκωσία, η Δημοτική Αγορά Αθηένου, η Οικία Πόλυ Μιχαηλίδη στη Λευκωσία, η Ένωση Νέων Τραστ στη Λευκωσία και το Ξενοδοχείο Mare Monte στην Κερύνεια.
Με αφορμή αυτό, υπενθυμίζουμε ότι τα πλείστα των κτηρίων του κυπριακού μοντερνισμού δεν προστατεύονται ως διατηρητέα, με αποτέλεσμα να κατεδαφίζονται και να σβήνονται, ουσιαστικά, από την αρχιτεκτονική μνήμη της χώρας.
Όσο για το ίδιο το Αεροδρόμιο Λευκωσίας, μαθαίνουμε ότι είναι στις σκέψεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να κηρυχθούν ως διατηρητέα όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και μάλιστα έχει κινηθεί μια σχετική διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι από τα δέκα προαναφερθέντα κτήρια της δημοσκόπησης, τα τέσσερα είναι σχέδια του «πατέρα» του κυπριακού μοντερνισμού, Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη [η κατοικία του, η Οικία Θεόδοτου Κάνθου, η Δημοτική Αγορά Αθηένου, η εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα] και είναι διατηρητέα.
Και βεβαίως, πάντα όταν μιλάμε για μοντέρνα κυπριακή αρχιτεκτονική και δη για τον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη, προκύπτει αυτό το θέμα δεκαετιών σχετικά με την κατοικία του σπουδαίου αρχιτέκτονα που απεβίωσε το 1992, η οποία παραμένει απροσπέλαστη απ’ όταν έφυγε από τη ζωή και η σύζυγός του, Μαρία, το 1998. Η κατοικία κληροδοτήθηκε στο κράτος με το σκεπτικό της μετατροπής της σε μουσείο. Είκοσι ένα χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει γίνει.
Και παραμένει ένα σκάνδαλο το πώς οι άνθρωποι που ορίστηκαν να διαχειριστούν αυτό το θέμα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα μέχρι σήμερα.
Πέρα από σκάνδαλο, είναι ντροπή για το ίδιο το κράτος.
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.