Ο Σωτήρης Ιωάννου παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά από 28 Μαρτίου μέχρι 18 Απριλίου, στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα. Εγκαίνια από τη Βουλευτή Κα Σκεύη Κουκουμά, Τετάρτη 28 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.
Όλα τα έργα κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα
www.gallerykypriakigonia.com.cyΆνθρωπος και φύση, φύση και άνθρωπος είναι το πλατύ πεδίο απ’ όπου εμπνέεται και αντλεί την καλλιτεχνική του ενέργεια ο
Σωτήρης Ιωάννου. Η πολυμορφία, η ωραιότητα και η ζωοδοτική δύναμη του φυσικού περιβάλλοντος ασκούν μαγευτική επίδραση στις αισθήσεις του καλλιτέχνη, που σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα και τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις του βρίσκουν έκφραση στο δικό του καμβά μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, ιμπρεσσιονιστικών πινελιών, σχημάτων και γεωμετρικών μορφών. Η ανθρώπινη οντότητα έχει έντονη παρουσία στο έργο του. Η αποξένωση και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, η απομάκρυνση του από τη φύση και η κοινωνική αταξία στην οποία υποχρεώνεται να ζει, είναι έννοιες αλληγορικά τοποθετημένες στη ζωγραφική του δημιουργία. Μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο ο Σωτήρης Ιωάννου οραματίζεται την επαναφορά του ανθρώπινης ύπαρξης στην ομορφιά και την αρμονία της φύσης σε μία αλληλουχία τάξης, σεβασμού και ισορροπίας.
Για παρόμοιες εκδηλώσεις επισκεφθείτε την ΑΤΖΕΝΤΑ μας. Ο
Σωτήρης Ιωάννου γεννήθηκε στη Δερύνεια της Αμμοχώστου το 1952. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 50 μετανάστευε μαζί με την οικογένειά του στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Γυμνάσιο, οι τοπικές δημοτικές αρχές του απένειμαν διάφορα βραβεία για εργασίες του στην τέχνη. Σπούδασε Κεραμική στο Camberwell School of Art & Crafts στο Λονδίνο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του δημιούργησε το δικό του εργαστήρι κεραμικής μαζί με άλλους κεραμίστες στο Νότιο Λονδίνο, όπου συνέχισε να εργάζεται εμπνεόμενος από την προκλασική κυπριακή κεραμική, η οποία συνέχισε να επηρεάζει τα έργα του. Στα αρχικά στάδια της δημιουργικής του πορείας διαπίστωσε ότι η επίδραση που είχε η προκλασική κυπριακή τέχνη καθώς και η πρωτόγονη κεραμική της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, λειτουργούσε πάνω του κάπως ανασταλτικά και δεν του επέτρεπε να εκφραστεί πλήρως ελεύθερα. Προσπάθησε να πειραματιστεί με άλλα υλικά όπως το Perspex και το γυαλί, ανακάλυψε όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν τόσο εύπλαστα όσο ο πηλός λόγω της στερεής τους σύστασης. Διαπίστωσε ακόμη ότι χρησιμοποιώντας συμπαγή υλικά δεν ήταν πάντοτε δυνατό να δείξει τις χρωματικές μορφές στο περιβάλλον με τον τρόπο που η ζωγραφική μπορεί. Δεν έχουν με άλλα λόγια τα υλικά αυτά την υγρότητα της ζωγραφικής και δεν προσφέρουν τη δυνατότητα για να φανεί η ρευστότητα της κίνησης με τον ίδιο τρόπο που η ζωγραφική επιτρέπει και μπορεί.
Με δεδομένες τις πιο πάνω διαπιστώσεις του, η ζωγραφική άρχισε σταδιακά να τον κερδίζει. Έτσι στην πορεία, ο Σωτήρης απομακρύνεται σιγά-σιγά από τον πηλό ως υλικό έκφρασης και αρχίζει αποκλειστικά να χρησιμοποιεί την μπογιά για τη δημιουργία των έργων του. Στις δεκαετίες του 70 και 80 διοργάνωσε διάφορες εκθέσεις στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της Βρετανίας, εκθέτοντας έργα κεραμικής και ζωγραφικής. Εκθέτει επίσης κάποια από τα έργα του σε μόνιμες ιδιωτικές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης στην Αγγλία Στα μέσα του 2000 αποφάσισε να επαναπατριστεί στην Κύπρο, επιστρέφοντας στις ρίζες του. Με την επιστροφή του άνοιξε ιδιωτική σχολή, όπου διδάσκει τέχνη και ζωγραφίζει.
Διάρκεια έκθεσης: 28/3 – 18/4/2018
Για πληροφορίες: 24 621 109
Ώρες επισκέψεων:Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 13:00 & 16:30 - 19:30
Σάββατο: 10:00 - 13:00
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.