Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης είναι ένας από τους νικητές των Λογοτεχνικών Βραβείων Αναγνώστη 2019, που απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας.
Ο Κύπριος ποιητής απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά για το έργο του «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι» [εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2019], μια ποιητική συλλογή για παιδιά.
«Ο κάθε καλλιτέχνης πρέπει να βλέπει –τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του διάστασης– τα πράγματα υπό λοξή γωνία. Και η λοξή γωνία είναι να βγαίνεις από το καθιερωμένο», είχε πει σε συνέντευξή του στο «Π» σχετικά με την επιλογή του να γράψει ποίηση για παιδιά.
Το να γράψω παιδικά ήταν μέσα στην ίδια την ουσία της ποίησής μου
«Πολλοί μου είπαν 'μα δεν φανταζόμαστε ότι γράφεις και παιδικά', σχεδόν θα έλεγαν 'πώς το έπαθες'. Ενώ, το να γράψω παιδικά ήταν μέσα στην ίδια την ουσία της ποίησής μου. Ολόκληρη η ποίησή μου διασαλπίζει την παιδική αθωότητα κατά κάποιον τρόπο. Ακόμα και όταν μιλώ με δραματικό τρόπο για τα κακώς έχοντα της Ιστορίας, για όλη την τραγικότητα των πραγμάτων και την κοινωνική ακαλαισθησία, μέσα από αυτά, το κοινό στοιχείο της τέχνης μου είναι η ανάγκη για αθωότητα, η ανάγκη να είμαστε σωστοί και τίμιοι άνθρωποι μπροστά στα πράγματα. Και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση από την παλαιά, ας πούμε τη δόκιμη, έκφραση του συγγραφέα, του ποιητή για ενήλικους, ως προς τη σχέση με την παιδική. Η οποία είναι η ανάγκη να ξαναγίνουμε παιδιά. Να εκφραστούμε ως παιδιά και να δούμε τον κόσμο ως παιδιά. Είναι πολύ βασικό αυτό.»Τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη απονέμονται ετήσια τα τελευταία επτά χρόνια από το λογοτεχνικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης».
Το βραβείο μυθιστορήματος απέσπασε ο
Γιώργος Συμπάρδης, διηγήματος η
Δήμητρα Κολλιάκου, ποίησης ο
Χάρης Βλαβιανός και δοκιμίου ο
Θόδωρος Χατζηπανταζής.
Για το σύνολο του έργου του, το μεγάλο τιμητικό βραβείο έλαβε ο
Δημήτρης Νόλλας [«
Το τρυφερό δέρμα» 1983, «
Ο τύμβος κοντά στη θάλασσα» 1993, «
Τα θολά τζάμια» 1997, «
Ο παλαιός εχθρός» 2004 κ.ά.].
Το βραβείο Νίκου Θέμελη απονεμήθηκε στον
Τηλέμαχο Κώτσια.
«Υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στον χώρο του βιβλίου» ανέφερε προλογίζοντας την τελετή των βραβείων η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο, εκ μέρους του περιοδικού.
«Παρά τις υποσχέσεις και τις λίγες πράξεις εκ μέρους της πολιτείας, ο χώρος του βιβλίου αναπτύσσεται και αυτό είναι τρομερά ενθαρρυντικό» ανέφερε ακόμη σχολιάζοντας θέματα που απασχολούν τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα.
Τα βραβεία αναλυτικά: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: Γιώργος Συμπάρδης, Αδέλφια, Μεταίχμιο.
ΔΙΗΓΗΜΑ – ΝΟΥΒΕΛΑ: Δήμητρα Κολλιάκου,
Αλφαβητάρι εντόμων, Πατάκης.
ΠΟΙΗΣΗ: Χάρης Βλαβιανός,
Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, Πατάκης.
ΔΟΚΙΜΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ: Θόδωρος Χατζηπανταζής,
«Ρωμαίικος Συβολισμός»,Διασταύρωση εγχώριας λαϊκής παράδοσης και ευρωπαϊκής πρωτοπορίας στο νεοελληνικό θέατρο ή Θέατρο και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, ΠΕΚ
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ: Άκης Παραφέλας , Παρασημαντική, Θράκα.
ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ: Νατάσα Σίδερη,
Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί, Μωβ Σκίουρος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΊΟΥ ΜΕ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Αγαθή Δημητρούκα, Αν, εικονογράφηση Tassies, Καλειδοσκόπιο.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Σαλιγκάρι και φεγγάρι, εικονογράφηση Μαριλένα Μελισσηνού, Καλειδοσκόπιο
.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ: Βασίλης Παπαθεοδώρου,
Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια, Καστανιώτης.
ΒΙΒΛΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ: Ελένη Γερουλάνου, Ένας αρκούδος μια φορά, εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή, Πατάκης.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Γιάννης Κόκκωνας, Έγρεο, φίλα μάτερ, Προσωποποιήσεις της Ελλάδας στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ΜΙΕΤ
ΜΕΓΑΛΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Δημήτρης Νόλλας, για το σύνολο του έργου του
ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΗ: Τηλέμαχος Κώτσιας,
Σινική μελάνη, Πατάκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Ελένη Παπαδοπούλου
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.