Συναυλία αλληλεγγύης στην Πλατεία Φανερωμένης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.5.2018

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2018 και υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποιεί μια δωρεάν συναυλία στη Λευκωσία.


Η συναυλία πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 20:30 στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jens Georg Bachmann και με σολίστ στην κιθάρα τον Σύρο George Nouneh.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε 20ή Ιουνίου και φέτος αναδεικνύει τη δύναμη, την αντοχή και το κουράγιο των προσφύγων ανά τον κόσμο. Περισσότεροι από 65 εκατ. άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω τους πολέμους και διώξεις για ένα καλύτερο μέλλον και χρειάζονται τη στήριξη της ανθρωπότητας.

«Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ας αναλογιστούμε για λίγο τη μοίρα αυτών των ανθρώπων που δεν μπορούν να επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους λόγω πολέμου ή διώξεων. Ας σκεφτούμε επίσης τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αδιαφορία ή το φόβο και ν’ αγκαλιάσουμε την ιδέα της ενσωμάτωσης, να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες στις κοινότητές μας και να καταρρίψουμε τη ρητορική που οδηγεί στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των προσφύγων. Ας σταθούμε στο πλευρό τους #WithRefugees», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Τη συναυλία - αποτέλεσμα συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου υποστηρίζουν η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Γερμανίας, η Πρεσβεία της Ελβετίας, η Πρεσβεία της Σουηδίας, ο Δήμος Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος «Φίλοι της Λευκωσίας».

Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα των Kareem Roustom, George Nouneh και Μπετόβεν.

Ο Kareem Roustom γεννήθηκε στη Συρία και μεγάλωσε με τις μουσικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής. Στην ηλικία των 13 ετών μετανάστευσε οικογενειακώς στις ΗΠΑ όπου καταρτίστηκε στη Δυτική συναυλιακή μουσική και στην jazz. Η ορχήστρα θα εκτελέσει το έργο Dabke, ένα παραδοσιακό χορό του Λεβάντε, το όνομα του οποίου προέρχεται από την αραβική λέξη για το «κτύπημα των ποδιών στο έδαφος», και ο οποίος παραδοσιακά ακούγεται σε γάμους και άλλες γιορταστικές εκδηλώσεις.

Ο σολίστ στην κιθάρα George Nouneh είναι Σύρος πρόσφυγας που τώρα διαμένει στην Κύπρο. Είναι αυτοδίδακτος κιθαρίστας, συνθέτει και παίζει τη δική του μουσική αν και δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει νότες. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και εργάστηκε σε τομείς όπως πωλήσεις, οικονομικά και μάρκετιγκ, αλλά η μουσική είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής του: «Η μουσική με έχει βοηθήσει να διατηρήσω την ψυχική μου γαλήνη στις δύσκολες μου στιγμές, όπως και η δυνατή μου θέληση για επιβίωση», λέει ο ίδιος. Εκτός από σολίστ, ο Nouneh συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία και ως συνθέτης με ένα έργο για κιθάρα και έγχορδα που ενορχηστρώνει για τις ανάγκες της συναυλίας της ΣΟΚ ο Γιάννης Χατζηλοΐζου.

Τέλος, από τις επτά συμφωνίες του Μπετόβεν, η 2η ίσως να είναι η λιγότερη γνωστή. Γεμάτη όπως είναι με τα μουσικά αστεία του συνθέτη, έπληξε τις ευαισθησίες πολλών σύγχρονών του.

Kareem Roustom: Dabke για ορχήστρα εγχόρδων
George Nouneh: Έργο για κιθάρα και έγχορδα (ενορχ. Γ. Χατζηλοΐζου)
L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, έργο 36

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1950 προκειμένου να συνδράμει εκατομμύρια προσφύγων στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε, και με το προσφυγικό να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την υφήλιο, η Υ.Α. έχει συμβάλει στην επίλυση προσφυγικών προβλημάτων ανά το παγκόσμιο, ενώ δύο φορές, το 1954 και το 1981, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά της. Σήμερα, η σημαντικότερη λειτουργία της Υ.Α. είναι η διεθνής προστασία: να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα σταλούν πίσω στη χώρα από την οποία διέφυγαν, και ότι τα βασικά τους δικαιώματα θα τύχουν σεβασμού. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πρόσφυγες, αιτητές ασύλου, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κανένα στήριγμα.

Στην Κύπρο, η Ύ.Α. ιδρύθηκε το 1974 κατόπιν έκκλησης της Κυπριακής κυβέρνησης και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συντονίσει την διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Κύπριους εκτοπισμένους και στις δύο κοινότητες. Σήμερα, η πρωταρχική λειτουργία της ΄Υ.Α. είναι να στηρίξει την Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του νομοθετικού της πλαισίου, καθώς και των διαδικασιών και εξουσιών που θα διέπουν ένα σύστημα προστασίας προσφύγων, πλήρως εναρμονισμένο με τα διεθνή πρότυπα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και αιτητών ασύλου, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, συνθήκες υποδοχής και ελευθερία διακίνησης. Προωθούμε καλές πρακτικές αναφορικά με την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην Κυπριακή κοινωνία. Υποστηρίζουμε επίσης την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συμβάσεις του ΟΗΕ για την ανιθαγένεια.

Kάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία και συνεργάτες τιμούν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των προσφύγων προωθώντας ταυτόχρονα τις αξίες της κατανόησης, της αποδοχής και της ένταξης των προσφύγων στις κοινωνίες υποδοχής.

+ Στις 20 Ιουνίου στην πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία, στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 22 463144 και info@cyso.org.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ