Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.6.2018

Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις παραγωγές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό. 


Διαχρονική επιθυμία των διοργανωτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού, αλλά και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του Φεστιβάλ, τόσο με τον υπερτιτλισμό όλων των παραστάσεων, όσο και με τις χαμηλές τιμές εισιτηρίου, προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του θεάτρου να απολαύσουν σημαντικές παραγωγές αρχαίου ελληνικού δράματος από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018

Κάθε χρόνο το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» αναπτύσσεται, διευρύνεται, αγγίζει τα ευρύτερα στρώματα, συνεισφέρει στο διεθνές και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες. Η αύξηση των εισιτηρίων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αλλά και η διπλή διάκρισή του με την ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label (2015-2016 και 2017-2018), ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, ενισχύουν την καθιέρωση του ξεχωριστού αυτού θεσμού με διεθνή εμβέλεια, αποδεικνύουν την επιτυχή πορεία και διεύρυνσή του και πεισμώνουν τους διοργανωτές για τη συνέχιση και εξέλιξή του.

Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ;



  • ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑ, Κύπρος


ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

▪ Κυριακή 1 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου [επίσημη έναρξη φεστιβάλ]

▪ Τρίτη 3 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

▪ Πέμπτη 5 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

troades


Με το εμβληματικό, διαχρονικό κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ευριπίδη, Τρωάδες, σε παραγωγή του Θεάτρου Ένα ανοίγει η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος».

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν ως δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. Ο ανθρώπινος πόνος παίρνει οικουμενικές διαστάσεις.

Ο θρήνος των γυναικών, μανάδων, συζύγων, αδελφών, ανθρώπινος και αποκαλυπτικός επισημαίνει για άλλη μια φορά τα «έργα» της ανθρώπινης φύσης. Μια ιστορία που (συνεχώς) επαναλαμβάνεται…

Με αγγλικούς υπέρτιτλους



Σκηνοθεσία και ελεύθερη απόδοση κειμένου: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Σκηνικά - Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική και μουσική διδασκαλία: Ευαγόρας Καραγιώργης

Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος

Διανομή: Έρικα Μπεγέτη (Εκάβη), Κρίστη Παπαδοπούλου (Κασσάνδρα), Έλενα Χατζηαυξέντη (Ανδρομάχη), Τίνα Λεωνορά (Ελένη), Σωτήρης Μεστάνας (Μενέλαος), Μανώλης Μιχαηλίδης (Ταλθύβιος), Βασίλης Χαραλάμπους (Αστυάναξ)

Χορός: Έφη Χαραλάμπους, Στάλω Στυλιανού, Βασιλική Ανδρέου, Μαρία Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκληνιώτη, Ειρήνη Σαλάτα - Γεωργίου



  • STEFI PRODUCTIONS, ROADS AND ORANGES FILMS, 


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕΚΟΖΑΝΗΣΔΗ.ΠΕ.ΘΕΒΕΡΟΙΑΣ 

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου

▪ Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Agamemnon, Greece_GreekDramaFest 2018_3


Ο διεθνούς φήμης Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, σκηνοθετεί το πρώτο έργο της αισχύλειας τριλογίας Ορέστεια, Αγαμέμνων και δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του ως αιχμάλωτη την τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα, μάντισσα Κασσάνδρα. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον σύζυγό της με στόμφο και τιμή, ωστόσο πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης της υποδοχή υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, που ο Αγαμέμνονας θυσίασε στην Αυλίδα, για να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν.

Το κόκκινο χαλί που στρώνει για να τον δεχτεί οδηγεί σ’ ένα λουτρό αίματος όπου, με τη συνέργεια του εραστή της Αίγισθου, θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους



Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Σκηνικά - Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική και Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης

Χορογραφία - Κίνηση: Έντι Λάμε

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη

Καλλιτεχνική διεύθυνση Stefi & Lynx Productions: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Διανομή:Μαρία Πρωτόπαππα (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Στάνκογλου (Αγαμέμνων/Αίγισθος), Αργύρης Πανταζάρας (Κήρυκας), Ιώβη Φραγκάτου (Κασσάνδρα), Θοδωρής Κατσαφάδος (Φρουρός)

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου



  • SPECTRUM THEATRE, Ρουμανία


ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη

▪ Δευτέρα 16 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

▪ Τετάρτη 18 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

midia


Την ευριπίδεια τραγωδία, Μήδεια, μείγμα ηθικής ιδιαιτερότητας και ισχυρού πάθους, παρουσιάζει το ουγγρικό θεατρικό σχήμα Spectrum Theatre, που εδρεύει στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Στην αριστουργηματική αυτή τραγωδία, η οποία πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα και η προδομένη Μήδεια τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους.

Σε ένα λιτό σκηνικό χώρο, η σκηνοθέτις Βιόλα Τoρόκ εστιάζει μέσω του λόγου, στον εσωτερικό κόσμο των δραματικών προσώπων, αναδεικνύοντας τον ψυχισμό του καθενός. Η χρήση μουσικής, βασισμένη σε παραδοσιακά ουγγρικά δημοτικά τραγούδια, έχει ως στόχο να τονίσει το «πάντρεμα» του παλιού με το σύγχρονο, τις διαχρονικές αξίες της ηθικής, της δικαιοσύνης και τον αγώνα της Μήδειας για εκδίκηση σε έναν κόσμο απατηλό, άδικο και σκληρό.

▪ Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους



Μετάφραση: Ζούζια Ρακόβσκι

Σκηνοθεσία: Βιόλα Τορόκ

Σκηνογραφία: Τίμεα Τάκακς

Μουσική: Λάζλο Κέλεμεν

Σχεδιασμός ήχου και φωτισμού: Ρόμπερτ Ίνκζε

Υπεύθυνη παραγωγής: Σζούσζα Μέντβε

Διανομή: Έμοκε-Κατίνκα Μάρτον (Μήδεια), Άννα Σζας (Τροφός), Άντρας Κόρπος (Ιάσων), Γκεόρτζι Κάρπ (Κρέων, βασιλιάς της Κορίνθου), Σάντορ Τάταϊ (Αιγέας, βασιλιάς της Αθήνας)

 

  • ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

ORESTES_NTNG_2


To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) παρουσιάζει την ευριπίδεια τραγωδία, Ορέστης, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη.

Μετά το φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας, κυνηγημένος από τις Ερινύες και καταδικασμένος σε θάνατο από την πόλη, ο Ορέστης μαραζώνει, άρρωστο αγρίμι σ' ένα στρώμα έχοντας στο πλάι του την Ηλέκτρα. Στο Άργος καταφθάνουν από την Τροία ο Μενέλαος και η Ελένη. Τα δύο αδέλφια προσδοκούν από τον Μενέλαο να παρέμβει, αλλά ούτε αυτός ούτε ο παππούς τους Τυνδάρεως σκοπεύουν να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης στρέφεται τότε στον Πυλάδη που αποδεικνύει την ισχυρή φιλία του, αποφασίζοντας να τον στηρίξει με κίνδυνο τη ζωή του. Οι δύο νέοι άντρες, με τη συνδρομή της Ηλέκτρας, βάζουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκδίκησης με θύματα την Ελένη και την κόρη της Ερμιόνη, που φαίνεται να τους οδηγεί όλο και βαθύτερα σε έναν φαύλο κύκλο βίας και αίματος. Παγιδευμένοι μέσα στις πράξεις τους, προσπαθούν απεγνωσμένα να διασωθούν. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους



Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης

Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος 

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος

Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία

Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ηλέκτρα), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Ελένη), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Μορφακίδης (Πυλάδης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Απόλλωνας), Μαριάννα Πουρέγκα (Ερμιόνη), Κώστας Σαντάς (Τυνδάρεως), Χρήστος Στέργιογλου (Φρύγας), Χριστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης)

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη



  • FRESH TARGET THEATRE ENSEMBLE, Κύπρος


ΑΛΚΗΣΤΙΣ του Ευριπίδη

▪ Δευτέρα 23 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί», Αγλαντζιά

▪ Σάββατο 28 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪ Δευτέρα 30 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

ALCESTIS_FRESH TARGET_1


Η Fresh Target Theatre Ensemble συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ παρουσιάζοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως αινιγματικά έργα του Ευριπίδη, την Άλκηστη.

Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος, βασιλιάς της πόλης των Φερών, έχει κερδίσει ένα ασυνήθιστο προνόμιο: μπορεί να αποφύγει το θάνατο, αν κάποιος άλλος δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Ποιος είναι όμως εκείνος που αγαπάει τον Άδμητο περισσότερο από την ίδια τη ζωή του; Όλοι αρνούνται να πεθάνουν για χάρη του Άδμητου, εκτός από τη νεαρή γυναίκα του, την Άλκηστη, που αποχαιρετά τη ζωή και ξεκινάει το ταξίδι της για τον Κάτω Κόσμο. Όλο το παλάτι θρηνεί την απώλεια της αφοσιωμένης βασίλισσας, αλλά μόνο ένας ήρωας μπορεί να παλέψει με τον Θάνατο και να την ξαναφέρει στη ζωή.

Η Άλκηστις, το αρχαιότερο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη, χαρακτηρίζεται ως τραγικωμωδία που καταργεί τη φυσική νομοτέλεια και αντιστέκεται στη βούληση του ανθρώπου, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους



Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Σκηνικά: Γιώργος Γιάννου

Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου

Μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αναστασίου

Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μασώνου

Συντονισμός παραγωγής: Νέδη Αντωνιάδη

Οπτική επικοινωνία: Δημήτρης Σωτηρίου

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Μ. Ιωάννου

Διανομή: Νιόβη Χαραλάμπους (Άλκηστις), Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος (Άδμητος), Σπύρος Σταυρινίδης (Φέρης), Ανδρέας Κουτσόφτας (Απόλλωνας/Υπηρέτης), Γιάννης Καραούλης (Θάνατος/Ηρακλής), Μυρσίνη Χριστοδούλου (Υπηρέτρια/Κορυφαία Χορού), Σάββας Μενοίκου (Κορυφαίος Χορού)

Χορός: The Amalgamation choir

 

  • THE RUSTAVELI THEATRE, Γεωργία


ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

▪ Τετάρτη 25 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου

▪ Παρασκευή 27 Ιουλίου, Αμφιθέατρο «το σκαλί» Αγλαντζιά

ilektra


Το Θέατρο Ρουσταβέλι, το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα θέατρα της Γεωργίας, παρουσιάζει την τραγωδία του Σοφοκλή, Ηλέκτρα, σε μια συγκλονιστική και συναρπαστική προσαρμογή, σε σκηνοθεσία των Ρόπερτ Στούρουα, καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ρουσταβέλι και διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Γρηγόρη Καραντινάκη και Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε.

Εστιάζοντας στη δύναμη των γυναικών που βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα πατριαρχικό σύστημα, στις πολύπλοκες δυναμικές της οικογένειας και του φύλου, απόλυτα σχετικές με το σήμερα, στον πολιτικό ακτιβισμό που μας καλεί να υψώσουμε τη φωνή μας ακούραστα στο όνομα της δικαιοσύνης, η ευφάνταστη παραγωγή του Ρόπερτ Στούρουα καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τοπίο αγωνίας και έντασης που ωθεί την πλοκή στην αναπόφευκτη έκβασή της.

Στην Ηλέκτρα, η οποία αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή, εξιστορείται το φονικό στο παλάτι των Ατρειδών, το οποίο κορυφώνεται με τη μητροκτονία του Ορέστη.

▪ Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους



Μετάφραση και διασκευή: Γρηγόρης Καραντινάκης και Νίνο Κατίντσε

Σκηνοθεσία: Ρόπερτ Στούρουα

Σκηνοθετική ομάδα: Γρηγόρης Καραντινάκης και Νικολόζ Χαίνε-Σβελίτσε

Σκηνικά - Κοστούμια: Μιριάν Σβελίτσε

Μουσική επιμέλεια: Ία Σακαντελίτσε

Χορογραφία: Κοτέ Πουρτσελάτσε

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρουσουντάν Μπαρπακάτσε

Διανομή: Ηράκλη Ματσαρασβίλι (Παιδαγωγός), Ντάβιτ Γκοτσιρίτσε / Λάσσια Τσουχαρασβίλι (Ορέστης), Έκα Μολοντινασβίλι (Ηλέκτρα), Λέλα Αχαλάια / Τάμτα Ινασβίλι (Χρυσόθεμις), Νίνο Κασράντσε (Κλυταιμνήστρα), Πέσο Ζανγκούρι (Αίγισθος), Γκάγκι Σβανίτσε (Πυλάδης)

Χορός: Μανάνα Αμπραμισβίλι, Λέλα Αχαλάια , Τάμτα Ινασβίλι, Κέτι Σβανίτσε, Κέτι Κχιτίρι, Άνα Αμιλαχβάρι

Στην παράσταση γίνεται χρήση μουσικών κομματιών των Toru Takemitsu, Mark Isham, David Lang, Ólafur Arnalds και Rammstein.



Πληροφορίες: 7000 2414/ www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων: 21:00

Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45*

Τιμές εισιτηρίων:

€10

€5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2018 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:

Περίπτερα SOEASY παγκύπρια

Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι

και ηλεκτρονικά

www.SoldoutTickets.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ