«Τρωάδες» του Ευριπίδη: όλες οι παραστάσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2018

Με την παραγωγή του Θεάτρου Ένα «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη ανοίγει το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, Κυριακή 1η Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 21:00.


Ακολούθως η τραγωδία θα παρουσιασθεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου (3 Ιουλίου, 21:00) και στη συνέχεια στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς(5 Ιουλίου, 21:00).  Στη συνέχεια θα αρχίσουν περιοδείες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Παραστάσεις: 

30 Ιουλίου: Αμφιθέατρο Ιδαλίου, Λευκωσία. Φιλανθρωπική παράσταση, αφού μέρος των εισπράξεων θα δοθεί για τις ανάγκες του Συνδέσμου «Αλκυονίδες».

20 Ιουλίου: Αμφιθέατρο Μιτσερού.

Από τον Σεπτέμβριο το έργο θα ανεβεί σε πέντε παραστάσεις στο Αρχοντικό Αξιοθέας.

Διαβάστε επίσης: Το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Ο Ευριπίδης  με τις «Τρωάδες» δίνει  έμφαση στις συνέπειες του πολέμου, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Το έργο, περισσότερο από ποτέ επίκαιρο,  αποτελεί διαμαρτυρία για τον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου ενώ είναι ταυτόχρονα και έκκληση προς τους δυνατούς της Γης, για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στις «Τρωάδες, οι αιχμάλωτες γυναίκες της λεηλατημένης Τροίας, θρηνούν για τα δεινά τους,  για το χαμό των οικογενειών τους  και της ξεκληρισμένης τους οικογένειας. Το μέλλον τους είναι  καθορισμένο: Θα δοθούν ως δώρο -  σκλάβες στους Αχαιούς. Ταυτόχρονα οι Θεοί αναζητούν τρόπους  να τιμωρήσουν τους Έλληνες για την απαγωγή της Κασσάνδρας, μεγαλύτερης κόρης του Βασιλιά Πρίαμου και της Βασίλισσας Εκάβης, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Στις «Τρωάδες» ο Ευριπίδης  αναδεικνύει και το κενό μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο νικητής  καθώς και την ματαιότητα του πολέμου. Ακόμα και οι ευγενείς Αθηναίοι (η αιτία που έγραψε το έργο ο Ευριπίδης ήταν η εισβολή και η κατάληψη της Μήλου και η εν συνεχεία σφαγή και υποταγή του πληθυσμού της από τους Αθηναίους, επειδή θέλησαν να παραμείνουν ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο), δείχνουν τον χειρότερο τους εαυτό με σφαγές και άλλες βίαιες πράξεις. Η τραγική ειρωνεία στο έργο είναι το θάρρος και η αξιοπρέπεια που δείχνει η Εκάβη κάτι που δεν χαρακτήριζε τους κατακτητές. Ο μόνος ηρωισμός με τον οποίο ασχολείται ο Ευριπίδης είναι αυτός των μητέρων και των  χήρων των ηττημένων Τρώων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά / Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία / Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος

Πρόσωπα:

Εκάβη - Έρικα Μπεγέτη
Κασσάνδρα - Κρίστη Παπαδοπούλου
Ανδρομάχη- Ελένα Χατζηαυξέντη
Ελένη – Ειρήνη Σαλάτα  Γεωργίου
Μενέλαος - Σωτήρης Μεστάνας
Ταλθύβιος- Μανώλης Μιχαηλίδης
Αστυάνακτας- Βασίλης Χαραλάμπους

Χορός - Έφη Χαραλάμπους, Βασιλική Ανδρέου, Στάλω Στυλιανού, Μαρία Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκλινιώτη, Μαρία Ανδρέου.

Στρατιώτες: Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Στέλιος Στυλιανού, Πόλυς Χατζηκώστα, Μηνάς Καλατζής

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ