Για δεύτερη χρονιά φέτος πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί» Αγλαντζιάς το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.
Πρόκειται για μια διοργάνωση του μη Κερδοσκοπικού, μη Κυβερνητικού Οργανισμού Α.Ε.Ι. Audiovisual Forum, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ Τετρακτύς Φιλμς, τον Δήμο Αγλαντζιάς και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογα κυπριακά και διεθνή ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, εθνογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέροντα αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.
Προβολή 35 ντοκιμαντέρ
Το 2ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου πραγματοποιείται από τις 12 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 στο Σκαλί Αγλαντζιάς.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, θα προβληθούν 17 ταινίες που θα ταξιδέψουν το κοινό στη Ρωσία, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Αγγλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Επίσης θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη του ΡΙΚ.
Το κοινό θα έχει τη χαρά να γνωρίσει από κοντά πολλούς/ες από τους/τις δημιουργούς, οι οποίοι/ες θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Η ταινία του Μιχάλη Γεωργιάδη «Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας» θα είναι η επίσημη εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019, έρχονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια η προδοσία που οδήγησε στην αιχμαλωσία εκατοντάδες Κύπριους και Ελλαδίτες, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με την παγκόσμια πρώτη προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ Κινύρας Ιερεύς Κτίλος Αφροδίτας, για τον μυθικό βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου.
Ο καθηγητής κλασικών σπουδών John C. Franklin, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του μυθικού αρχαίου βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, μιλά στο ντοκιμαντέρ όπου σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Κινύρα. Οι μύθοι που περιβάλλουν τον βασιλιά αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation από τον Glynnis Fawkes.
Η εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ
Στο φεστιβάλ θα προβληθούν 13 δεκάλεπτα ντοκιμαντέρ τα οποία ετοίμασαν μαθητές Γυμνάσιων και Λυκείων που συμμετείχαν στα εργαστήρια που οργάνωσε το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου. Τα εργαστήρια στήριξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, η Εθνική Επιτροπή UNESCO, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου που θέσπισε χρηματικά έπαθλα ώστε να δοθούν στα καλύτερα τρία μαθητικά ντοκιμαντέρ.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του φεστιβάλ θα διεξαχθεί μαθητική ημερίδα όπου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα φετινά εργαστήρια, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον επόμενο κύκλο των εργαστηρίων που θαγίνει μέσα στο 2020. Φέτος στη διαδικασία δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας θα εμπλακούν και μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης, με τη διεξαγωγή τρίωρου κινηματογραφικού εργαστηρίου σε παιδιά Στ΄τάξης δημοτικού από τα έξι δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς.
Ως παράλληλη δράση, θα λειτουργήσουν τέσσερα εργαστήρια για παιδιά:
- Ένα διαδραστικό Μουσικό-θεατρικό Εργαστήριμε τη μουσικό Λεωνή Χατζηθωμά με θέμα «Μια φωτογραφία, μια φωνή και ένα λαούτο θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο…»,
- Ένα εργαστήρι γεωλογίας για παιδιά από το Γεωπάρκο Τροόδους, με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της γεωλογίας της οροσειράς του Τροόδους,
- Ένα Εργαστήριο κεραμικής με την κεραμίστρια Σουζάνα Πετρή, στο οποίο τα παιδιά θα διδακτούν την κατασκευή ειδωλίου εμπνευσμένου απο την Εποχή του Χαλκού καθώς και τη δημιουργία ενός μικρού αγγείου χρησιμοποιώντας τις αρχαίες τεχνικές των κεραμιστών,
- Ένα εργαστηρίο αρχαιολογίας με την αρχαιολόγο Ελισάβετ Στεφανή με τίτλο «Επιτρέψτε μου να συστηθώ: αρχαιολόγος», με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την επιστήμη της αρχαιολογίας.
Παράλληλα με τις προβολές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με τις εξής δράσεις:
- Έκθεση φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «Η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος και Θρησκεία»
- Παρουσίαση της τρισδιάστατης αναπαράστασης αρχιτεκτονικών μνημείων στην αρχαία Πομπηία από τον Ιταλό σκηνοθέτη/γραφίστα 3D animation Allesandro Furlan.
- Παρουσίαση από τον Μιχάλη Πιερή με θέμα «Η θεατρικότητα του λόγου στα ποιήματα του Καβάφη», με αφορμή τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Καβάφεια»
Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται εδώ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.