Αυλαία σηκώνει σήμερα το βράδυ το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν τρεις διαλέξεις την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Σκαλί».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ-Α' ΔΙΑΛΕΞΗ 10:00 - 10:45
Ομιλήτρια: Καθ. Βασιλική Κασσιανίδου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Η παραγωγή και η εμπορία του Κυπριακού χαλκού στην Αρχαιότητα»H ιστορία της Κύπρου, τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη, είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή και εμπορία του χαλκού, του κυπριακού προϊόντος που αποτέλεσε ανά τους αιώνες τη βάση της κυπριακής οικονομίας και κατ’ επέκταση της άνθησης και ανάπτυξης του πολιτισμού στο νησί. Είναι εξάλλου γνωστό, πως η Κύπρος έδωσε στο μέταλλο το λατινικό όνομά του (cuprum) και όχι το αντίθετο, όπως πίστευαν κάποτε. Τα εντυπωσιακά κατάλοιπα που άφησε η αρχαία μεταλλευτική βιομηχανία, δηλαδή οι σωροί σκωρίας, του άχρηστου υποπροϊόντος της παραγωγής χαλκού, εντοπίζονται σε όλη την περιφέρεια του Τροόδους. Εργαστήρια έχουν όμως ανασκαφεί και σχεδόν σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους. Στην διάλεξη θα δούμε την ιστορία της παραγωγής και εμπορίας του Κυπριακού χαλκού από την προϊστορία μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα μέσα από τα αποτελέσματα εντατικής έρευνας τόσο στο πεδίο όσο και στο εργαστήριο αλλά και μέσα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην Κύπρο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν από αυτή.
-Β' ΔΙΑΛΕΞΗ11:00 - 11:45
Ομιλητής: Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, Κύπρος.
«Η Καλαμουργική: μια αρχαία τέχνη - τεχνική»Η Καλαμουργική αποτελεί μια αρχαία τέχνη - τεχνική που χρησιμοποιείται στην Κύπρο από την προϊστορία μέχρι και τις μέρες μας. Εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, εξελίσσει τις τοπικές κοινωνίες και διαμορφώνει την τοπική οικονομία. Θα αναφερθούμε στην προσπάθεια του Δήμου Λιβαδίων να διασώσει και να προβάλλει την τέχνη της Καλαμουργικής και τους τρόπους που χρησιμοποιήσαμε για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πάνω από όλα θα αναφερθούμε στα ερωτήματα που καθόρισαν το έργο του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής. Τι είναι η Καλάμουργική; Τι σημαίνει για την τοπική κοινωνία σήμερα και τι στο παρελθόν; Ποιες είναι οι τεχνικές κατασκευής των διαφόρων σχημάτων και ποια η χρήση τους; Ποια η σημασία των μουσείων λαϊκής τέχνης σήμερα και ποιες είναι οι προκλήσεις στην προβολή της λαϊκής τέχνης στο σύγχρονο κοινό;
-
Γ' ΔΙΑΛΕΞΗ12:00 - 12:45
Ομιλήτρια: Θέα Χριστοφόρου, Υποψήφια διδάκτωρ
«Μεταλλείο Στρογγυλού, Μαθιάτη: Ένα Φυσικό & Πολιτιστικό Μνημείο σε κίνδυνο»Το Μεταλλείο Στρογγυλού, στα νότια της κοινότητας Μαθιάτη, αποτελεί ένα ξεχωριστό μνημείο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, καθώς έχει προταθεί ως μνημείο UNESCO στην μεικτή κατηγορία Φυσικό και Πολιτιστικό Τοπίο. Εντούτοις, η ανάγκη για εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσοφόρου μεταλλεύματος από ιδιωτική εταιρεία θέτει σε κίνδυνο όλα όσα καθιστούν τον χώρο μοναδικό: τα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία, που βρίσκονται εντός του μνημείου, καθώς και της εξέχουσας σημασίας της προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενείται εντός και περιμετρικά του χώρου.
Η κατάλληλη λήψη μέτρων για προστασία του χώρου τίθενται υπό συζήτηση καθώς και εναλλακτικοί τρόποι ανάδειξης της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.