Του πόθου το ερεβώδες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 26.11.2018

«Με μεταμόρφωση διαβαίνει η ζωή μας, το εξωτερικό μας πάντοτε φθίνει και λιγοστεύει». (Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Ελεγείες του Ντουίνο, μτφ. Δ. Γκότση, εκδ. Αρμός)


Η τελευταία δουλειά της Χαριτίνης Κυριάκου αφηγείται με τρόπο ποιητικό την απέκδυση και τη μεταμόρφωση που συντελείται εξερευνώντας τα όρια του «αισθάνεσθαι». Η καλλιτέχνις μοιάζει να συγκεφαλαιώνει τη θεματολογία της τελευταίας της ατομικής έκθεσης με τίτλο «Δωμάτια», όπου είχε απεικονίσει στιγμές της καθημερινότητας σε διάφορα δωμάτια. Ζωγραφίζει σε νέους τόνους, με μια παλέτα από πιο σκούρα μέχρι πιο ζεστά χρώματα (ακρυλικά) πάνω σε ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν εικονογραφημένη ποίηση, η οποία παρουσιάζεται σε μια συλλογή από 19 πίνακες σε μικρές διαστάσεις.

Στην παρούσα δουλειά, ο θεατής βλέπει την πορεία μιας εσωτερικής επιθυμίας που ανεπαισθήτως εισδύει μέσα στην κάμαρη και σιγά-σιγά φουντώνει, πυρακτώνεται. Το πρόσωπο παραδίδεται σε αυτό που μέσα του συμβαίνει, επισκέπτεται αυτόν τον «άγριο τόπο» εντός του, που αποδίδεται με τη μορφή μάσκας, και ζυγίζει τον πόθο πριν τον κοιτάξει το αντικαθρέφτισμά του, πριν την τελική αναγέννηση. Την ένταση διαδέχεται η καταλλαγή που σαν ήσυχος νυχτιάτικος αέρας αγγίζει το σώμα. Στην κάμαρη έχει πια σμιλευτεί ένας χώρος γαληνεμένος, όπου ο καρπός της αναγέννησης μπορεί να βλαστήσει και ο θεατής δρέπει το εκχύλισμά του -ή μήπως ξεχείλισμα;- επιβεβαιώνοντας τον ποιητή ότι «η πιο φανερή ευτυχία για πρώτη φορά μας αποκαλύπτεται όταν εντός μας τη μεταμορφώνουμε».



+ Εγκαίνια την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην Γκαλερί Isnotgallery, οδός Οδυσσέως 11, παλιά Λευκωσία. Διάρκεια: από 22 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 3 μ.μ.-7 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. Πληροφορίες: 99569498 / www.isnotgallery.com. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη Χαριτίνη στην ιστοσελίδα www.xaritni.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ