Η ελπίδα επέστρεψε στον τοίχο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 17.12.2018

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα 


Ένα νέο γκράφιτι κοσμεί την παλιά πόλη της Λευκωσίας και συγκεκριμένα το τέρμα της οδού Βουλγαροκτόνου, κοντά στα γραφεία του «Πολίτη», εκεί που ο δρόμος έχει αναγκαστική στροφή προς τα δεξιά. Το έργο φιλοτέχνησε ο γνωστός καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλής (CRS) και απεικονίζει τον Πενταδάκτυλο στο βάθος, με ένα μικρό λευκό καράβι -σύμβολο της ελπίδας και της παιδικής αθωότητας- να αρμενίζει στη θάλασσα της Κερύνειας.

Το νέο γκράφιτι έχει ζωγραφιστεί στον μεγάλο τοίχο όπου για μεγάλο διάστημα οι περαστικοί απολάμβαναν το γνωστό γκράφιτι με την κραυγή «Break down the wall», ως έκφραση του πόθου για επανένωση της Κύπρου και άρση της κατοχής. Εκείνη η δημιουργία του καλλιτέχνη έγινε στόχος βανδαλισμού πριν από έναν χρόνο περίπου, αλλά πλέον ο Χρίστος Κακουλλής επέστρεψε με νέα δημιουργία-καταγγελία του «τείχους» και της διαίρεσης-κατοχής της Κύπρου.

Σύμβολο ελπίδας

Το νέο γκράφιτι που κοσμεί το τέρμα της Βουλγαροκτόνου έγινε μετά από πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ-Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας- Λευκωσίας. Η ΕΤΑΠ ανέθεσε σε όλους τους δήμους να επιλέξουν έναν καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνήσει με έργα την πόλη τους. Ο Χρίστος Κακουλλής, εκτός από το έργο που απεικονίζεται στη φωτογραφία και το ονομάζει «Ελπίδα», ζωγράφισε και το πρώτο γκράφιτι στην Ευρώπη σε δημοτικό κτήριο και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Λακατάμιας. Το νέο έργο του Χρίστου σχεδιάστηκε με σπρέι, μαρκαδόρο και μπογιά και, όπως αναφέρει στον «Π» ο ίδιος, «το έργο μου ήθελα να απεικονίζει την ελπίδα. Γι’ αυτό σχεδίασα τον Πενταδάκτυλο μέσα από το τείχος που χωρίζει την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο». Στόχος του, όπως σημείωσε, ήταν να δώσει το μήνυμα της ελπίδας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Για τους λόγους αυτούς μας εξηγεί πως «μπροστά από τον Πενταδάκτυλο υπάρχει η θάλασσα και ένα μικρό καράβι λευκό. Το καράβι που επάνω του αναγράφεται η λέξη Κύπρος και συμβολίζει την παιδική μας αθωότητα, όταν ήμασταν παιδιά και ονειρευόμασταν με αυτό το καράβι να μπορούσαμε να περάσουμε εμείς στις κατεχόμενες περιοχές μας και οι Τουρκοκύπριοι στις δικές τους περιοχές στην ελεύθερη Κύπρο».

Το έργο του καλλιτέχνη ολοκληρώθηκε σε τρεις μέρες και ο χώρος δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η πράσινη γραμμή είναι μόλις λίγα μέτρα μακριά, γι’ αυτό, όπως μας είπε, «ήθελα όσοι περνούν απέναντι ή όσοι έρχονται από απέναντι να το βλέπουν και μέσα από το έργο να βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο». Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η ελπίδα και η πίστη δεν θα ενοχλήσουν κανέναν και πως ο Χρίστος σύντομα θα φιλοτεχνήσει ένα νέο έργο για την ελπίδα, σε μια επανενωμένη Λευκωσία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ