Σύσταση ομάδας στο fb για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.1.2020

Ομάδα πολιτών η οποία επιδιώκει να αποτρέψει τη μετατροπή του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) σε Εκκλησιαστικό, όπως επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β', συστάθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.


Το γκρουπ με το όνομα «Σεβασμός στην οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου» αριθμεί ήδη δύο χιλιάδες μέλη μέσα σε δύο 24ωρα από την έναρξή του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύσταση της ομάδας κρίθηκε αναγκαία «μετά από λανθασμένες συμβουλές που δόθηκαν στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. Με βάση αυτές τις συμβουλές, το Αρχοντικό (Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) που έχει οργανωθεί και προβάλλεται στους επισκέπτες στη βάση της ιστορικής του χρήσης, που ήταν πάντοτε κατοικία, θα καταστραφεί και θα μετατραπεί από τους συμβούλους της Αρχιεπισκοπής σε εκκλησιαστικό Μουσείο».

Το γκρουπ αναφέρει ότι «το δημόσιο και οι δωρητές έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα και κόπο για να οργανώσουν τον χώρο με βάση την ιστορική του χρήση. Το Αρχοντικό και όλο το συγκρότημα είναι σπουδαίο ιστορικό παράδειγμα της μεσαιωνικής ζωής της Λευκωσίας και της Κύπρου. Επίσης, στην περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης ήταν κατοικία του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, μιας ιστορικής προσωπικότητας της Κύπρου».

Σε ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η ομάδα δεν προσεγγίζει το θέμα με διάθεση αντιπαράθεσης αλλά σωστού προβληματισμού.

«Πιστεύουμε ότι εάν η Εκκλησία είναι ο συνολικός νόμιμος ιδιοκτήτης του κατά νόμο αρχαίου μνημείου, μπορεί χωρίς έξοδα, νέες περιπέτειες αδειών να διατηρήσει το Αρχοντικό ως έχει και να το εντάξει στον πλούτο και το πολιτιστικό ενδιαφέρον που θα εισπράξουν οι επισκέπτες».

Το γκρουπ θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, στο υπουργείο του οποίου υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για συζήτηση του εν λόγω θέματος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ