Καταλυτική αποδείχθηκε η παρέμβαση της Ειδικής Επιτροπής για την Αχίλλειο Βιβλιοθήκη, χάρη στην οποία ο Δήμος Λευκωσίας αποφάσισε την επιδιόρθωση του κτηρίου και την αναδιοργάνωση της βιβλιοθήκης που είχε για χρόνια αφεθεί σε αδράνεια.
Ήδη ο Δήμος ενέκρινε κονδύλι ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για τις κτηριακές εργασίες ενώ, με στόχο την προσέλκυση νέων αναγνωστών, έχει αποταθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προτείνοντας γέφυρες συνεργασίας.
Χρόνια αδιαφορίαςΗ Αχίλλειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (έναντι του χώρου στάθμευσης του ΟΧΙ) και άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το 1991. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αφέθηκε στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας του Δήμου. Μάλιστα, όταν το 2017 οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την γνωστή «Πολυκατοικία Λυσσαρίδη» όπου στεγάζονταν, μετακινήθηκαν σε άλλα κτήρια μεταξύ των οποίων η Αχίλλειος Βιβλιοθήκη γιατί… μάλλον δεν χρησίμευε σε κάτι άλλο. Μέχρι και ως… αποθήκη χρησιμοποιήθηκε, αφού εκεί μεταφέρθηκε το πιάνο και άλλα αντικείμενα που βρίσκονταν στην Πύλη Αμμοχώστου όταν πλημμύρισε!
Σήμερα, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Λέδριος (που ανήκουν στην οικογένεια του Λέλλου Δημητριάδη) προχωρεί σε ανακαίνιση και αναβάθμιση του χώρου με τρόπο ώστε η βιβλιοθήκη να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Ο Δήμος δεν έχει ούτως ή αλλιώς άλλη επιλογή, καθώς το κτήριο δωρίσθηκε στον Δήμο με σκοπό να αποτελεί βιβλιοθήκη.
Η Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε για να υλοποιήσει το έργο αποτελείται από την πολιτιστική λειτουργό του Δήμου, Μαρία Πέτσα (Πρόεδρος), τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη (ex officio μέλος ορισμένο εκ μέρους της οικογένειας του δωρητή), την Λεώνη Ορφανίδου, την Θεοδώρα Κναή, τη Μπέττυ Κουσουλίδου, τον Κώστα Κωνσταντίνου και την Αγνή Πετρίδου ως μέλη.
Η Αχίλλειος αφέθηκε στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας του Δήμου Λευκωσίας που, όμως, δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη συντηρήσει, καθώς το κτήριο δωρήθηκε με τον όρο να είναι βιβλιοθήκη
Τι θα περιλαμβάνειΜε στόχο την προσέλκυση νέων για διάβασμα, η Αχίλλειος αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα ήσυχο αναγνωστήριο και σταθμός διασύνδεσης με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο θα γίνει και ψηφιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης.
Επίσης, η βιβλιοθήκη θα ενισχυθεί με βιβλία και υλικό μουσειακού χαρακτήρα που αφορούν την ιστορία της Λευκωσίας. Εκεί, για παράδειγμα, θα μπορεί να δει κανείς τα παλιά Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας που είναι γραμμένα στην αραβική γλώσσα.
Έμφαση θα δοθεί και στη λειτουργία του χώρου για εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων αλλά και για εκθέσεις έργων καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Στον ισόγειο χώρο θα υπάρχει καφετέρια ενώ θα δημιουργηθούν άνετα σαλονάκια για διάβασμα, συναντήσεις και ειδικός χώρος για μικρούς αναγνώστες.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος αφιερωμένος στο έργο του ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη, ο οποίος έζησε για μικρό χρονικό διάστημα στο εν λόγω σπίτι.
Στα κακά του χάλιαΤο κτήριο αφέθηκε για χρόνια ολόκληρα στην υγρασία και τη φθορά του χρόνου ενώ ούτε για τα βασικά δεν υπήρξε πρόνοια. Σύμφωνα με την τεχνική καταγραφή εργασιών του κτηρίου, θα πρέπει να γίνει συντήρηση, έλεγχος και επιδιορθώσεις σε τοιχοποιία, δοκούς, ρωγμές, πατώματα και παράθυρα. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στην εισροή νερού, στην οροφή, στις ηλεκτρικές παροχές, στο σύστημα κλιματισμού και στους χώρους υγιεινής της βιβλιοθήκης.
Κονδύλι ύψους 50 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη εγκριθεί για το 2020 ενώ αναμένεται να διατεθούν και άλλα ποσά εντός του 2021.
Στόχος τα 30χροναΗ επίσημη παρουσίαση της «νέας» Αχιλλείου αναμένεται τον Δεκέμβριο 2021, που συμπίπτει με τα 30 χρόνια λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσχέδιο των όρων του διαγωνισμού για την επιδιόρθωση του κτηρίου. Εντός Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ώστε τον Μάρτιο να ξεκινήσουν και τον Ιούλιο να ολοκληρωθούν οι εργασίες επιδιόρθωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, η Αχίλλειος θα επαναλειτουργήσει ανανεωμένη τον Σεπτέμβριο 2020, οπότε θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της συνεργασίας με την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το ιστορικόΗ βιβλιοθήκη αποτελεί δωρεά του Κώστα Πική ο οποίος ανέλαβε το κόστος της αγοράς και αποκατάστασης του νεοκλασικού κτηρίου, με τον όρο να γίνει βιβλιοθήκη. Το όνομα προέρχεται από τον θείο του, Αχιλλέα Μαρκίδη, του οποίου τη μνήμη θέλησε να τιμήσει ο δωρητής.
Η Αχίλλειος εγκαινιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1991 ενώ από το 2006 λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών βιβλία που αριθμούν πέραν των 15 χιλιάδων τόμων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.