Η φωνή μούμιας ακούγεται, 3000 χρόνια μετά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020

Η «φωνή» ενός Αιγύπτιου ιερέα ακούστηκε ξανά, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες που αναπαρήγαγαν εν μέρει τη φωνή του με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.


Ο Νεσιαμούν, που έζησε στο ναό του Αμούν στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή του 11ου από το 1099 έως το 1069 π.Χ, αποτέλεσε αντικείμενο μιας πρωτοποριακής έρευνας. Σήμερα, η μούμια του Νεσιαμούν εκτίθεται στο Μουσείο του Λιντς όπου ύστερα από σειρά ερευνών αποδείχθηκε ότι διένυε την έκτη δεκαετία της ζωής του όταν πέθανε. Ο θάνατός του, που πολλοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι οφειλόταν σε στραγγαλισμό, αργότερα προέκυψε ότι ίσως προήλθε από αλλεργία όταν ένα έντομο τσίμπησε τη γλώσσα του, γεγονός που εξηγεί γιατί είχε έξω τη γλώσσα και δεν είχαν υποστεί ζημιά τα κόκκαλα γύρω από το λαιμό του.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και του Γιορκ, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Scientific Reports».

Χρησιμοποιώντας τις ακριβείς πλέον διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματική και ρινική κοιλότητα), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα. Έτσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που -υποτίθεται ότι- είναι όμοιος με τη φωνή του ιερέα.

Είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων. Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες φράσεις του Νεσιαμούν.

Στο εξής οι επισκέπτες της καλοδιατηρημένης μούμιας στο Μουσείο του Λιντς δεν θα τη βλέπουν μόνο, αλλά θα ακούν επίσης και το συνοδευτικό ήχο της φωνής της.


«Η τεχνολογία αναδημιουργίας φωνής μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τον ήχο της φωνής κάποιου που είναι εδώ και καιρό νεκρός. Ήταν εκφρασμένη επιθυμία του Νεσιαμούν να ακουστεί στη μετά θάνατο ζωή. Στην πραγματικότητα ήταν κάτι γραμμένο πάνω στο φέρετρό του. Κατά κάποιο τρόπο, πραγματοποιήσαμε την επιθυμία του», δήλωσε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Τζόαν Φλέτσερ του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Χάουαρντ, επικεφαλής του τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας στο Royal Holloway, η επόμενη παραγωγή φωνής που θα ήθελε να κάνει είναι εκείνη του Lindow Man, ενός σκελετού 2 χιλιάδων χρόνων που βρέθηκε το 1984 στη βόρεια Αγγλία.

Ελπίζει μάλιστα να διεξαγάγει ένα δεύτερο στάδιο έρευνας πάνω στη φωνητική οδό του Νεσαμούν που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπαράξει τη φωνή του την ώρα που ψέλνει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Ραμσή του 11ου. Η φωνή του αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος των τελετουργικών του καθηκόντων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ