«Περί Ωραίου» συζητούν στις 19 Φεβρουαρίου η γλύπτρια Μάρω Μπαρτζίλη και ο Κ.Ν.Μ. Καζαμιάκης, στο πλαίσιο μιας σειράς από συζητήσεις για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την αρχαιογνωσία στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, στην Αθήνα.
Η Κύπρια γλύπτρια συνομιλεί με τον Κώστα Καζαμιάκη για τη δουλειά της και δη την γεωμετρία σαν εργαλείο γλυπτικής.
«Ο νέος μου εικαστικός λόγος είναι ελεύθερα σχεδιαστικός αλλά δομημένος» είπε η ίδια σε συνέντευξή της το 2018. «Από το σχέδιο σε χαρτί αναπτύσσω ένα σχέδιο τρισδιάστατο των διαφορετικών προφίλ. Αισθάνομαι με καινούργιο τρόπο το παλιό μέσα από την παρούσα ματιά,μεταπλάθω τις κλασικές γραμμές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Χρησιμοποιώ τα υλικά μου προσδίδοντας στην έκφραση ένα αποτέλεσμα κινούμενης γεωμετρίας. Επιχειρώ να εντάξω σ αυτές τις συνθέσεις όλα τα σχήματα της σκέψης και της ζωής μου που καθορίζουν την ταυτότητά μου, επιλέγοντας αυτό τον απλό αλλά και ταυτόχρονα σύνθετο τρόπο με στόχο να διατηρώ το μέτρο και την ισορροπία.Χρησιμοποιώ «διαφωνίες», αντιθέσεις στη γλυπτική μου. Το άλογο και το έλλογο. Δεν υπάρχει αρμονία, μέτρο, χωρίς αντιφάσεις.
...Δουλεύω αργά. Συχνά χάνω το δρόμο μου σε μακρές αναμονές. Ξαναβρίσκω μέσα σε ένα ξάφνιασμα τον εαυτό μου. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα «εσωτερικά» μου τοπία και δομώ ένα δικό μου κόσμο, ποιητικό, αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης. Μού αρέσει να βάζω προβλήματα προς επίλυση, να ερευνώ.
...Δουλεύοντας, ανακαλύπτω επιδεξιότητες που δεν φανταζόμουν, όπως όταν «ξαφνικά» όλα όσα οραματιζόμουν βγαίνουν μέσα από τα χέρια μου. Και μέσα από τη μαγεία αυτής της περιπέτειας επιχειρώ να μεταπλάθω όσα με συγκινούν, σε γλυπτική.
...Η Τέχνη είναι συνυφασμένη με το ήθος, τη νοητική και αισθητική ευφυΐα υψηλής στάθμης. Είναι η Ποιητική της ζωής. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να μεταπλάθει τη σκέψη και την ομορφιά σε τέχνη, να είναι ικανός να τα «ακουμπά» στη δουλειά του. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτά που βλέπει ο ίδιος. Για να ανακαλύψει το πρωτότυπο δικό του, πρέπει να συναντήσει και να ανατρέψει όσα προηγήθηκαν.
...Επιδιώκω μέσα από μια αγωνιώδη έρευνα να ανακαλύπτω κάθε φορά την προσωπική μου εικαστική και φιλοσοφική αλήθεια. Μέσα από τα σχήματα που δίνω στο υλικό μου, ταυτόχρονα σχηματοποιούμαι κι εγώ από αυτό.»
Η Μάρω Μπαρτζίλη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1950. Το 2018 παρουσίασε την πιο πρόσφατη ατομική της έκθεση με τίτλο «Μνήμες από το μέλλον» στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.
«...Μια κουκίδα μελάνι στην κινέζικη ζωγραφική είναι σαν βράχος που πέφτει από το βουνό. Το μαύρο μελάνι της Μπαρτζίλη είναι χρώμα με κύτταρο όπως στα σχέδια του Ρέμπραντ και όχι όπως στους γελοιογράφους που είναι γραφή στα ρηχά, σαν σύρμα.(απόσπ.)» - Γιώργος Μήλιος. Zωγράφος-Χαράκτης.Ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ
«...Ο εικαστικός λόγος της Μάρως Μπαρτζίλη δομείται μέσα από γεωμετρικές σχηματοποιήσεις, προσφέροντας στο θεατή τη δυνατότητα να βλέπει το εικαστικό αντικείμενο μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες. Φως και σκιά, κίνηση και ακινησία, θεατό και αθέατο, συμπλέκονται και συναιρούνται σε μια αδιάσπαστη ενότητα.( απόσπ.).» - Δρ Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλος.
+ Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00 - 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Ιανός (λεωφ. Σταδίου) στην Αθήνα. Η συζήτηση θα προβάλλεται διαδικτυακά. Είσοδος ελεύθερη.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Culturenow.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.