Αν το τηλέφωνό σας κλείνει ξαφνικά ή χάνει μπαταρία χωρίς λόγο μπορεί και να μην φταίει η συσκευή. Αυτό τουλάχιστον αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι συνέβη στην περίπτωση των iPhone 6 το 2017. Και όχι μόνο δεν έφταιγαν οι συσκευές, αλλά μια θεωρία συνωμοσίας από αυτές που μας κατακλύζουν από παντού αποδείχθηκε αληθινή.
Επιστροφή λοιπόν στα τέλη του 2017, την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε Πρόεδρος, που η Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 και που το νέο iPhone κόστιζε ακόμη πάνω από 1.000 ευρώ. Εκείνο το φθινόπωρο, λοιπόν, οι πελάτες της Apple γκρίνιαζαν ότι το iPhone 6 τους έσβηνε χωρίς λόγο ή έχανε μπαταρία πολύ γρήγορα παρά την καλή φόρτισή του. Φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ότι τάχα η εταιρεία στην καινούργια της αναβάθμιση είχε ενσωματώσει ένα κάποιου τύπου "ιό" που έφθειρε την μπαταρία για να αγοράζει ο κόσμος το καινούργιο μοντέλο κάθε φορά που έβγαινε. Είναι από αυτά που τα ακούς και λες: "Έλα μωρέ, βλακείες". Γιατί η ιδέα ότι μια τόσο μεγάλη εταιρεία παραβιάζει κατάφωρα κάθε ηθική αρχή στο ελεύθερο εμπόριο ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Κάποιοι όμως έμειναν με τις αμφιβολίες και άρχισαν οι σοβαρές έρευνες. Η εταιρεία κινητής ασφαλείας Wandera ανέλυσε 50.000 iPhones και iPads από εκείνα που ήταν στο δίκτυό της και στα οποία γινόταν μέτρια έως βαριά χρήση. Συνέκρινε τον μέσο όρο χρήσης της μπαταρίας σε τρεις μέρες και έβγαλε τα εξής αποτελέσματα: Στα μηχανήματα που έτρεχαν iOS 10 με συνεχή χρήση, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν 240 λεπτά. Αντίθετα, στα μηχανήματα ίδιου τύπου που είχαν αναβαθμιστεί στο iOS 11, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν μόνο 96 λεπτά. Προχωρώντας περαιτέρω τις έρευνες κατέληξαν ότι οι αναβαθμίσεις περιόριζαν υπερβολικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ δεν μας βλέπουν ως πολύτιμους πελάτες, ως όφειλαν, αλλά ως κρέας για ξεζούμισμα
Αυτό είναι κάτι που μέχρι ενός σημείου συμβαίνει αρκετά συχνά γιατί κάθε νέο σύστημα συνήθως καταναλώνει και περισσότερη ενέργεια. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να εξηγηθεί. Τα social media πλημμύρισαν με παράπονα χρηστών υποχρεώνοντας την εταιρεία να διορθώσει εν μέρει το πρόβλημα στην επόμενη έκδοση, την iOS 11.0.1, και από τα 96 λεπτά η ζωή της μπαταρίας ανέβηκε στα 159. Όμως οι χρήστες συνέχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.
Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2017, η Apple παραδέχθηκε εν μέρει ότι πράγματι προκαλούσε τεχνητά το άδειασμα της μπαταρίας. Χρησιμοποίησε όμως την δικαιολογία ότι ήθελε να αποφύγει την υπερθέρμανσή της, όπως είχε γίνει με την μπαταρία των Samsung Galaxy, τα οποία αν θυμάστε έσκαγαν στα χέρια των ιδιοκτητών τους και η Samsung αναγκάστηκε να τα αποσύρει. Επίσης, ζήτησε συγγνώμη και έριξε την τιμή της καινούργιας μπαταρίας. Επειδή Αμερική είναι όμως και εκεί κάθε ευκαιρία για μήνυση είναι καλή, διάφοροι δικηγόροι σε πολλές πολιτείες κατέθεσαν μηνύσεις. Κι ενώ η Apple αρνείται ακόμα την ενοχή της, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προτιμά να κάνει συμβιβασμό και θα δώσει περίπου 22 ευρώ για κάθε χαλασμένο iPhone, κάτι που συνολικά θα της στοιχίσει ανάμεσα σε 300 και 500 εκατομμύρια δολάρια. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας δεν είναι ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε κάθε καινούργια φήμη που κυκλοφορεί. Θα την τσεκάρουν οι ειδικοί, θα την επεξεργαστούν τα μέσα ενημέρωσης και θα μάθουμε κατά πόσο αληθεύει. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι με τέτοιες ενέργειες που αφορούν το εμπορικό κομμάτι, όπως και με τις άλλες ενέργειες που αφορούν το περιεχόμενο, όπως η υπόθεση της Cambridge Αnalytica, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους τεχνολογικούς γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ. Καταλάβαμε ότι δεν μας βλέπουν ως πολύτιμους πελάτες, ως όφειλαν, αλλά ως κρέας για ξεζούμισμα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.