Επανέναρξη των Εργαστηρίων της Τρίτης στο Θεατρικό Μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.6.2020

Άμεση είναι η επανέναρξη του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου μετά το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που κράτησε τις πόρτες όλων των μουσείων της χώρας κλειστές.


Η 1η Ιουνίου ήταν η πρώτη μέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους και το Θεατρικό Μουσείο επαναφέρει το πρόγραμμα με τα «Εργαστήρια της Τρίτης» που είχαν αναβληθεί.

Η αρχή έγινε στις 2 Ιουνίου με το εργαστήρι «Θεατρικής γραφής για αρχάριους» [Μέρος ΙΙ] με την Αλεξία Παπαλαζάρου.

Θα ακολουθήσουν εργαστήρια ως εξής:  

Τρίτη 9 Ιουνίου: «Τα Πρώτα Στάδια της Πρόβας - Εισαγωγή στη Θεατρική Σκηνοθεσία» με τον Πάρι Ερωτοκρίτου

Οι συμμετέχοντες μέσω πρακτικών ασκήσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν εργαλεία και εισηγήσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα στάδια σκηνοθεσίας ενός θεατρικού έργου. Θα εξοικειωθούν με το πώς ξεκινάει η διαδικασία μεταφοράς ενός έργου ‘από το χαρτί στη σκηνή’ (from page to stage), και με εργαλεία που αφορούν τη θεατρική σκηνοθεσία όπως: Κριτήρια για την επιλογή του έργου, Ακροάσεις, Επιλογή ηθοποιών & δημιουργικών συντελεστών, Κατανόηση κειμένου και χαρακτήρων, Διαμόρφωση προγράμματος πρόβας, Αρχικός σχεδιασμός σκηνικού χώρου και αρχικά στάδια επικοινωνίας με τον σκηνογράφο της παράστασης, κ.α.


Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και σε καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων, σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.


Ο Πάρις Ερωτοκρίτου είναι Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Fresh Target Theatre Ensemble. Σπούδασε νομική και υποκριτική και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος θεατρικής σκηνοθεσίας της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου Royal Academy Dramatic Art.


  


12 Ιουνίου: «Συνδέοντας τη φωνή με το σώμα», με τον Δημήτρη Σπύρου


Βασισμένο στην απλότητα και την παρόρμηση, το εργαστήρι ερευνά τη σύνδεση της φωνής με το σώμα, και πώς το τραγούδισμα μπορεί να δώσει το έναυσμα στον κάθε συμμετέχοντα να ανακαλύψει τη δική του προσωπική έκφραση, τόσο ως μέρος ενός συνόλου όσο και ως μονάδα.


Απευθύνεται σε ερασιτέχνες, επαγγελματίες και σπουδαστές από τον χώρο των τεχνών.


Ο Δημήτρης Σπύρου είναι μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής με έρευνα στο αρχέγονο, παραδοσιακό και σύγχρονο τραγούδι.  Το 2018 ήταν υποψήφιος για το βραβείο «καλλιτέχνης της χρονιάς» στα Bραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.  


16 Ιουνίου: «Αφήγηση: από την απομνημόνευση στην απόδοση» με την Μαρίνα Κατσαρή


Περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και εξ ολοκλήρου συμμετοχικής μορφής, που προ(σ)καλεί τους συμμετέχοντες να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης, ανακαλύπτοντας τον προσωπικό τους τρόπο αφήγησης.


Απευθύνεται σε όσους τους ενδιαφέρει η αφηγηματική τέχνη σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο.


Η Μαρίνα Κατσαρή είναι Αφηγήτρια και Θεατροπαιδαγωγός. Συνεργάζεται με ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, πραγματοποιεί παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και Κύπρο. 


23 Ιουνίου: «Γραμματική της Φαντασίας, Bιωματικό εργαστήρι με τεχνικές επινόησης ιστοριών βασισμένο στο έργο τoυ Gianni Rodari» με την Ναταλία Κουχαρτσιούκ


Το εργαστήρι συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη δημιουργική γραφή, και είναι εμπνευσμένο από τις ιδέες και τεχνικές του αγαπημένου Ιταλού συγγραφέα παιδικών ιστοριών Gianni Rodari, όπως εκφράζονται στο ομώνυμο βιβλίο του. Μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων, στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση των ιδεών του Rodari ως εργαλεία για ανάπτυξη της δημιουργικότητας, ενεργοποίηση της φαντασίας και επινόηση ιστοριών.  To εργαστήρι, πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες της φαντασίας και οι κανόνες της δημιουργίας μπορούν να γίνουν προσιτοί σε όλους, προσφέροντας ιδέες και παραδείγματα και τονίζοντας την απελευθερωτική φόρτιση των λέξεων και τον παιδαγωγικό ρόλο της φαντασίας.


Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, άλλους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και νέους καθώς και ενήλικες που ενδιαφέρονται να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους μαθαίνοντας τεχνικές επινόησης ιστοριών.


Η Ναταλία Κουχαρτσιούκ είναι εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου (MA Applied Theatre – Royal Central School of Speech and Drama), με πολυετή εμπειρία στο σχεδιασμό και εκτέλεση δημιουργικών, βιωματικών διαδικασιών μάθησης για κάθε ηλικία και ικανότητα και στην κατάρτιση εμψυχωτών. Εργάστηκε στη δημιουργία και εμψύχωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων και προγραμμάτων στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και στο Μουσείο Παραμυθιού. 


30 Ιουνίου: «Θεατρική γραφή για αρχάριους (Μέρος ΙΙΙ)» με την Αλεξία Παπαλαζάρου


Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση του εργαστηρίου θεατρικής γραφής θα προκύψει η δημιουργία ενός θεατρικού μονόπρακτου που θα γράψουν από κοινού οι συμμετέχοντες.


Η ομάδα καθορίστηκε από τις 10 Μαρτίου.


Η Αλεξία Παπαλαζάρου είναι Σκηνοθέτιδα και Σύμβουλος επεξεργασίας κειμένων.


Γενικές πληροφορίες


Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μμ. – 7 μμ.)


Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)


Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση. Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια. Απαραίτητη η χρήση μάσκας και γαντιών.


Επιμέλεια Προγράμματος Εργαστηρίων: Μαρίνα Μαλένη, Τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ | Οργάνωση για το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Αγγελίνα Μορίδου, Νικολέττα Τζιαούρη


+ Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 25343464 (08:00 – 14:00)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ