Καλλιτέχνες και φορείς τονίζουν την ανάγκη μιας πολιτιστικής πολιτικής με συνέπεια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.6.2020

Η παρούσα ενημερωτική επιστολή αφορά στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Λεμεσού που ανακοινώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019 με Ανοικτό Κάλεσμα για προτάσεις που θα φιλοξενούσε το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη για το 2020 και της προ ημερών ενημέρωσης των αιτούντων για την πλήρη ματαίωση του.


Στην επιστολή που στάλθηκε ως απάντηση σημειώνεται συγκεκριμένα “…ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών οι οποίες προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του χρονικού πλαισίου για διοργάνωση εκδηλώσεων στο Κέντρο όσο και την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις εκδηλώσεις, αλλά και την ανάγκη αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού του Κέντρου για το 2020, δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος του με βάση το ανοικτό κάλεσμα για προτάσεις της 29ης Νοεμβρίου 2019.”


Η εξέλιξη αυτή αφήνει έναν επαγγελματικό κλάδο ακόμα πιο εκτεθειμένο, αφού η πανδημία έπαυσε τη ροή της καλλιτεχνικής παραγωγής μα και η εκκρεμούσα συνθήκη των περιοριστικών μέτρων δεν αφήνει την επανεκκίνηση. Είναι φανερό πως μόνο οι (μερικώς ή ολικώς) επιχορηγούμενες παραγωγές μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με πληρωμένη την εργασία των συντελεστών.


Να αναφέρουμε πως η δημιουργία και η έναρξη της λειτουργίας του ΔΚΤΑΠ, η στελέχωση του με Καλλιτεχνικό Διευθυντή και το Ανοικτό Κάλεσμα προγράμματος φιλοξενίας ήταν μια σειρά αποφάσεων που είχαν μια συνέπεια και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της σύγχρονης σκηνής σε σχέση με το Δήμο Λεμεσού. Συγκεκριμένα το Ανοικτό Κάλεσμα “Αιτήσεις για Συμμετοχή στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του ΔΚΤΑΠ” με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2019 συνοδεύτηκε με έκπληξη και ενθουσιασμό από την καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου και των συνεργατών τους από το εξωτερικό, όπως και από το φιλότεχνο κοινό της πόλης.


Ενώ οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, φορείς και καλλιτέχνες, είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2019 που ήταν η προθεσμία για τις αιτήσεις, δεν είχαν λάβει καμία απάντηση μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2020 όποτε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.


Στο μεταξύ η καθυστέρηση γινόταν ακόμα μεγαλύτερη, χωρίς καμιά σχετική ενημέρωση,  έτσι όσοι αιτούντες φορείς/ δημιουργοί γνωρίζαμε ότι είχαμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας στο σχετικό κάλεσμα, στείλαμε κοινή επιστολή με ημερομηνία 12 Απριλίου 2020 στον Δήμαρχο Λεμεσού, την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου, την Λειτουργό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου και προς ενημέρωση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Κέντρου και αναφέραμε μεταξύ άλλων “παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις λύσεις που προτείνουν φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού εξ αιτίας της πανδημίας, τα οποία δεν ακυρώνουν τις δράσεις τους αλλά προσαρμόζονται στις συνθήκες και διατηρούν ανοικτό διάλογο με τους καλλιτέχνες. Στόχος όλων είναι να διατηρηθεί η καλλιτεχνική παραγωγή. Ανάλογη αντιμετώπιση περιμένουμε από το Δήμο Λεμεσού και το ΔΚΤΑΠ, να δείξουν δηλαδή έμπρακτα την ευαισθησία και τη στήριξη τους, με το: να ενημερωθούν όλοι οι αιτούντες για το χρονοδιάγραμμα της απόφασης, να ανακοινωθούν άμεσα οι εγκριθείσες προτάσεις και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και το α’ εξάμηνο του 2021.”


Η ματαίωση του Πολιτιστικού Προγράμματος ανακοινώθηκε μέσω επιστολής με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020 στους αιτούντες, χωρίς να ανακοινωθεί ή να δηλωθεί η πρόθεση για κάποια εναλλακτικά σχέδια για το κομμάτι του Πολιτισμού (π.χ. το Πολιτιστικό Πρόγραμμα να λειτουργήσει για το β’ μέρος του 2020). Η σημασία του διαλόγου προκύπτει ως μια μεγάλη αναγκαιότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Η εμπλοκή των ίδιων των καλλιτεχνών σε μια δημιουργική συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων και πρακτικών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, για το οποίο οι θεσμοί, όπως ένας Δήμος, καλούνται να αναπτύξουν ως πολιτική.


Την επιστολή υπογράφουν:


Έλενα Αγαθοκλέους, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ


Κωνσταντίνα Peter, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ


Έλενα Καλλινίκου, θεατρική ομάδα enacttheater


Μαρίνα Μάκρη, θεατρική ομάδα enacttheater


Μαρία Λιανού


Αλέξανδρος Χριστοφίνης


Λουκία Πιερίδου


Νάγια Αναστασιάδου


Στέφανος Σταυρίδης


Εβίτα Ιωάννου


Αντρούλα Καφά

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ