FlashArt @Rialto

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.7.2020

Το προγραμμα FlashArt, το οποίο εξάγγειλε το Θέατρο Ριάλτο τον περασμένο Απρίλιο, ως άμεση αντίδραση στις συνέπειες της πανδημίας,   βρήκε μεγάλη απήχηση στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου, τυγχάνοντας και μιας εξαιρετικά θετικής υποδοχής ευρύτερα.


Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Θέατρο Ριάλτο μετά την πλήρη αναστολή των εργασιών του, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του προγράμματος του, έδινε βήμα και προτεραιότητα  στους δημιουργούς που ζούν στην Κύπρο. Στόχος του προγράμματος, το οποίο το Ριάλτο επιθυμεί να διατηρήσει ως νέο θεσμό  ήταν να ενεργοποιήσει και να στηρίξει Κύπριους καλλιτέχνες κυρίως από τις παραστατικές τέχνες.


H πρώτη, φετινή διοργάνωση στράφηκε όπως ήταν φυσικό, γύρω από τις νέες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, ο εγκλεισμός, η απομόνωση, η έλλειψη κοινωνικής ανταλλαγής, αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη σημασία της τεχνολογίας στις τέχνες. Κύριος στόχος της ο (ανα)στοχασμός και η ανάπτυξη κλίματος επιστροφής στην καλλιτεχνική παραγωγή, στηρίζοντας δημιουργούς καλλιτέχνες/ performers που έχουν τη βάση τους στην Κύπρο, και που συνδυάζουν παραστατικές με ψηφιακές ή άλλες τέχνες από τα πεδία του χορού, του θεάτρου κ.α.. Επιπλέον στόχος της του νέου προγράμματος υπήρξε η ανάδειξη όχι μόνο του σκηνικού αποτελέσματος αλλά και της διαδικασίας δημιουργίας μέσα από τη σύνδεση της τέχνης με την τεχνολογία.


Στην ανοικτή πρόσκληση του Θεάτρου Ριάλτο κατέθεσαν έργα/προτάσεις τους 57 ομάδες / δημιουργοί, καταδεικνύοντας  την πληθώρα δημιουργών και σχημάτων, αλλά και αναδεικνύοντας ειδικά μετά το πλήγμα που δέχτηκε ο πολιτιστικός μας τομέας, την ανάγκη εισαγωγής τέτοιων, ανάλογων προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης της πολιτιστικής παραγωγής στον τόπο μας.


Μετά από αξιολόγηση όλων των παραμέτρων, επιλέχθηκαν  11 έργα που θα ανέβουν κατά την περίοδο Ιούλιος  – Δεκέμβριος 2020, τόσο εξωτερικά όσο και εντός του Θεάτρου. Όλες οι παραγωγές τυγχάνουν επιχορήγησης από το Θέατρο Ριάλτο και συνιστούν στο μεγαλύτερος τους μέρος πρεμιέρες.


Αναλυτικά τα έργα και οι ομάδες που επιλέγηκαν και οι ημερομηνίες παραστάσεων:


27/7 & 28/7, 19:30, (60’)


Come Together


Μια διαδραστική, site-specific, βιωματική εμπειρία σε μορφή περιπάτου. Μέσα από μια ηχογράφηση ο κάθε θεατής, καλείται να βιώσει πώς η μοναξιά της απομόνωσης τελικά μας έφερε πιο κοντά σε ανθρώπους, μνήμες και την συνείδηση μας.


Σύλληψη / Δημιουργία: Κωνσταντίνα Ανδρέου


Σκηνοθέτης: Μαρία Βαρνακκίδου


Performer: Έλενα Καλλινίκου


4/9, 20:30 (60’)


Man on the Roof


SRSLYyours


Συνδυάζοντας θέατρο και ζωντανή μετάδοση, οι Achim Wieland (σκηνοθέτης/δραματουργός) , Μάριος Ιωάννου (πρωταγωνιστικής/δραματουργός) ρόλο και Sakari Laurila (κινηματογραφιστής) δημιουργούν ένα διαδραστικό μανιφέστο στο οποίο το θέατρο κυριαρχεί, αποκαλύπτοντας τις οικουμενικές του αξίες μέσα από τις σωματικές,εννοιολογικές και πνευματικές δυνατότητες του.


9/9, 20:30 (60’)


Οι Καρέκλες


Πρόκειται για την κινηματογραφική απόδοση του έργου του Ευγένιου Ιονέσκο, που διαδραματίζεται σε ένα ερημικό νησί μέσα στο διαμέρισμα ενός ακατοίκητου πύργου όπου οι δύο ήρωες βρίσκονται έγκλειστοι και κοινωνικά απομονωμένοι εδώ και χρόνια.


Παραγωγή/σκηνοθεσία: enacttheatre σε συνεργασία με À Vendre


Παίζουν: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου


Kινηματογράφηση / Μοντάζ À Vendre


11/9, 20:30 (40’)


Καρυωτάκης. Στην σκιά των τελευταίων ωρών.


Νηπενθείς


Μια επιλογή από ποιήματα, πεζά και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του ποιητή. Πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο λόγος του ποιητή,  στην «σκιά των τελευταίων ωρών», στον φαντασιακό χώρο-χρόνο της αυτοκτονίας του.


Ερμηνεία: Ανδρέας Αραούζος


Επιλογή κειμένων / σκηνοθεσία: Φώτης Αποστολίδης.


Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: ΄Ελενα Κατσούρη.


16/9,  (50)
υπό-ποίηση
βιταμίνα


Μία σκηνική μουσική θεατρική σύνθεση από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης και κλασικής ελληνικής και της κυπριακής ποιητικής δημιουργία.


Τρεις  καλλιτέχνες, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Ανδρέας Ροδοσθένους και ο Παναγιώτης Μπρατάκος μελοποιούν, αφηγούνται και κατασκηνώνουν στο Δάσος των Ποιητών Που Δεν Παύουν Να Ψιθυρίζουν και αποφασίζουν να μη φύγουν από εκεί, αν δεν κοιμηθούν αγκαλιά με την Ποίηση. 


19/9, 20:30 (60’)
Μ’ ένα τραγούδι του δρόμου ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΑΥΞΕΝΤΗ
αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο


Η Έλενα Χατζηαυξέντη αλληλεπιδρά με το έργο του ποιητή σ’ ένα μουσικοθεατρικό διαλόγο με τους εξαιρετικούς μουσικούς Μιχάλη Κουλουμή, Γιάννη Κουτή και Αντρέα Παπαπέτρου.  Μέσα από αυτοσχεδιασμό και ηχοτοπία εξερευνούν μαζί τις ιστορίες των ποιημάτων του αλλά και των μοναδικών τραγουδιών του.


24/9, 20:30 (20’-30’)
Όχι Εγώ του Σάμιουελ Μπέκετ


θεατρική ομάδα bUilt-uP aRea


Μια γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της ξυπνάει. Την ξυπνάει ο βόμβος που ακούει μέσα στο κρανίο της. Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα της. Λέξεις χωρίς υποκείμενο. Χωρίς ένα ζευγάρι μάτια να υπογραμμίζουν το νόημα. Χωρίς ένα ζευγάρι χέρια να δίνει ροή στο συναίσθημα. Το σώμα του ιδιοκτήτη απουσιάζει.


Από την θεατρική ομάδα bUilt-uP aRea σε μετάφραση/σκηνοθεσία/μουσική Παναγιώτη Λάρκου και ερμηνεία Βασιλικής Κυπραίου


22/11, 20:30 (60’)
Αντώνης Σαμαράκης και Μελίνα Μερκούρη: η φωνή και το μαχαίρι της κοινωνικής
αντίστασης και καταγγελίας


Η μουσικο―αφηγηματική παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη και της Μελίνας Μερκούρη και


συνδυάζει προβολή οπτικού υλικού. Συμμετέχει μουσικό σχήμα το οποίο θα πλαισιώσει το ανδρικό φωνητικό σύνολο «Ίλαντρον».   


Μαέστρος / καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Γρηγορίου


4/12, 20:30 (50’)


Η χαμένη τορτίγια και άλλες ιστορίες σε δυστοπικούς καιρούς


Ένα ημερολόγιο καταγράφει τη ζωή μιας γυναίκας σε δυστοπικους καιρούς. Κάπου ανάμεσα σε συμμορίες σαλιγκαριών, μια χαμένη τορτίγια, ένα ‘ντρίγκ!’ και άλλα περίεργα συμβάντα, η καθημερινότητα ξαναγίνεται άγνωστη, παράλογη, επιθετική.


Περφόρμερ: Λουκία Πιερίδου


17/12, 20:30 (55’ – 60’)
Λάμπρος


Ο Λάμπρος, ένα νέο παιδί, εργάζεται ως ψευδομάρτυρας σ' ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Κάποια στιγμή ο Λάμπρος παγιδεύεται. Τι έχει συμβεί ; Τι είναι αλήθεια, και τι  ψέμα ; Τι είναι η ελευθερία, και τι σημαίνει η απουσία της  ; Τι είναι δικό μας ;  Ποιες απ' τις επιλογές μας όντως μας ανήκουν;


Δημιουργία / Σκηνοθεσία : Μυρτώ Παπαχριστοφόρου


Καλλιτεχνική επιμέλεια : Κατερίνα Ατταλίδου


19/12, 20:30(40’)


Θαλάσσιο τείχος του Σάιμον Στίβενς


Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου


Μια ειλικρινής, αφοπλιστική και ανερυθρίαστη εξερεύνηση της απώλειας ενός πατέρα. Η αφήγηση ακουμπάει με ιδιαίτερη ευαισθησία, χιούμορ και διεισδυτικότητα τις προκλήσεις και τη χαρά του να είσαι πατέρας, αναδεικνύοντα ταυτόχροα τα μεγάλα θέματα της ύπαρξης


Μετάφραση/ Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου


Ερμηνεύει ο Πάνος Μακρής.


Ιούλιος – Δεκέμβριος 2020@ Θέατρο Ριάλτο


Πληροφορίες / Κρατήσεις: 77 77 77 45


Εισιτήρια: € 8 / 5


E-ticket: www.rialto.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ