Teasing Creatures + The Sea Glass: Ατομική Έκθεση Γιώργου Γεροντίδη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2021

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου παρουσιάζει στο ΓΚΑΡΑΖ την έκθεση Teasing Creatures του Γιώργου Γεροντίδη και το πρότζεκτ The Sea Glass Factory του ιδίου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Post Spectacular office.


Η έκθεση Teasing Creatures + The Sea Glass Factory αποτελείται από σύνθετες εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν γλυπτά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης (found objects), σχέδια και βίντεο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας παρουσίασης της έκθεσης, ο Ελλαδιτης εικαστικός Δημήτρης Αμελαδιώτης θα παρουσιάσει μια διαδραστική ξενάγηση-περφόρμανς του πρότζεκτ The Sea Glass Factory.

Η πρακτική του Γιώργου Γεροντίδη πραγματεύεται την ιδέα του cabinet de curiosités, της εμμονής του συλλέκτη αλλά ταυτόχρονα και τον ρομαντισμό του. Η πρακτική συλλογής αντικειμένων, διατήρησης και αρχειοθέτησής τους, ορίζει μια συγκεκριμένη αισθητική, καθώς και προσδιορίζει μιαν "ανάγνωση".

"Οι αναφορές στη δουλειά μου βρίσκονται στον τρόπο που τα μουσεία — και τα Wunderkabinetts του δεκάτου έκτου αιώνα— διαμορφώνουν την κατανόησή μας απέναντι στην ιστορία, στους τρόπους που συσσωρεύουμε γνώσεις, ακόμη και γύρω από το πώς αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο. Η ιδιοποίηση αρχαιολογικών και άλλων επιστημονικών μεθόδων συλλογής, αρχειοθέτησης και έκθεσης αντικειμένων που χρησιμοποιώ δημιουργούν έργα που αμφισβητούν τις διακρίσεις ανάμεσα σε μια "αντικειμενική" (ορθολογιστική) θεώρηση του κόσμου και σε μία "υποκειμενική" (πιο παράλογη) εκδοχή της, βασισμένη σε ένα φαντασιακό αφήγημα, θέτοντας έτσι ερωτήματα ακόμη και για το ρόλο και το βάρος της επιστημονικής γνώσης στην σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, ξεκινάω δουλεύοντας με ένα σύστημα διατήρησης και αρχειοθέτησης αντικειμένων τα οποία οδηγούν σταδιακά στην σκιαγράφηση ενός χαρακτήρα με τελικό στόχο την δημιουργίας μιας ιστορίας." - Γιώργος Γεροντίδης







Teasing Creatures (Πικάρικες Φιγούρες)

Πορευόμενος με τα βασικά δομικά στοιχεία του λογοτεχνικού πικάρικου είδους (picaresque narrative· ισπανικό picar: τσιμπώ, κλέβω· ιταλικό piccare και ελληνικό πικάρω: πειράζω), ο Γεροντίδης πλάθει μια αφήγηση με κωμικά στοιχεία, κάποια ειρωνεία αλλά και φιγούρες που παραπέμπουν στη σάτιρα. Εμπνευσμένος από το βιβλίο "Η Πεταλούδα" του Wilhelm Busch (Εκδ. Κίχλη, Αθήνα, 2019), ο καλλιτέχνης πραγματεύεται αφηρημένες και απροσδιόριστες ιδέες, παρόμοιες με αυτήν της άπιαστης πεταλούδας στο ομώνυμο βιβλίο. Στο ίδιο πικάρικο ύφος και μέσα από μια ψευδό-αυτοβιογραφική αφήγηση, ο καλλιτέχνης φέρνει στο προσκήνιο στοιχεία που μας καθιστούν θεατές του κυνισμού μας μαζί με μια σκιαγράφηση της σύγχρονης συλλογικής κουλτούρας μας.

Κάθε κομμάτι της πλοκής της "αφήγησης" που πλάθει ο Γεροντίδης με την εγκατάσταση του, είναι μια "άκρη μιας κλωστής […] του άπειρου με το οποίο δεν ξεμπλέκεις με τίποτα […]" (Η Πεταλούδα, W. Busch). Αυτό το άπειρο κουβάρι προσδοκεί να γίνει το ταξίδι του ήρωα με αποκλειστικό προορισμό την αναζήτηση και την κατάκτηση μιας ιδέας. Μιας ιδέας άυλης και παράδοξης που ταυτόχρονα δίνει μια κωμική χροιά στις περιπέτειες που ξεδιπλώνωνται από την "αφήγηση" των έργων.







The Sea Glass Factory

Στο πρότζεκτ The Sea Glass Factory ο Γεροντίδης παίζει αφενός με την ιδέα της ρομαντικής και ευαίσθητης πλευράς ενός συλλέκτη και της συλλογής του, και αφετέρου με τη μετατροπή ενός πολύτιμου αντικείμενου σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν που καλύπτει τις καταναλωτικές και κτητικές ανάγκες μας.

Στην εγκατάσταση στο ΓΚΑΡΑΖ παρουσιάζεται η σύσταση σχεδιασμού και δημιουργίας ενός εργοστασίου το οποίο θα ασχολείται με τη βιομηχανική και τεχνητή παραγωγή σπασμένου γυαλιού που να μοιάζει με τα κομμάτια που μπορεί να βρει κανείς στην παραλία ή στις όχθες των ποταμών (σημ. κομμάτια γυαλιού που λειάνθηκαν στο βυθό της θάλασσας ή του ποταμού και μοιάζουν με βότσαλα – «γυαλί θάλασσας» ή «γυαλί παραλίας»).

Το πρότζεκτ μελετά την ανάγκη του ανθρώπου να μιμείται ένα φυσικό φαινόμενο με στόχο την μαζική παραγωγή που απαιτεί η σύγχρονη αγορά. Καθώς ο συλλέκτης αναζητά την επόμενη μοναδική πέτρα γυαλιού, το εργοστάσιο μετατρέπει αυτό το πολύτιμο αντικείμενο σε εμπορεύσιμο προϊόν.





thumbnail




Βιογραφικό

Ο Γιώργος Γεροντίδης σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συμμετείχε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιλεγμένες εκθέσεις: The Equilibrists, μια συνεργασία του New Museum της Νέας Υόρκης, του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα, 2016, επιμέλεια: Gary Carrion-Murayari, Helga Christoffersen, Massimiliano Gioni / Island of Absurb, Staedische Gallery, Βρέμη, Γερμανία, 2016, επιμέλεια: Ingmar Lahneman / Το Σώμα και Άλλες Μικρές Ιστορίες, περφόρμανς στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, 2015, επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου / Μεσογειακό Ταμπεραμέντο Στερεότυπα Τόπων και Άλλοι Μύθοι, 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 2014, επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου / OPEN 15 στο πλαίσιο του "rethinking Crisis" όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο συμμετοχής για την έκθεση Art Laguna Prizes, 2013, επιμέλεια: Igor Zanti.







Η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 27 Μαρτίου 2021, στις 17:30.

Διάρκεια: 30 Μαρτίου - 24 Απριλίου 2021

Ξενάγηση (Περφόρμανς): 27.03: 18:30 + 19:30 / 30 + 31.03 + 2.04: 16:00 (Απαραίτητη η κράτηση στο 22-001508)

Επιμέλεια: Μαρία Ευστάθιου

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 17:00 - 20:00 ή κατόπιν ραντεβού

ΓΚΑΡΑΖ: Αμμοχώστου 16, 1016, Λευκωσία (22-001508)

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ