Οι Monsieur Doumani κουκκουφκιάζουν μες τη νύχταν

Ελένη Παπαδοπούλου Δημοσιεύθηκε 13.9.2021

Τη νύχτα συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Τα σχήματα αλλάζουν και θολώνουν. Όταν είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικό και τι ψευδαίσθηση. Η νύχτα… είναι η ώρα της φαντασίας. Για τους Monsieur Doumani, αυτές οι ώρες στο σκοτάδι τους έχουν παρασύρει σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση για το τέταρτο άλμπουμ τους. Το «Πισσούριν» είναι ένας θεματικός δίσκος ο οποίος πραγματεύεται τη νύχτα στις διάφορες εκφάνσεις της, μέσα από ένα υπαρξιακό/φιλοσοφικό πρίσμα. Ένας κόσμος που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού που συναντά κανείς στο φάσμα των ονείρων, τον οποίο οι Monsieur Doumani ντύνουν μουσικά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Με στοιχεία ψυχεδέλειας, έντονες παραμορφώσεις στον ήχο και ανοίγματα σε διαφορετικά μουσικά στιλ και διαθέσεις που πρόκειται να παρουσιάσουν σε τρεις συναυλίες την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ.






Τι σας έκανε να αλλάξετε κατεύθυνση στον νέο σας δίσκο;

Μετά από τον τρίτο μας δίσκο Αγκάθθιν (2018), νιώσαμε την ανάγκη να πειραματιστούμε λίγο με τον ήχο μας και γενικά να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα. Μετά από τρεις δίσκους οι οποίοι κτίστηκαν με παρόμοια προσέγγιση ήταν καιρός για αλλαγή κατεύθυνσης. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των συναυλιών μας για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μας έδωσε τον χρόνο (που συνήθως δεν έχουμε) για να δουλέψουμε προς αυτή τη νέα κατεύθυνση. Τα μουσικά μας ακούσματα τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης επηρεάσει αρκετά τον νέο μας δίσκο όπου μπορείτε να ακούσετε επιρροές από ψυχεδέλεια των 70's, Anatolian rock, δυτική αφρικανική μουσική κτλ.

Στη δημιουργική διαδικασία, τι έρχεται πρώτα, η μουσική ή οι στίχοι;

Συνήθως το πρώτο στοιχείο είναι μια μελωδική γραμμή, βάση της οποίας θα χτίσουμε ένα ρυθμικό μοτίβο και έπειτα θα ενορχηστρώσουμε το κομμάτι για να αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει πάντα, καθώς κάποια από τα κομμάτια μας είναι σε στίχους φίλων ή ακόμα και σε στίχους γνωστών Κυπρίων ποιητών. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι στίχοι προηγούνται της μουσικής.

Τι ρόλο έπαιξε η τεχνολογία στην παραγωγή του δίσκου σε σχέση με προηγούμενους δίσκους;

Όπως είπαμε και πιο πάνω, στο Πισσούριν πειραματιστήκαμε πολύ με τον ήχο μας. Σε αυτό τον δίσκο θα ακούσετε έντονες παραμορφώσεις στον φυσικό ήχο των οργάνων, καθώς και αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε έξτρα χρώματα και εντάσεις στη μουσική μας. Επίσης, για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε το loop station όπου δημιουργούμε ρυθμικά μοτίβα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν είχαμε στους προηγούμενούς μας δίσκους. Η σωστή χρήση της τεχνολογίας είναι για εμάς πολύ σημαντικό εργαλείο στις συνθέσεις μας και σίγουρα μας δίνει άλλη δυναμική.

Η μουσική σας υπηρετεί συγκεκριμένες ιδεολογίες και αξίες;

Δεν θα λέγαμε ότι η μουσική μας υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία, αλλά σίγουρα δεν είμαστε αδιάφοροι για το τι συμβαίνει γύρω μας, τόσο στην Κύπρο όπου ζούμε όσο και σε όλο τον πλανήτη. Έχουμε ιδιαίτερες ευαισθησίες σε περιβαλλοντικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα και πολλές φορές περνούμε ξεκάθαρα μηνύματα για το τι νιώθουμε μέσα από τη μουσική μας. Ιδιαίτερα ο τρίτος μας δίσκος Αγκάθθιν μπορούμε να πούμε ότι ήταν αρκετά πολιτικός.

Τι είναι καλό τραγούδι;

Δεν νομίζω να υπάρχει καλό και κακό τραγούδι. Απλά υπάρχει η μουσική που δημιουργείται χωρίς ιδιαίτερο ιδρώτα, για εμπορικούς σκοπούς και για να φτάσει στη μάζα με απώτερο σκοπό το κέρδος, και την ίδια ώρα υπάρχει μουσική που φτιάχνεται μέσα από τις ανησυχίες των καλλιτεχνών και μετά από σκληρή δουλειά. Στο τέλος της μέρας έχουμε πάντα να κάνουμε με μουσική. Ζούμε στον 21ο αιώνα έχοντας την ευχέρεια να βρίσκουμε μέσω διαδικτύου μουσικές από όλο τον κόσμο, έτσι ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος/η να ακούει ό,τι τον/ην ευχαριστεί.

Παρουσιαστήκατε σε πολλές χώρες. Με ποιο κοινό νιώθετε πιο οικεία, ή ποια είναι η ιδανική συναυλία για εσάς;

Είμαστε μια μπάντα που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό τυχαίνει αρκετά συχνά να παίζουμε σε φεστιβάλ ή μεγάλες σκηνές όπου το κοινό έχει διάθεση να χορέψει και γενικά να εκτονωθεί, αλλά την ίδια ώρα έχουμε βρεθεί και σε πολύ επίσημα θέατρα όπου το κοινό κάθεται προσεκτικά και ακούει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στη μουσική μας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ιδανική συναυλία, καθώς απολαμβάνουμε εξίσου όλες τις ζωντανές μας συναυλίες.

Πώς εκλαμβάνει το κοινό στο εξωτερικό τη μουσική σας; 

Συνήθως το κοινό είναι πολύ θερμό. Σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία, έχουμε πάντα θεατές που ακούνε πολύ προσεκτικά τη μουσική μας και πάντα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μετά το τέλος των συναυλιών. Στα Βαλκάνια έχουμε προσέξει ότι το κοινό έχει έναν αυθορμητισμό και μια «τρέλα» που επίσης απολαμβάνουμε. Το θετικό είναι ότι, παρά το εμπόδιο της γλώσσας, ο κόσμος συνδέεται με αυτό που ακούει και βλέπει, και δείχνει να απολαμβάνει τη μουσική μας.

Γιατί πάντα τρεις; Το ότι είστε μόνο τρία μέλη βρίσκετε ότι κάποτε μπορεί να είναι περιοριστικό στα live;

Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2012 με τρία άτομα και παρόλο ότι κατά καιρούς συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προσθέσουμε ακόμα ένα άτομο, πάντα βρίσκαμε τους τρόπους να γεμίζουμε τα όποια μουσικά «κενά» παρουσιάζονταν στις ενορχηστρώσεις. Σίγουρα η προσθήκη ενός ατόμου (πχ ενός περκασιονίστα) θα έδινε μια έξτρα δυναμική στις ζωντανές εμφανίσεις μας, απλά είναι και κάτι που δεν έτυχε να γίνει. Δεν το αποκλείουμε στο μέλλον. 

Όταν ακούτε τους προηγούμενούς σας δίσκους σήμερα, πώς τους «ακούτε»; Τι σκέφτεστε;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ακούμε τους προηγούμενούς μας δίσκους!! Παρόλ' αυτά, ένα γεγονός που είναι εμφανές και μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η εξέλιξη που υπάρχει στο γκρουπ από το 2012, όταν ξεκινήσαμε να διασκευάζουμε κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια. Συνειδητοποιούμε ότι με κάθε μας δίσκο αναζητούμε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεχίζουμε να δημιουργούμε.

Γιατί νομίζετε τα τραγούδια σας είναι δημοφιλή σε συγκεκριμένο κοινό στην Κύπρο; Και όχι και σε ένα πιο mainstream κοινό;

Γενικά είμαστε ένα γκρουπ που αποφεύγει την άσκοπη δημοσιότητα. Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει το να παίζουμε σταθερά σε ένα χώρο για να μας γνωρίσει ο κόσμος. Αυτό δεν γίνεται επειδή είμαστε σνομπ αλλά γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε σωστά τη μουσική μας και τα όποια μηνύματα θέλουμε να στείλουμε μέσω αυτών των πλατφόρμων. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν μας ακολουθεί το mainstream κοινό!

INFO

*Ο δίσκος κυκλοφορεί σε βιύλιο (Μαύρο και Limited Edition κόκκινο) σε CD και ψηφιακά https://www.monsieurdoumani.com/music-shop.

* Οι Monsieur Doumani θα παρουσιαστούν στην Πάφο – Τάλα: Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Αμφιθέατρο Τάλας, 8.30μμ, στη Λεμεσό – Mουταγιάκα: Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, Υπαίθριο Θέατρο Mουταγιάκας, 8.30μμ και στη Δερύνεια: Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, 8.30μμ. Διάρκεια: 90′. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η προκράτηση: www.tickethour.com / 77777040

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ