Φράνσις Χάουγκεν (το έψαξα έτσι το προφέρουν οι Αμερικανοί). Το πρόσωπο της εβδομάδας στην τεχνολογία. H πληροφοριοδότης, πρώην εργαζόμενη στο Facebook που συγκέντρωσε εκατοντάδες έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι η πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από το κέρδος της.
Η Χάουγκεν, που συνεργάστηκε με τη «The Wall Street Journal» για την παραγωγή μιας σειράς άρθρων με γενικό τίτλο Facebook Files (το πρώτο δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου και έκανε τα θεμέλια της εταιρείας να τρίζουν), παρουσιάστηκε πλέον επώνυμα στη Γερουσία την περασμένη Τρίτη, μπροστά σε μια επιτροπή που έχει ως στόχο να σκληρύνει τη νομοθεσία για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο (την υποεπιτροπή για την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των προϊόντων και την ασφάλεια των δεδομένων, μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ:
https://youtu.be/GoSPmqqKams). Την προηγούμενη το βράδυ είχε αποκαλύψει την ταυτότητά της δημόσια σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοφιλή εκπομπή
60 Minutes του δικτύου CBS (μπορείτε να τη δείτε εδώ:
https://youtu.be/_Lx5VmAdZSI).Σας είχα ενημερώσει για κάποιες από τις αποκαλύψεις της Χάουγκεν πριν από δύο εβδομάδες σε σχέση με το ότι η εταιρεία γνωρίζει ότι το Instagram είναι δυνητικά προβληματικό για τους εφήβους και παρ' όλα αυτά ετοιμάζει νέα προϊόντα γι' αυτούς (https://parathyro.politis.com.cy/2021/09/to-instagram-einai-epikindyno-gia-tin-ygeia/) αλλά τότε δεν ξέραμε την ταυτότητά της. Είναι μηχανικός υπολογιστών και πριν τη Facebook εργάστηκε σε πολλές εταιρείες όπως η Google, το Pinterest (φωτογραφίες) και το Yelp (αξιολόγηση καταστημάτων και υπηρεσιών). Ειδικότητά της είναι η «αλγοριθμική διαχείριση προϊόντων», εργάζεται δηλαδή πάνω σε αλγόριθμους «κατάταξης» όπως εκείνους που χρησιμοποιεί το Facebook για να μας δείξει αναρτήσεις στη σελίδα μας. Η 37χρονη Χάουγκεν ξεκίνησε να εργάζεται στο Facebook πριν από δύο χρόνια σε θέματα που είχαν σχέση με τη «δημοκρατία και την παραπληροφόρηση». Όμως όταν η εταιρεία διέλυσε την ομάδα στην οποία εργάζονταν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, απογοητεύτηκε. Στην κατάθεσή της δήλωσε ότι η κίνηση αυτή, εν μέρει, επέτρεψε στην πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.
Στην συνέντευξή της μας είπε αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά δεν είναι εύκολο ν' αποδειχθεί, ότι δηλαδή η προτεραιότητα της εταιρείας είναι το κέρδος και όχι το καλό του συνόλου. Στη Γερουσία περιέγραψε το Facebook ως ένα «σύστημα που μεγεθύνει τη διαίρεση, τον εξτρεμισμό και την πόλωση» σε όλο τον πλανήτη. «Το Facebook έγινε μια εταιρεία του ενός τρις, θυσιάζοντας την ασφάλειά μας, την ασφάλεια των παιδιών μας. Και αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.
Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισε να περάσει στη δράση. Πριν παραιτηθεί τον Απρίλιο, μάζεψε όσα περισσότερα αρχεία μπορούσε για να μπορέσει να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες της. Εκτός από τη συνεργασία της με τη «Washington Post» κατέθεσε τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες στην Επιτροπή της Γερουσίας.
Από την πλευρά της η εταιρεία αρνήθηκε τα πάντα σε μια σύντομη ανακοίνωση ενώ το βράδυ της Τρίτης ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στη σελίδα του (στο Facebook, ναι) για να μας πει πόσο η εταιρεία νοιάζεται για το κοινό καλό. Τώρα πια όμως οι αναρτήσεις δεν φτάνουν. Εδώ και πολύ καιρό η Facebook βρίσκεται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων ανά τον κόσμο. Για πόσο ακόμα θα καταφέρνει να γλυτώνει με υπεκφυγές, όπως στην περίπτωση της Cambridge Analytica;
Δυστυχώς οι πολίτες ζυγίζουν περισσότερο τις θαυμάσιες ευκαιρίες επικοινωνίας που προσφέρουν τα social από την ασφάλειά τους και το σοβαρό για τη δημοκρατία πρόβλημα που δημιουργούν. Μόνο όταν «πέσει» το Facebook ή το Instagram, όπως την περασμένη Δευτέρα, τότε αρχίζουν ν' ανησυχούν. Τουλάχιστον τώρα κατάλαβαν ότι μαζί με το WhatsApp και το Messenger είναι ένα μαγαζί. Κάτι είναι κι αυτό για να χωρέσει στο κεφάλι μας το γιγάντιο μέγεθος και άρα και η τεράστια επιρροή μίας και μόνης εταιρείας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.