"woanders" - Παράλληλες Δράσεις

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.11.2021

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου ανακοινώνει μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ‘woanders’, που σηματοδοτεί τριάντα χρόνια παρουσίας της Μαρίας Παπαχαραλάμπους στην τοπική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή σε επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης, ερευνητή και επιμελητή Ευαγόρα Βανέζη. Η έκθεση του προγράμματος που λαμβάνει χώρα στο «Γκαράζ», θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.


"Common Reflection"
Πέμπτη 11.11.2021, 20:00 – 21:30.
Με τις Δρ Νίκη Κατσαούνη, Δρ Ευανθία Τσελίκα, Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Τρείς γυναίκες διαφορετικών γενεών, που συναντήθηκαν το 2011 για το πρότζεκτ "Common Reflection I" στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα Άρτος, συναντιούνται εκ νέου μετά από δέκα χρόνια για να μιλήσουν για κοινωνικές πρακτικές στη σύγχρονη τέχνη, καθώς και τη βιωματική και φιλοσοφική αντιμετώπιση της.

Συντονίζει ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης.

Βιογραφικά Συντελεστών:

Η Δρ Νίκη Κατσαούνη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ψυχολογία (B.A HONS in Psychology) στο Bedford College University of London, Αρχαία Ελληνικά και Φιλοσοφία. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, στο τμήμα Φιλοσοφίας με Μάστερ και με βαθμό Άριστα. Συνέχισε εκεί με διδακτορικές σπουδές για τη Σχολή της Φραγκφούρτης. Πήρε διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες, Σχολή Νομικής και Δημόσιας Διοίκησης, από το Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο, Αθηνών, με βαθμό Άριστα. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη Μέση και Τριτοβάθμια, Δημόσια και Ιδιωτική εκπαίδευση του τόπου μας. Υπηρέτησε ως Υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Παιδείας και ταυτόχρονα ως Γραμματέας της Κυπριακής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα και στην Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο (μέχρι Δεκ. 2010). Το 2010 εξελέγη στο Board of Directors of the Council for Education της Κοινοπολιτείας για τριετή θητεία, θέση στην οποία εξελέγη για πρώτη φορά Κύπριος διπλωμάτης. Έχει δημοσιεύσεις στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία.

Ήταν αρχισυντάκτης και Εκτελεστικός Δ/ντής των μεγάλων περιοδικών COSMOPOLITAN και VOGUE στην Ελλάδα. Με την EΡΤ συνεργάστηκε στην ραδοφωνική εβδομαδιαία εκπομπή που διήρκησε 13 χρόνια με τίτλο, "Κύπρος: Μύθος και Πραγματικότητα" και στην τηλεόραση στο πρόγραμμα "Τέχνη και Πολιτισμός". Ως συνεργάτης του ΡΙΚ είχε δική της ραδιοφωνική εκπομπή. Έγραψε σενάρια για ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο, για τις Γυναίκες της Κύπρου και τον Ροταριανό όμιλο Αμμ/στου και για την Κίνηση Οι Γυναίκες Επιστρέφουν. Επιτέλεσε μέλος του ΔΣ του ΘΟΚ. Συνεχίζει μέχρι σήμερα, να καλείται ως ομιλήτρια στην Κύπρο και το εξωτερικό και να δημοσιογραφεί. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ποίηση και πεζογραφία η οποία μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η Ευανθία (Εύη) Τσέλικα, PhD, γράφει για θέματα τεχνών και πολιτισμού, είναι επιμελήτρια και παιδαγωγός. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια με ειδίκευση στην Ιστορία και τη Θεωρία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου επίσης ενεργεί ως συντονίστρια του προγράμματος Καλών Τεχνών. Η πρακτική και η έρευνά της αφορούν κοινωνικές πρακτικές και ιστορίες της τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινά και την πολιτική. Έχει συνεργαστεί με διάφορα κέντρα τέχνης και μουσεία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, την October Gallery στο Λονδίνο, το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας, καθώς και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Ελ Σαλβαδόρ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Νιτερόι, Βραζιλία. Συντόνισε και επιμελήθηκε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Interreg Balkan Med Phygital (Ελλάδα-Αλβανία-Κύπρος, 2017-2020). Τα άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά όπως Visual Studies και Public Art Dialogue. Το 2021 μια συλλογική έκδοση που συν-επιμελείται για τη σύγχρονη τέχνη στη Κύπρο εκδίδεται από το Bloomsbury.

Η Μαρία Παπαχαραλάμπους είναι καλλιτέχνης με έδρα τη Λευκωσία. Σε τριάντα χρόνια παρουσίας στην τοπική και διεθνή σκηνή, έχει δημιουργήσει ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, θεατρικά σκηνικά και κοστούμια, ανακαινισμένα ερείπια και κοινωνική γλυπτική. Είναι συνιδρύτρια του Ερευνητικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Άρτος. Έχει παρουσιάσει δεκαοκτώ ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2013 συμμετείχε στην 55η Μπιενάλε Βενετίας με την εκπροσώπηση των Μαλδίβων. Είναι άριστη απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε με υποτροφία. Επίσης σπούδασε για πέντε χρόνια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Universidad Complutense de Madrid, με υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης, όπου απέσπασε τιμητική διάκριση. Πιο πρόσφατα ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στην Συμβουλευτική, Life Coaching και NLP στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και προγράμματα που αφορούν στην Φιλοσοφική Συμβουλευτική και στη Φιλοσοφία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα της ανήκουν σε πολυάριθμες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
maria-papacharalambous.net

Ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης (Μουτουλλάς, 1944) είναι Κύπριος συγγραφέας και ποιητής. Από το 1967 έως το 1974 σπούδασε στο Παρίσι φιλοσοφία, θρησκειολογία και κοινωνικές επιστήμες. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητές του οι Pierre Vidal-Naquet, Pierre Hadot, Jean-Pierre Vernant. Εργάστηκε ως ερευνητής και καθηγητής στο Παρίσι και στην Αθήνα (1973-1976) και από το 1977 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου. Από το 1988 είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ι. Μονής Κύκκου. Από το 2002 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως Καθηγητής της Φιλοσοφίας και Αισθητικής στα Πανεπιστήμια Frederick και ΤΕΠΑΚ. Συνεργάστηκε με πολλά Πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ασχολήθηκε συστηματικά, εκτός από τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία και την Ιστορία της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, με την επιστημονική έρευνα, τον ευαγγελικό, πατερικό και μυστικό λόγο, την ποίηση, το δοκίμιο, την αρθρογραφία, τη μελέτη, την κριτική, τη μετάφραση, τη συγγραφή και την παρουσίαση χιλιάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ημερήσια και περιοδικά έντυπα της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοξένησαν εκατοντάδες εργασίες και άρθρα του. Ποίηση και άλλες εργασίες του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά, σερβικά, βουλγαρικά, ουγγρικά, ισπανικά, σλοβενικά, ρουμανικά, εσθονικά, πορτογαλικά. Καλλιέργησε συστηματικά την Προφορική Ιστορία, με πολλές εκδόσεις και τη δημιουργία Ιστορικών αρχείων.







Τι παράξενα θαύματα υπάρχουν
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για Ενήλικες
Σάββατο, 13.11.2021, 11:00 – 13:00.

Συντονίστρια Βάλια Ματσεντίδου (Δημιουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία)
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 99 370157

Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας, σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος, σαν τα πάντα να είναι θαύμα. - Αϊνστάιν

Αν ο καθένας μας θεωρεί ως δεδομένο τον δεύτερο δρόμο, όπου το θαύμα υπάρχει παντού και ότι η καθημερινή περιπλάνηση του καθενός εμπεριέχει το θαύμα, τότε ό,τι γράφουμε αφορά το θαύμα. Και είναι το θαύμα.

Το θαύμα ορίζεται σαν ένα παράξενο και απρόσμενο γεγονός στο οποίο αποδίδεται μια θετική θεϊκή επέμβαση και που ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να το εξηγήσει. Κάτι που ξαφνιάζει και προκαλεί χαρά ή θαυμασμό και κατάπληξη. Πολλές συμπτώσεις ή συγκυρίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαύματα. Ένα "ωραίο" συμβάν χαρακτηρίζεται ως θαύμα. Γεγονότα στα οποία οι άνθρωποι γινόμαστε μάρτυρες και που γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις, αλλά ταυτόχρονα θεωρούνται ασυνήθιστα ή “απίστευτα” αποτελούν θαύματα.

Στο πειραματικό εργαστήρι γραφής, υπό την καθοδήγηση της συντονίστριας, οι ενήλικες συμμετέχοντες μέσα από μια προσωπική συνομιλία με το έργο της Παπαχαραλάμπους και διαμέσου ενός διαλόγου που εμπεριέχει συζήτηση και ανταλλαγή, αλλά και ασυνέχεια και σιωπή, αποκρίνονται σε επιλεγμένα έργα της καλλιτέχνιδας και οδηγούνται στην γραπτή έκφραση με επιστολές που παίρνουν τη μορφή ελευθερόστιχου ποιήματος, με έμπνευση ένα ποίημα του Walt Whitman, αμερικανού ποιητή που θεωρείται πατέρας του ελεύθερου στίχου. Το προσωπικό θαύμα του καθενός αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των γραπτών των συμμετεχόντων. Έτσι που στο τέλος να έχουν γραφτεί και να μπορούν να σταλούν μέσω ταχυδρομείου 10 διαφορετικές καρτ ποστάλ σε παραλήπτες της επιλογής τους, εάν το επιθυμούν.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν το δικό τους σημειωματάριο και στυλό/ μολύβι.

Βιογραφικά Συντελεστών:

H Βάλια Ματσεντίδου επιμελείται μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αγαπά τις χειρόγραφες επιστολές, τις καρτ ποστάλ και την τέχνη. Με αφετηρία το πρώτο της πτυχίο στα Παιδαγωγικά ασχολήθηκε με την εκπαίδευση παιδιών δημοτικού. Με το μεταπτυχιακό της στις Εικαστικές Τέχνες και στην Εκπαίδευση ξεκίνησε το εγχείρημα της να εμπλέξει βιωματικά τους ενήλικες με το περιεχόμενο των κυπριακών μουσείων, γενικότερα μέσα από την γραφή και ειδικότερα με την αλληλογραφία. Αυτό συνέβη αρχικά με τα εργαστήρια “Φίλοι δι’ αλληλογραφίας” που εφάρμοσε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης της στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Εκεί για πρώτη φορά ενήλικες μέσα σε κυπριακό μουσείο κάθισαν μπροστά από έργα Kυπρίων καλλιτεχνών και έγραψαν για να ανταλλάξουν μεταξύ τους χειρόγραφες επιστολές. Αυτό συνέχισε να συμβαίνει στο χώρο της Λεβεντείου Πινακοθήκης μέχρι που ήρθε η πανδημία. Σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και μέσα από το πρότζεκτ @γράψε το, κατάφερε μέσα από ένα υβριδικό πρότζεκτ αλληλογραφίας να μπλέξει το χειρόγραφο με το ψηφιακό και να φέρει κοντά τους “μόνους” της καραντίνας, που με αφορμή εικόνες από την καραντίνα τους αντάλλαξαν μεταξύ τους ανώνυμα τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους.

Σήμερα επιστρέφει μετά από σχεδόν δύο χρόνια παύσης με το δια ζώσης εργαστήρι γραφής για ενήλικες “Τι παράξενα θαύματα υπάρχουν” και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και βεβαίως…το θαύμα, με τη βοήθεια των έργων της Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Ακολουθήστε το @grapse.to το στο Instagram για να μαθαίνετε τα επόμενα της βήματα.



woanders offsite: γιατί χρειαζόμαστε κήπους
Τετάρτη 03.11, 10.11, 17.11.2021.
16:00 – 18:00

Με τους Μαρία Παπαχαραλάμπους και Κυριάκο Θεοχάρους
Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 99 807798 και 99 793093

Το εργαστήρι, εμπνευσμένο από φιλοσοφικές και λογοτεχνικές ανταποκρίσεις στο θέμα της φροντίδας ενός κήπου, δημιουργεί τόπο κοινωνικής συνεύρεσης, όπως και τρόπο πρακτικής στον καθημερινό βίο, για μοίρασμα και ανταλλαγή. Στη εμπειρία συμβάλει ο εικαστικός Κυριάκος Θεοχάρους ο οποίος με τη γνώση του στην κηπουρική θα επιμεληθεί την δημιουργική διαδικασία. Οι συμμετέχοντες φέρνουν μαζί με τον ενθουσιασμό τους, σπόρους, φυτά και χώμα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαρία Παπαχαραλάμπους στο κείμενό της «Η κηπουρική ως αντίσταση, ως αναζήτηση, ως αντίδοτο: Σημειώσεις για την οικοδόμηση του παραδείσου», που γράφτηκε με αφορμή το εργαστήρι και μπορείτε να βρείτε στο χώρο της έκθεσης:

«Το δοκίμιο της Olivia Laing για τον Derek Jarman με τίτλο "Paradise", ξεκινά με το ερώτημα αν η κηπουρική είναι μια μορφή τέχνης και τελειώνει με το ερώτημα αν η τέχνη είναι μια μορφή αντίστασης - ένα απαραίτητο εργαλείο για την οικοδόμηση του Κήπου της Εδέμ, έτσι όπως τον φανταζόμαστε να είναι.

Ο Jarman γράφει: «Ο κηπουρός σκάβει σε άλλη εποχή, χωρίς παρελθόν ή μέλλον, αρχή ή τέλος ... Εδώ είναι το Αμήν πέρα από την προσευχή». Καταλήγει σε αυτό που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή της κηπουρικής, προκαλώντας το υπέροχο συναίσθημα του ποιητή Ρος Γκέι ότι ο χρόνος που δαπανάται στον κήπο είναι «μια άσκηση υπέρτατης προσοχής».

Η κηπουρική σε βρίσκει σε ένα διαφορετικό είδος χρόνου, το αντίθετο του ταραγμένου παρόντος των κοινωνικών μέσων. Ο χρόνος γίνεται κυκλικός και όχι χρονολογικός. Τα λεπτά εκτείνονται σε ώρες. Ορισμένες ενέργειες δεν αποδίδουν καρπούς για δεκαετίες. Το δώρο της είναι ο τρόπος με τον οποίο γειώνει τον κηπουρό και τον κάνει να συγκεντρώνεται και να αφιερώνει τον χρόνο του, σε ένα παρόν που έχει επίγνωση και αδιαφορία για τους συνεχείς κύκλους εποχικότητας, οι οποίοι εκτείνονται σε όλα τα παρελθόντα και όλα τα μέλλοντα.»

Βιογραφικά Συντελεστών:

Η Μαρία Παπαχαραλάμπους είναι καλλιτέχνης με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Σε τριάντα χρόνια παρουσίας στην τοπική και διεθνή σκηνή, έχει δημιουργήσει ένα πολυσχιδές έργο που περιλαμβάνει ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, θεατρικά σκηνικά και κοστούμια, ανακαινισμένα ερείπια και κοινωνική γλυπτική. Είναι συνιδρύτρια του Ερευνητικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Άρτος. Έχει παρουσιάσει δεκαοκτώ ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2013 συμμετείχε στην 55η Μπιενάλε Βενετίας με την εκπροσώπηση των Μαλδίβων. Είναι άριστη απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε με υποτροφία. Επίσης σπούδασε για πέντε χρόνια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Universidad Complutense de Madrid, με υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης, όπου απέσπασε τιμητική διάκριση. Πιο πρόσφατα ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στην Συμβουλευτική, Life Coaching και NLP στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και προγράμματα που αφορούν στην Φιλοσοφική Συμβουλευτική και στη Φιλοσοφία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα της ανήκουν σε πολυάριθμες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
maria-papacharalambous.net

Ο Κυριάκος Θεοχάρους αποφοίτησε με άριστα και τίτλο Master από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Το 2016 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο χαρακτικής από το Ίδρυμα Τηλέμαχου Κάνθου (Κύπρος). Έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει επιμεληθεί με έργα του το εικαστικό περιβάλλον της περφορμανς “Performing Silence”, σε χορογραφία του Πέτρου Κονναρή (2021). Επί του παρόντος ολοκληρώνει το πρόγραμμα φιλοξενίας του MGA Makerspace (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, όπως Athens Print Festival (2018), Ecstatic Textures (στα πλαίσια του MO.17: Νέοι Καλλιτέχνες από την Κύπρο, 2017), Λευκαρίτικο Κέντημα: Τρόποι και Μετατροπίες (Ευρωκοινοβούλιο, Στρασβούργο, 2017) και Art Exchange (Κόμπε, Ιαπωνία, 2015), όπου και έλαβε το δεύτερο βραβείο χαρακτικής. Βρίσκεται στο Δ.Σ του ΜΚΟ ‘Κύπριοι Χαράκτες’ και διετέλεσε μελος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου/ΕΙ.ΚΑ.

Finnisage – Happy hour
Σάββατο 20.11.2020, 20:00.

Με τη συμμετοχή δύο Μαρίων (Παπαχαραλάμπους και Παπακωνσταντίνου) και καθοδήγηση του Καναδού χορογράφου και χορευτή Yves Jean-Paul Leblanc.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ