Περί έξυπνων ρολογιών

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 22.11.2021

Μια που πλησιάζουν Χριστούγεννα, είπα ν’ ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τις αγορές. Ειδικά αυτές που θα γίνουν online και ειδικά αυτές που αφορούν γκατζετάκια και ειδικά όσα προορίζονται για παιδιά και ειδικά τα έξυπνα παιδικά ρολόγια (εδώ κάπου ξέμεινα από «ειδικά»).


Τα έξυπνα αυτά ρολόγια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των γονιών, όχι μόνο γιατί τα ζητούν τα παιδιά (σας διαβεβαιώ ότι οι έφηβοι είναι τα μόνα ρολόγια που πρόκειται ποτέ να φορέσουν) αλλά και στους γονείς, γιατί κάποια μοντέλα τους επιτρέπουν να μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα παιδιά τους ή ακόμη και να επικοινωνούν μαζί τους. Κάποια διαθέτουν και κουμπί SOS που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να καλέσουν επειγόντως 3 προ-ρυθμισμένους αριθμούς τηλεφώνου. Καταλάβατε φυσικά ότι μιλάμε για ρολόγια για πολύ νεαρά παιδιά, ακόμα και για νήπια. Μόλις πατήσει την εφηβεία, ο/η γόνος ξεφεύγει πλήρως από κάθε έλεγχο. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορείς να ελπίζεις ότι θα έχει τη διάθεση να σε μάθει δυο τρία πράγματα.

Η τεχνολογία είναι διαθέσιμη εδώ και πολλά χρόνια, όμως τελευταία τέτοιου είδους γκατζετάκια δεν έχουν γίνει μόνο πολύ πιο προσβάσιμα στην αγορά τους, αλλά και πολύ πιο φθηνά (όπως και τα δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν). Πήρα ως αφορμή τις συμβουλές που δημοσίευσε η ESET (εταιρεία λογισμικού προστασίας) και νομίζω ότι αξίζει να σας μεταφέρω μερικές από τις σκέψεις μου.

Καταρχάς, όπως και για όλα τα ψώνια, κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς. Ιδιαίτερα οι αξιολογήσεις των χρηστών μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ και για να δείτε εάν η επικοινωνία με το παιδί είναι αξιόπιστη αλλά και για να διαπιστώσετε εάν η μάρκα έχει «καλή φήμη» σε θέματα ασφάλειας. Κυρίως εάν η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή του κατασκευαστή είναι κρυπτογραφημένη. Τα έξυπνα ρολόγια συνδέονται με διακομιστές. Αν δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα, μπορεί να αποτελέσουν τον ευκολότερο τρόπο για τους χάκερ να παραβιάσουν τη συσκευή και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας: από το πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και πώς το λένε, μέχρι αριθμούς τηλεφώνου και συνομιλίες.

Ως γενικός κανόνας, η αλήθεια είναι ότι η μάρκα μετράει. Αγοράζοντας από έναν άγνωστο κατασκευαστή δεν είστε σίγουροι σε ποια χέρια θα καταλήξουν τα δεδομένα σας. Όχι πως το Facebook δεν ήταν «επώνυμος κατασκευαστής» όταν «παρέδιδε» δεδομένα εκατομμυρίων λογαριασμών στην Cambridge Analytica, αλλά τουλάχιστον για τους επώνυμους θα το μάθουμε κάποτε. Κάτι είναι κι αυτό. Αποφασίστε πάντως αν θέλετε να σας παρακολουθούν Αμερικανοί, Ρώσοι ή Κινέζοι (όπως έδειξε η υπόθεση Pegasus και το μαύρο βαν, κάποιοι μας παρακολουθούν έτσι κι αλλιώς).

Σημαντικό είναι επίσης να αποφασίσετε ποιες λειτουργίες χρειάζεστε. Η κάμερα είναι σημαντική για εσάς; Θέλετε να έχει παιχνίδια κι εφαρμογές; Θέλετε να έχει geotracking και να σας ειδοποιεί εάν το παιδί απομακρυνθεί πάνω από μια συγκεκριμένη απόσταση από εκεί που πρέπει να βρίσκεται; Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, πρέπει να ξέρετε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται αισθητά. Άρα πρέπει να ζυγίσετε υπέρ και κατά πριν αγοράσετε οτιδήποτε.

Αν με ρωτήσετε πάντως, νομίζω πως εάν είχα τόσο μικρό παιδί δεν θα του έβαζα τέτοια συσκευή. Πρώτο μέλημα των γονιών είναι τα παιδιά τους να βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο να έχουν εμπιστοσύνη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε να το κουβεντιάσουμε. Μήπως όμως πρώτα να δούμε πώς μπορεί να γίνει εφικτό; Δεν είμαι σίγουρη ότι οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο μπορεί να «ησυχάσει» το μυαλό μιας μάνας. Πάντως, από το να τους παίρνουμε κινητό από πολύ πολύ νωρίς, χίλιες φορές καλύτερα ένα ρολογάκι με βιντεοκλήση. Τουλάχιστον εκεί έχουμε τη δικαιολογία ότι όντως είναι για την ασφάλεια του παιδιού. Στο κινητό η ασφάλεια είναι απλώς πρόφαση για να ενδώσουμε σ’ ένα αίτημα στο οποίο συνήθως βαριόμαστε ν’ αντισταθούμε. Ή υποκύπτουμε στο απαράδεκτο: «έχει το παιδί του γείτονα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ