Εγκαίνια έκθεσης «Η Ελλάδα ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 10.12.2021

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων»


Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ελλάδα Ελεύθερη» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με έγγραφα από την αρχειακή συλλογή της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, την έκθεση «Η Ελλάδα ελεύθερη: Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έγγραφα από την αρχειακή συλλογή της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, τα οποία περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους από τα υπάρχοντα κράτη κατά τη διάρκεια του Αγώνα και τα πρώτα χρόνια μετά, τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με αυτά και τη δημιουργία προξενικού δικτύου. Τα έγγραφα που παρουσιάζονται καλύπτουν την περίοδο περίπου έως το 1840.







Σε καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Τάκης Αράπογλου, ευχαρίστησε την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο και την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για την συμβολή τους στην έκθεση. Όπως είπε πρόκειται για μια έκθεση που παρουσιάζει μέσα από πολύτιμα έγγραφα τις υπηρεσίες του ιστορικού αρχείου του Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, τονίζοντας πως ξεχωρίζει μεταξύ άλλων το περίφημο πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830, που αποτέλεσε το πρώτο επίσημο έγγραφο με το οποίο η Ελλάδα αναγνωρίζεσαι ως ανεξάρτητο κράτος. «Η πληθώρα των εγγράφων που παρουσιάζονται προσφέρουν στον επισκέπτη πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά στη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων, όχι μόνο με ανεξάρτητες δημοκρατίες και βασίλεια, αλλά και με αυτή την οθωμανική αυτοκρατορία και πως οι βασιλείς και οι πολιτικοί άνδρες της Ελλάδας πέτυχαν την αναγνώριση αυτή. Ακόμη, αντλούμε σημαντικά στοιχεία για τους διορισθέντες Έλληνες και ξένους διπλωμάτες και προξένους, όπως λ.χ. τις προσπάθειες δημιουργίας ελληνικού προξενείου στην τότε Οθωμανοκρατούμενη Κύπρο με επιτυχή έκβαση το 1846.», είπε.

Σε ομιλία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, δήλωσε πως παρευρίσκεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου με αίσθημα ιδιαίτερης τιμής, αναφέροντας πως η έκθεση έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου και παρουσιάζει την πορεία σύναψης διπλωματικών και προξενικών σχέσεων κατά τα τελευταία έτη της επανάστασης. «Στόχος εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί η σύναψη σχέσεων της Αθήνας με κάθε ένα από τα κράτη της εποχής ως τη δεκαετία 1840 με σημείο εκκίνησης την αναγνώριση του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή, το 1822. Όπως εξήγησε, η έκθεση «αναφέρεται ακόμα στη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης, αλλά και στη δημιουργία δεκάδων προξενικών Αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία της Ελλάδας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος όπως είπε, «στην έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία μεγάλου ενδιαφέροντος, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία κλείνει με ξεχωριστό τρόπο την χρονιά, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης».

Τέλος, ο εμπειρογνώμονας Σύμβουλος Α’ και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Πολυδωράκης, μίλησε λεπτομερώς για την έκθεση, ξεναγώντας τους παρευρισκόμενους στο χώρο.

Την παρουσίαση του προγράμματος είχε Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Ιωάννα Χατζηκωστή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σύντομο απόσπασμα από θεατρικό αναλόγιο για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, με τους τους Αστέρω Κυπριανού και Χάρη Αττώνη. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Βίκυ Χατζηανδρέου, η οποία έπαιξε βιολί κατά τη διάρκεια της άφιξης των προσκεκλημένων.







Χώρος έκθεσης: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (ισόγειο), Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου / Διάρκεια έως 30-01-2022 / Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.







Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86 - 90, 1011, Λευκωσία.
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org  / Facebook & Instagram (@boccf)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ