Εύρος Δίκαιος_Παραπλεύρως Παραγωγές

11.4.2010

Ο χώρος δίπλα στο καφενείο Τα Καλά Καθούμενα στη Φανερωμένη, από τότε που τον δημιούργησε σαν την έδρα του πολιτιστικού συλλόγου Ανατολικό Παράθυρο ο Σύμης Σιουκιούρογλου, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως συναυλιακός χώρος για ακουστικά σχήματα και ποιητικές παρουσιάσεις. Με δική του πρωτοβουλία ο Σύμης περνά τώρα τη σκυτάλη στην Παραπλεύρως.Με λίγα τεχνικά μέσα ανοίγουμε πόρτες σε σχήματα και καλλιτέχνες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να παρουσιάσουν δουλειά σε βατούς χώρους στον εκάστοτε τομέα τους. Αν τα καταφέρουμε σ’ αυτόν τον 9×5μ. χώρο θα θεωρήσω πως είναι επίτευγμα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει να είναι κάτι βιώσιμο.

Σαν Παραπλεύρως Παραγωγές έχετε πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις, όπως το φεστιβάλ χορού IndiePlat που είχατε οργανώσει το καλοκαίρι, τη συμμετοχή σας στο θεατρικό “Θηβαΐς ΧΙΙ: Ικεσία”, και πιο πρόσφατα δύο συνεργασίες με τον Αντώνη Αντωνίου για τα RainZonanceS… Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Η Παραπλεύρως λειτουργεί σαν μια αυτοδύναμη ομάδα “αντάρτικης” φιλοσοφίας και μη- κερδοσκοπικής παραγωγής. Αρχικά δημιουργήθηκε για τις δικές μας καλλιτεχνικές δουλειές, μα προέκυψε η επιθυμία να βοηθήσουμε άλλους ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Εφαλτήριο είναι η ιδέα του χειροποίητου σε επαγγελματικό επίπεδο. Ακούγεται σαν αντίφαση – όμως σοβαρή δουλειά γίνεται πολλές φορές με λίγα τεχνικά μέσα και σε δύσκολους χώρους. Τα τεχνικά μέσα έχουν πάντα τη θέση τους – μα στα μάτια μου η καλλιτέχνις ορμώμενη δίχως αυτά αναγκάζεται να βρει λύσεις πιο ποιητικές, πιο ανοιχτές και πιο κοντά στην καρδιά της δουλειάς.
Η εποχή μας δεν επιτρέπει εύκολα τη δημιουργία ομάδων που παράγουν δουλειά με συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο (με αξιόλογες εξαιρέσεις όπως π.χ. στο θέατρο, οι Paravan Proactions, το Θέατρο Versus και οι Point To) και η ανεξάρτητη παραγωγή είναι ένας τομέας που ακόμη στην Κύπρο δεν έχει ωριμάσει – εμείς θέλουμε για να βοηθήσουμε καλλιτέχνες με ό,τι μέσα έχουμε. Η μισθωτή δουλειά και η ανάγκη επιβίωσης κατατρέχει τη συνεργασία και δημιουργία σε ένα πιο ελεύθερο και διαπροσωπικό επίπεδο – κάπως πρέπει να ζήσουμε. Με λίγη τρέλα και λίγη καλή θέληση όμως, θέλω να πιστεύω πως η υπέρβαση μπορεί να γίνεται πιο συχνά. Σε ένα νησί τόσο δα είναι παλαβό να μην δουλεύουμε ο ένας με τον άλλον, και όχι για τον άλλον.Εξού και οι δράσεις που ανέφερες – το φεστιβάλ ψάχνει την έννοια του fringe (δηλαδή μίας πλατφόρμας για πειραματισμό και παρουσίαση ανεξάρτητης δουλειάς), η Θηβαΐδα ήταν μια συνεργασία με σκοπό την απελευθέρωση της καλλιτεχνικής ομάδας από την παραγωγή και η δουλειές με τον Αντώνη είναι ένα τρελό ταξίδι με ήχο και φώτα σε μορφή οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων.

 

Μέχρι τώρα παρουσιάσατε μουσικές εκδηλώσεις. Τι άλλο θα δούμε στον παραπλεύρως χώρο;

Με την πρόσφατη προσθήκη υποδομής και την αγορά κάποιων βασικών αναγκαίων για φωτισμό ξεκινάμε την εξερεύνησή μας σε παραστατικά δρώμενα. Στο τέλος του Απρίλη θα παρουσιάσουν ένα εικαστικό δρώμενο οι Μελίτα Κούτα, ο Pascal Caron και ο Χάρης Καυκαρίδης και προς το τέλος του Μάη θα φιλοξενήσουμε ένα περιοδεύον θεατρικό από την Ελλάδα. Παράλληλα παίζουμε με την ιδέα για μια πλατφόρμα παρουσίασης χορού σε (πολύ 🙂 περιορισμένο χώρο και παράπλευρα προετοιμάζω την επόμενη δική μου σκηνοθετική δουλειά.  

 

Τι δραστηριότητες προγραμματίζετε για τον Απρίλιο;

Στις 9 Απριλίου θα ξεκινήσουν κοντά μας την περιοδεία τους στην Κύπρο το Τρίο Τεκκέ (με ρεμπέτικα… αλλιώς), στις 11 θα κάνει μια παρουσίαση για φίλους το συγκρότημα Dorian Blue, στις 16 θα οργανώσει μια ποιητική βραδιά ο Σύμης και τέλος θα δούμε το προαναφερθέν εικαστικό δρώμενο των Κούτα / Caron / Καυκαρίδη κάπου στις 30 Απριλίου.

INFO
Παραπλεύρως στα Καλά Καθούμενα
Nικοκλέους 21, Στοά Εκκλησίας Παναγίας Φανερωμένης
Πληροφορίες: 7000 9109, www.paraplevros.org

 

 

You May Also Like

Plektó duet

Ποιες είστε; Είµαστε το µουσικό σχήµα «Plektó duet», η Εύα Σταύρου στο φλάουτο και ...

Χριστιάννα Ευτυχίου

Ποια είσαι; Είμαι η Χριστιάννα Ευτυχίου, 25 χρονών από τη Λάρνακα, και είμαι επαγγελματίας ...

Σωτήρης Χρίστου, Μάρκος Παπαγεωργίου

27.11.2010   Τι κάνετε; Ηχογραφούμε μουσικούς στο Playroom (www.av-playroom.com) και προσπαθούμε να πείσουμε τον ...

Γιώργος Αλεξάνδρου

6.6.2010 Ποιος είσαι; Είμαι ο Γιώργος Αλεξάνδρου και είμαι απόφοιτος του BA (Hons) Animation ...

Ελπινίκη Γεωργίου

Ποια είσαι; Είμαι η Ελπινίκη, είμαι 26 ετών από την Κύπρο. Σπούδασα Καλές Τέχνες ...

Παντελής Διαμαντίδης

9.5.2010 Τι μουσική δημιουργείς; Μου είναι αρκετά δύσκολο να χαρακτηρίσω το προϊόν αναζήτησης για ...

X