Μελίσσα Έκκερς

16.5.2010

Πώς εργάστηκες για το νέο σου βιβλίο;

Μου θυμίζει λίγο περιπτώσεις στην αρχή της δεκαετίας του 1900 όπου εικονογράφοι πλησίαζαν συγγραφείς και τους ζητούσαν να προσαρμόσουν το κείμενο βάσει των εικόνων τους. Τέτοια είχε κάνει και η Jane Austen, μια άσκηση την οποία βρήκα αρκετά προκλητική. Βάσει δώδεκα έργων ζωγραφικής της Κύπριας καλλιτέχνιδας Μαρλέν Καρλετίδου, δημιούργησα μια ιστορία βασισμένη στα οπτικά στοιχεία των εικόνων, τα οποία παραλείπουν να παρουσιάζουν τον πρωταγωνιστή. Η ιστορία παίζει με όρους όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η οικογένεια και κυρίως με πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”πιο σημαντικα την εννοια “σπιτι”την έννοια “σπίτι”. Έχοντας εγκαταλείψει την οπτική φαντασία μου, νιώθω ότι η απόδοση του κειμένου δεν αναπτύσσει μια ιδέα που αρχικά ήθελα να βγάλω προς τα έξω, αλλά ένα ταξίδι μέσα στο οποίο έπρεπε να βάλω τάξη, ζωή και ροή για να βγει τελικά μια ιστορία που αντιπροσωπεύει κάποιες έννοιες για τις οποίες είχα εγώ η ίδια κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την ερμηνεία, το νόημα και τη χρήση τους γενικότερα.

Έχεις την “ευθύνη” και για ένα χώρο στο κέντρο της Λευκωσίας. Πώς θα τον ονόμαζες και ποιες είναι οι προσδοκίες σου απ’ αυτόν;

Η ονομασία του καταστήματος ενσωματώνει τη λέξη “House” (οικία) κάτι το οποίο ήθελα να δοθεί ως ατμόσφαιρα στο χώρο. Ωστόσο τα πράγματα προς πώληση στο κατάστημα είναι για το σπίτι και για τον άνθρωπο που ζει μέσα σ’ αυτό. Ως όρος, το concept store ίσως να ήταν η ιδανική λέξη για να περιγράψει κανείς το χώρο εφόσον τα προϊόντα του, το στήσιμο του χώρου, μέχρι και η τιμή των αντικειμένων έχουν κάποια ιστορία ή τουλάχιστον μια άποψη. Θα ήθελα να συνεχίσει να διαμορφώνεται ανάλογα με τις τάσεις της εναλλακτικής αγοράς ή ευρύτερα της κοινωνίας και να δυναμώσει η “κοινωνική” του ιδιότητα, οργανώνοντας περισσότερες εκδηλώσεις. Θα ήθελα επίσης να τονίζει τους επιπρόσθετους χώρους της Πολυκατοικίας Πάνθεον, τη γκαλερί Πάνθεον στον δεύτερο όροφο και τη μουσική σκηνή του τρίτου ορόφου, τον “Τρίτο”.

+ Η Μελίσσα Έκκερς υπογράφει το παιδικό βιβλίο “Πετώντας σε κόκκινους ουρανούς” το οποίο θα παρουσιάσει στις 12 Ιουνίου στη γκαλερί Πάνθεον (2ος όροφος της πολυκατοικίας Πάνθεον). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Συνδέσμου Πάνθεον και διατίθεται στο κατάστημα Τhe House of Larimeloon (1ος όροφος της πολ. Πάνθεον) και τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Πληροφορίες www.pantheonculture.org και 22670843.

You May Also Like

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος

Ποια είσαι; Είμαι η Κωνσταντίνα, 22 ετών, στο 4ο έτος σπουδών στη Γραφική Επικοινωνία ...

Αντρονίκη Γερατζιώτου

31.7.2011 Η Αντρονίκη Γερατζιώτου δημιουργεί κοσμήματα από plexi glass και ξύλο Τι κάνεις; Έχω ...

“Χρίστος Γερολατσίτης Quartet”

To “Χρίστος Γερολατσίτης Quartet”, μετά το Αγλανjazz, πάει Ολλανδία Ποιοι είστε; Είμαστε ένα σχήμα ...

Νίκη Δραγούμη

Η Νίκη Δραγούμη κάνει κύκλους γύρω από τις μικρές χαρές της ζωής Τι είσαι; ...

Ρολάνδος Λουκαΐδης

5.9.2010 Τι κάνεις; Κασκόλ, πασμίνες, τσάντες, σουβέρ, σουπλά, runners, τραπεζομάντιλα, ταπετσαρίες επίπλων, κουρτίνες, μπομπονιέρες… ...

Αντιγόνη Σταυροπούλου

Ποια είσαι; Είμαι η Αντιγόνη. Γεννήθηκα στον Πειραιά, έζησα στη Λευκωσία, σπούδασα στο Ρέθυμνο. ...

X