Η ευκαιρία τεσσάρων πόλεων

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα του πολιτισμού έφτασε για τις τέσσερις μεγάλες -και ελεύθερες- πόλεις της χώρας. Η πρόκληση ήρθε [βεβαίως βεβαίως] απ’ έξω και ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 [ας την αποκαλέσουμε ΕΠΠ για συντομία]. Και να που τώρα οι δήμοι της Λάρνακας, της Λεμεσού, της Λευκωσίας και της Πάφου θα πρέπει να στήσουν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου ένα συνολικό διάγραμμα του προγράμματός τους για το 2017. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη ή απόλυτη, αλλά οι δήμοι ούτε για το πρόγραμμα των Χριστουγέννων δεν αποφασίζουν μέχρι το τέλος του Νιόβρη…

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πάντως, στην ημερίδα πληροφόρησης για την ΕΠΠ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη του θεσμού, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, έχει το δικό της ενδιαφέρον: “Ο θεσμός της ΕΠΠ αποτελεί απόδειξη ότι ο πολιτισμός πρέπει πάντοτε να κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική του κάθε κράτους, γιατί μπορεί να διασφαλίσει αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική συμπερίληψη και συνοχή, δυναμισμό, δημιουργικότητα και καινοτομία”. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση πίστευε στ’ αλήθεια τις ομιλίες των υπουργών της-αν και οι ίδιοι τις πίστευαν- θα είχαμε την καλύτερη πολιτιστική πολιτική, το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο πολιτιστικής, και αρτιότητα στις πολιτιστικές υποδομές. Τίποτα από τα τρία όμως έχουμε.

Για τη φετινή χρονιά, το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φιλοξενούν το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, και το Τουρκού της Φινλανδίας. Αναφέρει η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Τάλιν, Μάρις Χέλραντ: “Οι κάτοικοι της πόλης θέλουν να διηγηθούν στους επισκέπτες θαλασσινές ιστορίες, επειδή η σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα είναι πολύ στενή, αλλά και επειδή οι κάτοικοι της πόλης τη νοσταλγούν. Όσο η χώρα μας βρισκόταν υπό σοβιετικό έλεγχο, η πρόσβαση της πόλης προς τη θάλασσα ήταν αποκομμένη, διότι οι Σοβιετικοί είχαν κηρύξει την παραλία στρατιωτική ζώνη. Και σήμερα, όμως, τόσα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, ένα κτήριο παλιάς φυλακής χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα”.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ιστορίες που θα θέλουν να διηγηθούν οι τέσσερις πόλεις της Κύπρου στους επισκέπτες τους, σε μία εξαετία από σήμερα. Η ρομαντική Λευκωσία μάλλον έχει ενδιαφέρουσες και πολυπολιτισμικές ιστορίες να αφηγηθεί. Η Λεμεσός όμως προηγείται κατά πολύ στις υποδομές. Η Πάφος κερδίζει κατά πολύ με την ιστορία της, που φτάνει στα βάθη των αιώνων. Και η Λάρνακα έχει καλά κρυμμένα μυστικά, που οι “άρχοντές” της καλούνται να αποκαλύψουν μέχρι το τέλος του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

[Εμείς πάντως θα βάζαμε τα χρήματά μας στη Λεμεσό. Και ας μας συγχωρέσει η κ. Μαύρου].

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2011 στο «Π»

You May Also Like

Έλληνας συνελήφθη για την κλοπή έργου του Νταλί

Ένας 29χρονος Έλληνας με το όνομα Φοίβος Ισταυρίογλου συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK το Σάββατο, ...

Τέχνη από σκουπίδια που μαζεύτηκαν από το Εβερεστ

Χρησιμοποιημένα σχοινιά, τέντες, γυαλιά, πεταμένα κουτιά μπύρας, ακόμη και τα απομεινάρια ενός ελικοπτέρου μετέτρεψε ...

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια: Ζητείται αυτονομία

Συνέντευξη στην Αργυρώ Αγγελίδη | Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων Φωτογραφία: ©2015Ελένη Παπαδοπούλου | Παράθυρο Η ...

Ακύρωση παραστάσεων «Πράγματα δικά μου, αληθινά»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, Σάββατο ...

«Το σχήμα του νερού» επικεφαλής των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες 2018

Η ταινία του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο «Το σχήμα του νερού» ηγείται των υποψηφιοτήτων για ...

X