Λεμεσός Βασιλεύουσα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δουλεύοντας στην εφημερίδα έχω συνηθίσει να βλέπω, κάθε μερικές μέρες, ένα ακόμα ιμέιλ από την κίνηση Urban Cyprus στην κεντρική ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας και έχω μάθει να περιμένω, τη μια στις δύο ανακοινώσεις της, να κηρύσσει τον φονταμενταλισμό του πολυώροφου κτηρίου [“κτίστε ουρανοξύστη! κτίστε ουρανοξύστη! κτίστε ουρανοξύστη!”].
[Παρενθετικά: Δεν διαφωνώ με την ανέγερση ψηλών κτηρίων, όμως η κατασκευή τους δεν είναι το μαγικό βήμα που θα λύσει κάθε πρόβλημα των κυπριακών πόλεων. Ερωτευτήκατε την εικόνα της ανάπτυξης και όχι απαραίτητα την ίδια. Χαλαρώστε.]

Η ανακοίνωση όμως της Δευτέρας με τίτλο “Πρωτεύουσα η Λεμεσός” (http://www.urbancyprus.org/?p=378) ελπίζουμε να άγγιξε νεύρο, μάλλον επίτηδες. Ελπίζουμε να υπενθύμισε στη δήμαρχο Λευκωσίας πόσο πίσω έχει μείνει η πρωτεύουσα αν και δεν μπορεί κανείς να την πει, ακόμα, γερασμένη.
Γιατί πράγματι, όπως αναφέρεται στο άρθρο της οργάνωσης, τα έργα καθυστερούν και χρονίζουν. Οι ίδιοι οι Urban Cyprus αποδίδουν αυτή την αιώνια αίσθηση του μισοτελειωμένου που επικρατεί στη Λευκωσία στις ομάδες των “αρχαιολόγων” και των “οικολόγων”, εννοώντας προφανώς πως η όποια αντίθεση στην ιερή Σταυροφορία των Ψηλών Κτηρίων συνεπάγεται φόβο για την αλλαγή.

Όμως οι ενστάσεις που διατυπώνονται στα πλείστα έργα που αναφέρουν [τέως πλατεία – νυν Λούκκος Ελευθερίας, Δημοτικό Μέγαρο, Καθεδρικός] έχουν μια κοινή συνισταμένη: τη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και την ενίσχυση της οπτικής ταυτότητας της πόλης. Και οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στις τάσεις “συντήρησης” αλλά στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των τάσεων της ανάπτυξης και της διατήρησης.

Γιατί η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον -έντονο- διάλογο μεταξύ των πολιτών για το τι θέλουν και τι δεν θέλουν να δουν να συμβαίνει στην πόλη τους, όχι από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του κάθε developer ή/και ιεράρχη. Οι “αρχαιολόγοι-οικολόγοι” που αναφέρει το Urban Cyprus δεν έχουν, φυσικά, πάντα δίκιο, όμως αφού “οι βουλευτές Λευκωσίας παρουσιάζονται πλήρως αδιάφοροι”, δεν είναι σωστό οι ίδιοι οι κάτοικοι να φέρνουν τις αντιρρήσεις τους όπως έγινε στην περίπτωση του Καθεδρικού;Όσα πάντως αναφέρονται για την ανάπτυξη της Λεμεσού ισχύουν. Κι εκεί όμως η ένταση μεταξύ των δύο αναγκαίων τάσεων της ανάπτυξης και της διατήρησης υπάρχει, όπως φάνηκε στην υπόθεση αναφορικά με τα αρχαία που βρέθηκαν στο Κάστρο. Όπως όμως φαίνεται από την αξιοποίηση και την ανάδειξη της παλιάς πόλης, η Λεμεσός ίσως βρίσκεται πιο κοντά στο να πετύχει αυτή την ισορροπία. Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να κοιτάξει η Λευκωσία.Όμως η σταδιακή μετάβαση της προοπτικής για το μέλλον προς τα νότια ισχύει, και έχει και πολιτικές προεκτάσεις καθώς η αλλαγή του πολιτιστικού κέντρου μιας κοινωνίας συνεπάγεται και αλλαγή στην ταυτότητά της. Ίσως η Λεμεσός και η Λευκωσία να έχουν άλλους ρόλους να παίξουν, με τη Λευκωσία να είναι δεμένη πισθάγκωνα από τη διαίρεση που δεν της επιτρέπει να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα στην ολότητά του.

Ένας [Λεμεσιανός] φίλος έδωσε, ίσως, την απάντηση όταν συζητούσαμε το θέμα: “Τη Λεμεσό είναι καλύτερα να τη συγκρίνεις με άλλες μεσογειακές πόλεις εκτός, όχι με τη Λευκωσία”. Με άλλα λόγια, η Λεμεσός διδάχτηκε και βρήκε το δρόμο της. Αυτό που χρειάζεται να κάνει η Λευκωσία είναι κάτι ανάλογο – όχι να μιμηθεί.

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2011.

You May Also Like

Brave New Cypriots

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αντί στήλης σήμερα, ας δούμε πώς ο Άλντους Χάξλεϋ ενέταξε, ...

Η κόλαση στα σχόλια των άλλων

Δεν υπάρχει νόημα να μπούμε στη συζήτηση αν το στιχάκι που σκάρωσε ο Παντελής ...

Αξίες και ιδανικά 19ου αιώνος

Μοιράζεται αξίες και ιδανικά με μια ομάδα τύπων με απλοϊκή σκέψη, που παραδέχονται ανοιχτά ...

#Nai #Oxi

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κυριολεκτικά δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κοινό ανακοινωθέν [η συζήτηση ...

Φυτώριο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αυτές τις μέρες πλησιάζω στο τέλος ενός παλιού βιβλίου από ...

Τα “θα” που θα μας συμφέρουν

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τα καλοκαιρινά βράδια στη Λευκωσία, σε ένα τραπεζάκι απέναντι από ...

X